null Beeld Johan Jacobs
Beeld Johan Jacobs

Wie denkt u wel dat u bent?Frank Vander Linden

‘Ik schreef de slechtst verkochte Clouseau-single aller tijden. Toch een prestatie?’

De knieën van de meest doorgewinterde artiest knikken wanneer de TTT-enquêteur op de deur bonst. Humo, altijd in dienst van de wetenschap, gaat na hoezeer alcohol en decibels het geheugen aantasten. Deze week: Frank Vander linden van De Mens over Frank Vander linden van De Mens.

Joshua Migneau

HUMO In 1993 omschreef je in Humo de gemiddelde De Mens-fan. Wat gaf je toen als geslacht, leeftijd en studierichting?

FRANK VANDER LINDEN «Vrouw, 22 jaar, Germaanse filologie.»

HUMO (verbaasd) Dat... klopt.

VANDER LINDEN «Het was eerder wensdenken dan een correcte inschatting, net zoals ik nu graag denk dat mijn fans niet alleen maar 58-jarige kale mannen zijn (lacht).»

HUMO Terug naar Humo’s Rock Rally 1990, toen jij nog geen muzikant maar rockjournalist was. Onder welk pseudoniem schreef jij juryverslagen over onder meer Noordkaap en Gorki?

VANDER LINDEN (zucht) «Eén of andere Spencer?»

HUMO Spencer de Wouters d’Oplinter.

VANDER LINDEN «Natuurlijk, Marlène de Wouters d’Oplinter was toen een bekend televisiegezicht. Rudy Vandendaele en ik wilden als jury een personage opvoeren dat niets met rock-’n-roll te maken had en verzonnen daartoe Spencer, een edelman die meer tijd in tennisclubs dan in concertzalen had doorgebracht.»

HUMO Je debuteerde twee jaar later als De Mens. Weet je welk nummer Marc Didden toen ‘highbrow gezemel’ noemde in zijn Humo-recensie?

VANDER LINDEN «Nu haal je wel de enige negatieve noot in een verder lovende review aan, hè (lacht). Ik gok op ‘Je wordt er zo moe van’.»

HUMO Nee, ‘Jeroen Brouwers (schrijft een boek)’.

VANDER LINDEN «Ik herinner me een andere criticus die dat nummer als kleuterrijmen heeft omschreven, wat het omgekeerde van intellectueel gezemel is. Ik denk wel dat de messen geslepen waren toen ik, een rockjournalist, ineens zélf met muziek naar buiten kwam. Het belangrijkste: we hadden de radio meteen mee, waardoor de mensen de songs konden horen in plaats van erover te lezen.»

HUMO In 1995 speelde je als gastgitarist met Soulwax op de Gentse Feesten. Toeschouwers herinneren zich vooral jouw...

VANDER LINDEN «Verpleegsteruniform, hoe zou ik dat ooit kunnen vergeten? (lacht) De Gentse scene was een hecht broederschap, we nodigden elkaar vaak uit op het podium. De broers Dewaele hadden voor zichzelf trouwens ook zo’n kostuum geregeld. Het mijne mocht echter gerust een maatje groter geweest zijn.»

HUMO Jullie vierden tien jaar De Mens met een jubileumconcert in 2002. Wie was jullie eregast?

VANDER LINDEN «Sergio. We wilden Michael Jackson, maar ja...»

HUMO Dubbele boeking?

VANDER LINDEN «Zoiets. The next best thing was Sergio, destijds groot in België. Hij was verwonderd toen we het hem vroegen, maar stemde meteen toe en smeet zich helemaal. Hij weigerde zich ook te laten betalen, we hebben hem uiteindelijk een fles champagne in de handen geduwd.»

HUMO Over wie zong je ooit: ‘Dat ondergoed staat je beregoed’?

VANDER LINDEN «Zing ik dat écht? (Na lang nadenken) Geen idee.»

HUMO Bambi in ‘O.K. Bambi’ op ‘Wil je beroemd zijn’, jullie plaat uit 1996.

VANDER LINDEN «Ah ja. Dat betekent dus dat ik Bambi ooit ondergoed heb toegedicht. Ik denk dat je daar anno 2021 voor in de gevangenis vliegt.»

HUMO ‘Irene’, ‘Ergens onderweg’, ‘Dit is mijn huis’, ‘Jeroen Brouwers’. Welk ander lied staat in de top vijf van meest beluisterde op de Spotify-artiestenpagina van De Mens?

VANDER LINDEN «‘Maandag’.»

HUMO Nee. ‘Als Brabander ben ik geboren’ van DJ Bompa & De Mens, met 700.000 streams.

VANDER LINDEN «Nog steeds? DJ Bompa & De Mens zijn twee Hollandse carnavals-dj’s die bonke-bonke-muziek maken en waar wij dus niets mee te maken hebben. We hebben een aanpassing gevraagd aan Spotify, blijkbaar zonder succes. Tja, kermismuzikanten zijn ook mensen: ze mogen zichzelf ook zo noemen.»

HUMO Wat is het kortste lied in jouw discografie?

VANDER LINDEN «‘Supermodel’. Duurt nog geen twee minuten.»

HUMO Fout!

VANDER LINDEN «Ben je zeker?»

HUMO Je kortste song staat op de jongste De Mens-plaat ‘24 uur’ en duurt slechts 1 minuut 37 seconden.

VANDER LINDEN «Ah ja, ‘Dwaze gedachten’. Dat was, in alle eerlijkheid, een ongelukje. We hadden ons voorgenomen om de volledige plaat in een etmaal op te nemen en kwamen tijd te kort, dus ‘Dwaze gedachten’ staat er maar voor de helft op.»

HUMO Uit welk nummer komt de zin: ‘Koning zijn lijkt mij een leuke baan / Maar zonder koningin is er niets aan’?

VANDER LINDEN «‘Ik, jij, hij of zij’ van Clouseau, geschreven met Jan Leyers. We hebben al een twaalftal liedjes voor Koen en Kris geschreven, waaronder hun slechtst verkochte single aller tijden (lacht): ‘Je bent niets’. Toch een prestatie? Clouseau heeft verder alleen maar hits gescoord.»

HUMO Jij zat ooit in een gelegenheidsgroep van Luc De Vos, met Thé Lau en Rick de Leeuw. Naar welk bijbelvers werd die groep genoemd?

VANDER LINDEN «Lucas 2:13. Ancienne Belgique had gevraagd of we een Nederlandstalig groepje wilden opzetten. Luc en ik waren toen heel close. Kadril, de folkgroep, hielp ook een handje. De band was rond Luc gevormd, dus ik dacht: laten we Lucas en een willekeurig cijfer kiezen.»

HUMO Voor een bonuspunt: wat zegt dat bijbelvers?

VANDER LINDEN «Geen idee, ik herinner me alleen dat het geheel toevallig erg toepasselijk was.»

HUMO ‘Plotseling kwam bij de engel een menigte andere engelen die God loofden. Een hemels leger was het.’

VANDER LINDEN «Kijk, ik krijg er koude rillingen van. En, meester Humo, hoeveel heb ik?»

HUMO 5,5 op 10, met de hakken mooi over de sloot.

De Mens speelt op zaterdag 17 juli op Werchter Parklife. Info & tickets: rockwerchter.be.

Schrijf je in op onze wekelijkse muzieknieuwsbrief:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234