Inhaler Beeld Universal
InhalerBeeld Universal

InterviewInhaler

‘Ik speel op m’n PlayStation tot mama ‘Komen eten!’ roept’

De olifant in de kamer draagt een zonnebril met rood getinte glazen. Elijah ‘Eli’ Hewson (21), frontman van het Ierse Inhaler, is de zoon van Bono, maar in de aanloop naar ons zoominterview over debuutplaat ‘It Won’t Always Be Like This’ drukt de platenfirma ons tot drie keer toe op het hart dat we onder geen beding vragen over U2 mogen stellen. Begrijpelijk – je wilt als zelfbewuste jonge rockster niet eeuwig ‘het zoontje van’ blijven – maar het is merkwaardig hoe weinig moeite Hewson zelf doet om te verbergen dat hij een vrucht is van Bono’s lendenen.

Noud Jansen

Kleding, kapsel, weidse podiumgebaren: in álles emuleert hij de Bono ten tijde van ‘War’, en dan zwijgen we nog over z’n vrijwel identieke zangstem. Maar goed: géén vragen over U2 dus, en al helemaal niet over Bono. Of toch misschien één kleintje? Wait and see.

HUMO We hebben lang moeten wachten op ‘It Won’t Always Be Like This’.

ELI HEWSON «Als beginnend gitaargroepje is het lang niet meer zo makkelijk als pakweg dertig jaar geleden. We schrijven al sinds ons 17de aan ons debuut, maar wilden er zeker van zijn dat dit de beste plaat werd die we in ons hadden.»

RYAN MCMAHON (drummer) «Als je debuut niet aanslaat, kun je het vandaag wel schudden.»

HUMO Met permissie: meerdere songs klinken alsof ze in 1983 zijn opgenomen.

MCMAHON «Ik vat dat op als een compliment. We zitten in een behoorlijk donker muziektijdperk.»

HEWSON «Het gros van wat je op de radio hoort, is toch bandwerk? Popmuziek is entertainment, akkoord, maar kan toch ook betekenis hebben? Ik weet zeker dat ik voor de hele band spreek als ik zeg dat ik dát mis in de meeste hedendaagse muziek.»

HUMO Waren jullie altijd al gitaarliefhebbers?

MCMAHON «Altijd. Eli, Rob (Keating, bassist, red.) en ik zaten op dezelfde school in Dublin. We luisterden naar bands als The Stone Roses en Joy Division, terwijl de meeste jongens en meisjes bij Nicki Minaj zwoeren. Toen ‘Anaconda’ een megahit werd (in 2014, red.), zeiden we tegen mekaar: ‘Right, lads, ’t is tijd dat we een band oprichten.’»

HEWSON «De eerste jaren namen we het niet al te serieus: we speelden vooral covers van onze favoriete groepen. Het werd pas ernst toen we op ons 16de Josh wegkaapten bij een andere band. We vonden hem alle drie een geweldige gitarist.»

MCMAHON «De legende wil dat Eli naar een feestje ging waar Josh was, en hem heeft gedrogeerd, ingetapet en achterin een bestelbusje gegooid. Toen-ie wakker werd, zat hij in ons repetitielokaal, met een gitaar omgegord. ‘Wen er maar aan,’ hebben we ’m gezegd, ‘vanaf nu is dit je nieuwe thuis.’»

JOSH JENKINSON (gitarist) «Vreemd, ik herinner me daar niets van.»

MCMAHON «Toen Josh ons vervoegde, wisten we: nu zullen we uit onze pijp moeten komen, want we hebben een Echte Muzikant in onze rangen.»

HUMO Herinneren jullie zich je eerste optreden nog?

HEWSON «Ja, in The Grand Social, een club in hartje Dublin. Ik weet nog dat we het podium op moesten – bloednerveus, natuurlijk – toen Rob bij z’n kraag werd gevat en buitenvloog omdat hij minderjarig was.»

MCMAHON «We waren alle vier minderjarig, maar Rob zag er het jongst uit.»

ROBERT KEATING «Al een geluk dat er achteraan een raam openstond: zo kon ik nog net op tijd naar binnen klauteren.»

HEWSON «We hadden al onze maten uitgenodigd, maar uiteindelijk speelden we alleen voor onze zussen en ouders, en voor twee kerels die – aan hun rode neuzen te zien – al uren aan de bar zaten.»

HUMO Die keken vast raar op toen de beroemdste rockster ter wereld de tent binnenwandelde.

HEWSON «Dat viel wel mee, hoor. Al bij al is Josh heel benaderbaar (hilariteit).»

HUMO Heetten jullie toen al Inhaler?

HEWSON «Ja. Als tiener had ik een lichte vorm van astma en liep ik met zo’n kleine inhalator rond. Hier en daar werden we spottend ‘the inhalers’ genoemd: we hebben daar dan maar een geuzennaam van gemaakt.»

HUMO In 2018 hadden jullie een akkefietje met een Britse band met dezelfde naam.

HEWSON «Zij wilden dat we onze excuses aanboden, maar dat hebben we niet gedaan. Er bestaan wel meer bands die Inhaler heten, niet?»

MCMAHON «We hebben hen wel een sms gestuurd: ‘We willen geen beef (ruzie, red.), we zijn vegetariërs.’ Vonden ze niet zo’n goeie grap, denk ik (lacht).»

HEWSON «Uiteindelijk hebben ze er de spons over geveegd, en gelukkig maar. No hard feelings: we wensen hen verder het allerbeste toe.»

HUMO Inmiddels zijn jullie ’s werelds enige Inhaler die al in België heeft gespeeld. Twee keer zelfs.

MCMAHON «De laatste keer was in maart 2020, in Antwerpen: één van onze laatste optredens vóór corona. Na onze Europese tournee zouden we een week vrijaf nemen, om dan door de VS te touren. Die week is anderhalf jaar geworden.»

HEWSON «Raar, hoor. Maanden aan een stuk werden we elke dag wakker in een andere stad, en ineens mochten we onze huizen niet meer uit.»

MCMAHON «Wij hadden het geluk dat we allemaal nog bij onze ouders wonen en ons over niks zorgen hoefden te maken. Verwende jongetjes, hè?»

HUMO De titel van jullie plaat – en meteen ook het openingsnummer – klinkt als een hart onder de riem voor iedereen die het lastig heeft in deze tijden. Toeval?

MCMAHON «Dat nummer dateert van twee jaar geleden – het was onze eerste single. Maar toen we het album opnamen, midden in de coronacrisis, kreeg ‘It Won’t Always Be Like This’ ineens een heel andere betekenis. We hebben er dan maar de titel van gemaakt.»

HEWSON «‘Strange Time to be Alive’, een song van Rob, gaat wél over corona. Dat nummer vat zo’n beetje samen hoe veel mensen van onze leeftijd zich nu voelen. Alles staat op z’n kop: een vreemde tijd om volwassen in te worden.»

MCMAHON «Weet je wat we nog het meest missen in deze klotetijd? De kameraadschap van de Dublinse gitaarrockscene. Doodzonde dat we al die mensen al zo lang niet meer hebben gezien.»

HUMO Wie maakt zoal deel uit van die scene?

MCMAHON «Fontaines D.C., The Murder Capital, Pillow Queens

HEWSON «Rond ons 18de gingen we hier in Dublin naar een optreden van de Britse postpunkband Shame. In het voorprogramma stonden Fontaines D.C. en The Murder Capital – we hadden nog nooit van hen gehoord. Dat gaf ons een kick up the arse: ‘Hé, er zijn nog gitaarbands in Dublin!’ Nu zijn we allemaal vrienden.

»Het was trouwens de eerste keer dat we een gitaarshow bijwoonden waar mensen van onze leeftijd op afkwamen.»

MCMAHON «Je zag opvallend veel haar in het publiek (lacht).»

HEWSON «Sindsdien zie je in Dublin meer en meer jonge gitaargroepjes. Gitaarmuziek zal nooit sterven, daar ben ik hoe langer hoe meer van overtuigd.»

HUMO Toen ik vanochtend aan mijn wederhelft een groepsfoto van jullie liet zien, was ze onder de indruk: ‘Het lijkt wel een boysband!’

MCMAHON (lacht) «Dat horen we wel vaker. Op zich geen slechte zaak, toch? Al hoop ik dat we niet tussen jou en je wederhelft komen.»

HEWSON «Mensen die ons niet kennen, gaan er weleens van uit dat wij een creatie van een label zijn, zoals Louis Walsh ooit One Direction uit de grond stampte. Ik kan alleen maar zeggen: zo is het níét gegaan.»

MCMAHON «Sowieso lijken veel mensen niet te geloven dat wij eigenlijk heel gewone jongens zijn. Ja, we spelen in een rockband, maar dat wil niet zeggen dat onze levens rock-’n-roll zijn. Op een doordeweekse avond ben ik echt geen lijntjes coke aan het leggen: ik zit thuis op bed op m’n PlayStation te spelen tot mijn moeder roept dat het tijd is om te komen eten.»

JENKINSON «We vinden het heel belangrijk om nuchter te blijven. Dreigt iemand naast zijn schoenen te lopen, dan mag-ie een dreun verwachten. That’s what friends are for

HUMO Bedankt voor het gesprek, jongens.

HEWSON «Jij bedankt. Have a good day.»

HUMO U2.

‘It Won’t Always Be Like This’ verschijnt op 9/7 bij Universal

Inhaler speelt op zondag 22 augustus op Pukkelpop en op 24 april 2022 in het Koninklijk Circus.

‘It Won’t Always Be Like This’ verschijnt op 9/7 bij Universal Beeld Universal
‘It Won’t Always Be Like This’ verschijnt op 9/7 bij UniversalBeeld Universal

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234