Meskerem Mees- Humo's Rock Rally 2020 finale - AB Brussel - Koen Keppens Beeld Koen Keppens
Meskerem Mees- Humo's Rock Rally 2020 finale - AB Brussel - Koen KeppensBeeld Koen Keppens

Humo's Rock Rally

‘Ik speelde altijd stil omdat ik niemand wakker wilde maken’. Meskerem Mees, de winnaar van Humo’s Rock Rally 2020

Meskerem Mees, winnares van Humo’s Rock Rally 2021, zal in november een nieuw uitbrengen. Eerder deze week won ze de Montreux Jazz Talent Award 2021. Ieder jaar zetten de organisatoren van Montreux Jazz Festival een jong talent in de kijke. Het juryrapport spreekt van ‘beautifully composed tunes, a magnetic presence and a distinct velvet voice’. Vorig jaar sprak ze met Humo:

Redactie

(Verschenen in Humo op 1 november 2020)

‘Dag mama en papa, die thuis aan het kijken zijn,’ zei Meskerem Mees bij de aanvang in de Club, en weer moet wie haar nog nooit aan het werk had gezien, gedacht hebben: dit wordt niks. Dat frêle meisje van 20, met haar klassieke gitaar, bedeesd op een stoeltje, en een vriendin op cello erbij: zo zien winnaars van Humo’s Rock Rally er niet uit. En toen begon ze eraan, met in de AB het nadeel dat er geen publiek was om het zwijgen op te leggen, wat ze als afsluiter op de preselectie in een rumoerige N9 in Eeklo zo meesterlijk had gedaan.

Is er ooit een deelnemer geweest die in de finale drie nieuwe songs speelde? Meskerem Mees kwam er moeiteloos mee weg, want ze schrijft geen songs die niet van bij de eerste noot de aandacht grijpen, onderweg je nekvel weten te vinden, je rug vol rillingen en je armen vol kippenvel toveren, en je met een warme gloed in borst en buik achterlaten. Omdat de setting en de omstandigheden er ideaal voor waren, gingen de instrumenten aan de kant voor een volledig a capella gebracht ‘Great Dandelion’, een song die voor de soundtrack van ‘The Lion King’ een meerwaarde geweest zou zijn. Afsluiten deed ze met ‘Where I’m From’, waarvan de openingszin haar overschot aan klasse mooi samenvatte: ‘Where I’m from Sunday is the first day of the week / Where I’m from you’ll find wine instead of water in the creek’. Meskerem Mees heeft alles: een uniek stemgeluid, beheersing van volume en instrument, het nonchalante zelfvertrouwen, de songs en de teksten. Met een andere winnaar hadden we onszelf belachelijk gemaakt.

HUMO Er werd even gevreesd dat deze editie van Humo’s Rock Rally eentje om snel te vergeten zou worden door corona, maar jij hebt daar anders over beslist.

MESKEREM MEES (lacht) «Volgens mij zullen mensen deze editie later historisch noemen, omdat ze in zulke rare omstandigheden is verlopen.»

HUMO Had je een examen-gevoel in de finale, in een lege AB Club voor een jury op stoeltjes?

MEES «Nee, toch niet. Door onze radiohit ‘Joe’ hebben we deze zomer vrij veel kunnen spelen, en al die kleine openluchtconcerten voor een stoeltjespubliek verschilden niet zoveel van de finale. Die concerten zijn ook erg nuttig geweest om de stress te leren beheersen: ik ben wat dat betreft van niveau nul naar honderd gegaan.»

HUMO In de preselectie, de halve finale en de finale heb je ‘Joe’ níét gespeeld.

MEES «Waarom zou ik mijn radiosingle in de mensen hun gezicht duwen? Ik heb nog vijftig andere songs.»

HUMO Had je een manager toen je aan de Rock Rally begon?

MEES «Niet toen ik mijn demo instuurde. Daarna is alles samengekomen. In afwachting van de preselecties, eind vorig jaar, speelde ik in café De Nachtwacht in Tielt. De barman vond mijn optreden goed en gaf me het nummer van iemand van wie hij vond dat die mijn manager kon worden, maar dat ben ik kwijtgeraakt (lacht). De barman heeft toen zelf die man getipt.»

HUMO Op de finale zong je samen met je celliste Febe Lazou het a-capellanummer ‘Great Dandelion’. Even dacht ik dat het om een traditional ging, maar het is van jou.

MEES «Het is één van de eerste nummers die ik heb geschreven, ik was toen 14. Enkele maanden geleden heb ik het uit de lade gehaald voor een studiosessie met producer Koen Gisen. We hebben er toen een gitaar aan toegevoegd, maar voor de finale besloot ik het toch a capella te brengen. Alles wat ik doe, zie ik als een poging. Soms is het er boenk op, soms is het wat minder en laat ik het liggen, maar ik kan het later altijd nog oppikken.»

HUMO Zit je al in de studio voor een plaat?

MEES «Het plan is om begin volgend jaar een single uit te brengen, een plaat zou ik tegen november volgend jaar klaar willen hebben.»

HUMO Wie zijn je muzikale helden?

MEES «Woody Guthrie en Lead Belly - van hem hangt er een poster op mijn koelkast.»

HUMO Staat Guthries leuze ‘This Machine Kills Fascists’ op je gitaar? Jurylid Eppo Janssen maakte daar een grapje over op Facebook.

MEES «Nee, maar ik heb wel een petje met die slogan erop (lacht). Ik ken die muziek door mijn pa. Hij heeft ooit gitaar gespeeld, maar is ermee gestopt toen hij ‘Smoke on the Water’ van Deep Purple in de vingers had. Hij is wel een muziekfan gebleven, en bij ons thuis lag die oude folk voortdurend op. Of de jazz van Thelonious Monk

HUMO Luisterde je als kind ook naar popmuziek?

MEES «Nee. We woonden op een oude boerderij, en als er verjaardagsfeestjes waren, vonden de jongens het leuk om doolhoven te maken in het hooi, maar de meisjes klaagden dat er geen muziek in huis was om op te dansen. Ik schaamde me daar wel voor. Op de speelplaats liep ik dan weer liedjes van Lead Belly te zingen. Iedereen in de klas vond me wat raar. Al wás het ook wel raar: je kon het geen zingen noemen, meer een soort mompelen.»

HUMO Je hebt Ethiopische roots: hou je ook van Ethiopische muziek, zoals die van Mulatu Astatke?

MEES «Ik hou zeker van die Ethiopische jazz, maar ik voel niet de behoefte om zelf iets in die richting te doen.

»Niemand in ons gezin bespeelt een instrument, mijn moeder hield van rust in huis. De reden waarom mijn muziek zo stil is en een slaapkamervibe heeft, is dat ze in mijn slaapkamer is ontstáán. Ik speelde altijd heel stil omdat ik niemand wakker wilde maken. Maar ik zie mijn muziek nog hard veranderen. Er is méér dan die lieve, zachte Meskerem die op haar gitaar tokkelt. Eerlijk, ik ben zelf benieuwd naar wat ik nog zal maken.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234