'Ik was zo slim om Bowie niét backstage te gaan bezoeken’ Beeld The LIFE Picture Collection via
'Ik was zo slim om Bowie niét backstage te gaan bezoeken’Beeld The LIFE Picture Collection via

cherchez les femmesdavid bowie

‘Ik was slim genoeg om na Davids concerten gewoon naar huis te gaan’

In de clip van 'Where Are We Now' draagt David Bowie een T-shirt met het opschrift 'Song of Norway': een knipoog naar de gelijknamige film uit 1970 waarin de Britse danseres Hermione Farthingale meespeelde, Bowies eerste grote liefde.

Katia Vlerick

Geliefdes, echtgenotes, groupies, achtergrondzangeressen, maar ook kapsters en promomeisjes: zonder deze muzes – zeg maar Bowies Spiders from Venus – geen Ziggy, sorry, David. Cherchez!

Hermione Farthingale: Goed voor 4 songs

Bowie was nog een protegé van mimeleraar Lindsay Kemp toen hij begin 1968 in de studio’s van de BBC werd voorgesteld aan Hermione Farthingale. De vonk sloeg onmiddellijk over, zozeer zelfs dat de homoseksuele Kemp stikjaloers was op het verblindende effect dat de negentienjarige ranke schone op z’n poulain had.

null Beeld

Het was liefde op het eerste gezicht, en al snel trok Bowie in bij Hermione – hij schreef ‘Space Oddity’ in haar slaapkamer. Met nog een muzikant vormde het koppel het folktrio Feathers – 'om zo veel mogelijk bij Hermione te zijn,' zou Bowie later in een interview zeggen – maar zijn muzes ware roeping was dans.

Toen Farthingale begin 1969 werd gecast als danseres in ‘Song of Norway’, een Amerikaanse musicalfilm over het leven van Edvard Grieg, en ze naar de VS moest vliegen, betekende dat dan ook het einde van hun relatie. ‘Letter to Hermione’ en ‘An Occasional Dream’ (‘For the days of fate were strong for you... Danced you far from me’) op ‘Space Oddity’ (1969) gaan over het verpletterende liefdesverdriet dat met die breuk gepaard ging. Maar ook ‘Life on Mars?’ op ‘Hunky Dory’ uit 1971 gaat over Hermione Farthingale: ‘It’s a god-awful small affair / To the girl with the mousy hair’. Noot: Farthingales ‘mousy’ of peper-en-zoutkleurige haren waren eigenlijk rossig. En lang, net als die van Bowie – voor de gelegenheid ook 'mousy' – op de cover van ‘Hunky Dory’.


Angela Barnett: Goed voor: 2 songs en een scheiding

In 1972 verklaarde Bowie aan de Britse music tabloid Melody Maker dat hij biseksueel was, net als z’n vrouw Angie. ‘Angie en ik hebben elkaar ontmoet omdat we met dezelfde gast sliepen,’ voegde hij eraan toe.

null Beeld

De Amerikaanse loudmouth Mary-Angela Barnett: als studente was ze uit het Connecticut Convent College geschopt wegens een lesbische affaire, in 1969 woonde ze in Londen als aspirerend actrice. Daar was ze aan Bowie voorgesteld door haar goede vriend en occasionele minnaar Calvin Mark Lee, medewerker van Mercury Records én occasionele minnaar van Bowie. Het koppel trouwde op 20 maart 1970, getuige was ene Clare, een vriendin met wie het koppel de nacht tevoren een triootje had gehouden. Hoe promiscue Angie zelf ook was, het beroemdste open huwelijk in de pop eiste z’n tol van de in glitter en boa’s getooide socialite: de seventies van ‘Ziggy Stardust’, ‘Young Americans’ en ‘Heroes’ stonden voor limo’s, champagne en vrouwen als Bianca Jagger (de ex van Mick), Sabrina Guinness (in ’79 even het liefje van de Britse prins Charles) en zeer vele anderen aan de arm van David. Angie sukkelde in een heroïneverslaving, ondernam verschillende zelfmoordpogingen en in 1978 gingen de Bowies uiteen. De scheiding werd officieel in 1980. Het stel had één zoon, Zowie, tegenwoordig bekend als de filmregisseur Duncan Jones, en Angie werd vereeuwigd in de Bowie-songs ‘The Prettiest Stars’ en ‘Golden Years’.

In haar autobiografie, ‘Backstage Angie’ uit 1993, voedde aandachtszieke Angie nog maar eens het gerucht dat ‘Angie’ van de Stones over haar ging, aangezien ze én met Jagger het bed deelde én – alweer en enkel volgens haar boek – Bowie met Mick in bed had ‘betrapt’. De twee hadden volgens haar net seks gehad: ze ‘rook het gewoon’. Dat laatste werd echter nooit bevestigd door de betrokkenen, en Keith Richards onthulde in zijn autobiografie ‘Life’ dat hij ‘Angie’ schreef toen hij in Zwitserland zat om af te kicken van de heroïne, één maand voor de geboorte van z’n dochtertje Dandelion Angela.


Suzy Fussey: Goed voor: het Ziggy-kapsel

Afgaande op Angies biografie heeft zij ongeveer alles uitgevonden aan Bowies imago – of beter: imago’s. Vandaar dat we in deze kolommen ook eer willen betuigen aan Suzi Fussey: niet dat ze iets met Bowie gehad heeft – ze was getrouwd met zijn gitarist Mick Ronson – maar de kapster uit een salon in Beckenham was de vrouw achter het meest iconische kapsel van Bowie en de rock-’n-roll tout court: het rode Ziggy-nektapijt.

Oorspronkelijk was Fussey de kapster van Bowies moeder Peggy, die haar bij schoondochter Angie introduceerde. In december 1971 stelde Fussey voor dat David Bowie tegen de trend in –alle rocksterren hadden lang haar als Marc Bolan – zijn haren kort zou laten knippen. Haar Ziggy-kapsel was een combinatie van drie coupes uit drie verschillende Vogues. Op de cover van ‘Ziggy Stardust’ is de creatie nog in de allereerste fase, in Bowies donkerblond, te zien, maar een paar dagen later verfde Suzi zijn lokken dieprood.

null Beeld


Cherry Vanilla: Goed voor: (1 song van haar voor hem)

Bowie in 1998 op z’n website: ‘Mijn Amerikaanse pr was in die tijd in handen van een ongelofelijke vrouw genaamd Cherry Vanilla. Ieder Amerikaans interview dat je toen van me las, was door haar verzonnen: wat Miss Cherry dacht, vond Ziggy/Bowie ook. Alleraardigst was ook dat ze me af en toe in de mond legde dat ik net een fantastisch optreden had gezien van... Cherry Vanilla.’

null Beeld

In september 1972 zette manager Tony DeFries het plan in werking voor Bowies verovering van Amerika: het New Yorkse MainMan Agency – gerund door Lee Childers (later de manager van The Heartbreakers) en Cherry Vanilla, een groupie (van onder anderen Kris Kristofferson) en performanceartieste uit de entourage van Wayne County en Andy Warhol – nam Davids Amerikaanse management op zich. Al snel voegde Bowie Vanilla toe aan zijn lijst van veroveringen, of was het omgekeerd? Hij was trouwens haar allerlaatste rockster (‘Door al dat werk had ik geen tijd meer om de groupie te spelen.’), al sliep ze later wél nog met... Angie Bowie. Cherry Vanilla werkte voor Bowie tot 1974, tijdens de punk maakte ze twee niet onaardige soloplaten – de song ‘Little Red Rooster’ op haar debuut ‘Bad Girl’ uit 1978 schreef ze voor Bowie.


Ava Cherry: Goed voor: 1 song

Niet te verwarren met de Cherry hierboven. Eigenlijk maakte Angie Bowie al geen deel meer uit van Bowies (tour)leven vanaf 1974. Ava Cherry was de vrouw waar hij toen wél artistiek én amoureus mee verbonden was. De beeldschone zwarte met het korte peroxidekopje vormde samen met onder anderen Luther Vandross Bowies achtergrondkoor op platen als ‘Young Americans’. Cherry leefde samen met Bowie in Los Angeles op het hoogtepunt van zijn cocaïneverslaving, en uiteraard moest ook zij hem delen met vele anderen. In de voor haar geschreven song ‘Can You Hear’ (op ‘Young Americans’) zingt Bowie: ‘There’s been many others so many times / Sixty new cities and what do I / What doIfind?/Iwantlovesobadly,Iwantyou most of all’.

null Beeld


Corinne 'Coco' Schwab: Goed voor: 1 song

De oudere vrouw die naast Bowie op straat in New York wandelde op de foto’s die oktober vorig jaar het internet rondgingen? Dat is zijn meest trouwe vrouwelijke metgezel, z’n personal assistant Coco Schwab. Al sinds 1974 is zijn welzijn en privacy haar levenstaak. Angie Bowie noemde Schwab ‘controlerend en overbeschermend’, producer Tony Visconti hield het op ‘loyaal en competent’. Eén ding is zeker: Schwabs hele leven draait om David Bowie. Hun relatie was altijd puur zakelijk, maar Bowie schreef ‘Never Let Me Down’, van de gelijknamige lauwtjes onthaalde plaat uit 1987, speciaal voor haar.

null Beeld

Iman: Goed voor een trouwring

Iman Abdulmajid: het Somalische topmodel dat midden jaren 70 het decadente New York van Studio 54 meemaakte en als mannequin destijds al uitnodigingen kreeg om Bowie backstage te bezoeken. Iman: ‘Ik wist om welke reden ze meisjes zoals ik inviteerden, en was slim genoeg om na Davids concerten gewoon naar huis te gaan.

null Beeld

Dat is trouwens het geheim van mijn succes: ik weet wanneer het feestje over is.’ Iman koos er dan ook zelf voor om ‘met pensioen’ te gaan in 1989. Ze streek neer in Los Angeles, waar ze Bowie uiteindelijk toch leerde kennen. In 1992 trouwden ze, in 2000 werd dochtertje Alexandria (‘Lexi’) geboren.

De invloed van Iman op Bowies muziek? Iman is naar eigen zeggen toondoof, en houdt alleen van zachte muziek à la Billie Holiday. Als haar echtgenoot aan het componeren slaat, houdt ze de deuren liever dicht. Ze zweert bij een rustig familiebestaan en gescheiden professionele levens.

Zo heeft haar succesvolle cosmeticalijn ‘Iman' niks te maken met Bowies make-upverleden – volgens Iman haat Bowie make-up intussen. Maar dat ijdelheid wel degelijk de rode draad is in zijn leven, illustreert het verhaal van hun kennismaking. Bowie en Iman beleefden hun liefde op het eerste gezicht tijdens een blind date in LA, op poten gezet door Davids... kapper.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234