Black Mamba en DVTCH NORRIS Beeld Oona
Black Mamba en DVTCH NORRISBeeld Oona

'INSECURE'Black Mamba & DVTCH NORRIS

‘Ik weet niet of ik deze crisis financieel zal overleven’

Een zomer vol festivals: het is haast vanzelfsprekend, maar niet in 2020. Schrale troost: de vrijgekomen tijd biedt StuBru-huis-dj Black Mamba en rapper DVTCH NORRIS de kans om terug te blikken op hun muziekcarrière. Én om de serie ‘Insecure’ te bingewatchen, over de ongemakkelijke situaties waar je als jonge, zwarte vrouw in verzeild raakt.

Lien Joos

HUMO De muziekindustrie krijgt momenteel hard te verduren: concerten en festivals zijn massaal afgelast. Stonden er voor jullie veel evenementen gepland?

DVTCH NORRIS «Ik had hier en daar wat festivals op de planning staan. Die zijn helaas gecanceld. Ik heb collega’s en vrienden, zoals Glints, die net een album hadden uitgebracht en gingen touren. Dat is volgens mij heel pijnlijk, dus in dat opzicht heb ik wel geluk gehad.»

BLACK MAMBA «Mijn zomer was volgeboekt. Het is zelfs zo dat ik nu zo weinig mogelijk in mijn agenda probeer te kijken omdat ik daar gewoon triestig van word. Het is niet alleen heel mijn zomer die wegvalt, maar elk weekend had ik normaal nog evenementen gepland. Het suckt, maar het is voor iedereen zo. Ik probeer me niet te hard vast te pinnen op wat er voor mij allemaal niet meer kan. Hopelijk gaat het volgende zomer dubbel zo goed.»

HUMO Lukt het nog financieel?

DVTCH NORRIS «Het is moeilijk. You gotta find new ways. Dat ben ik nu aan het uitzoeken: hoe ik extra geld binnen kan krijgen. I’m just trying to survive. Ik probeer het financiële niet te veel aan mijn hart te laten komen omdat ik die problemen in het verleden al heb gehad. Ik heb gezien hoe zwaar dat fysiek en mentaal op mij weegt.»

BLACK MAMBA «De zomer is normaal goed voor bijna de helft van mijn jaarinkomen. Dit is het tweede jaar dat ik zelfstandige ben, dus voor mij is het allemaal vrij nieuw. Ik weet eigenlijk niet goed of ik dit financieel ga overleven.

»De voorbije maand heb ik gewerkt aan een opdracht voor StuBru. Sinds vorige week is die afgerond, maar momenteel heb ik nog mijn radioshow. Ik heb twee diploma’s: grafisch ontwerp en digitale communicatie, dus ik heb altijd iets om op terug te vallen. Dat zorgt voor een bepaalde mentale rust, ook al is dj zijn wat ik het liefste doe.»

HUMO StuBru heeft is een initiatief gelanceerd om jullie te steunen: ‘#ikluisterBelgisch’. Luisteren jullie nu ook meer Belgisch?

DVTCH NORRIS «Ik luister altijd Belgisch. Ik ken heel veel Belgische artiesten en volg ze allemaal op de voet. Ik luister vooral naar nieuwe bands en die probeer ik dan ook te steunen. Jammer genoeg zijn er momenteel weinig releases.»

BLACK MAMBA «Ik probeer altijd op de hoogte te zijn van wat er in de Belgische muziekscene leeft, vooral in de hiphop. Ook omdat ik die muziek in mijn radioshow wil steken. Om Belgische artiesten te steunen, koop ik veel muziek via Bandcamp, omdat dan het geld rechtstreeks naar de artiest gaat. Wat je voor een Spotify-stream krijgt, is minuscuul.»

HUMO Hoe kijken jullie terug op jullie muzikale carrière tot nu toe?

DVTCH NORRIS «It’s been a blessing. Ik heb altijd al hard moeten strijden, meer met mezelf dan met de industrie. I’m my worst enemy and my biggest critic. Ik ben niet de artiest die jaarlijks heel veel muziek uitbrengt, omdat ik zeer perfectionistisch ben. Ik werk ook trager omdat het belangrijk is dat alles op zijn tijd en naturel gebeurt. Mijn muziek is zeer egocentrisch: het gaat allemaal om mij en de dingen die ik heb meegemaakt. Ik ga niet naar een psycholoog, dus muziek is mijn enige manier om te ventileren. Het duurt ook eventjes voor ik al die dingen kan verwerken en daarover kan schrijven, daarom is het niet makkelijk om consistent muziek uit te brengen.»

BLACK MAMBA «Zeker nu, tijdens de coronacrisis, ben ik superdankbaar voor alles wat ik al heb kunnen doen. Ik denk vaak dat alles vanzelfsprekend is. Voor mij is een volle festivalzomer bijna logisch. Nu besef ik wel dat wat ik vorige zomer heb meegemaakt de leukste zomer ooit was.»

HUMO Welke ambities hebben jullie nog?

DVTCH NORRIS «Ik denk dat ik voorbij die eerste fase van DVTCH NORRIS ben, waarbij ik dacht van: ik wil het zó graag maken. Nu wil ik vooral een betere artiest zijn, mezelf overtreffen. Ik wil het zelfvertrouwen hebben als artiest en zo ver ben ik nog niet: dat moet nog groeien. Ik weet dat ik kan rappen en muziek kan maken, maar ik wil mezelf telkens opnieuw uitvinden en innoveren.»

BLACK MAMBA «Mijn ambities blijven zich ontwikkelen naargelang het pad dat ik bewandel. Momenteel is mijn grootste ambitie iets van muziek uitbrengen. Wanneer dat gaat gebeuren, is nog een zeer grote vraag, maar dat is wel iets waar ik enorm naar uitkijk. Dat is the next step voor Black Mamba.»

HUMO Op 12 april is het nieuwe seizoen van ‘Insecure’ van start gegaan op Telenet Play. Jullie zijn blijkbaar grote fans. Waarom zouden we naar die serie moeten kijken?

DVTCH NORRIS «Voor mij is naar ‘Insecure’ kijken zo belangrijk door het hoofdpersonage Issa Rae. Ik denk dat veel mensen zich in haar kunnen herkennen. De serie is op een manier heel luchtig door de humor. Ook voor mensen die niet bekend zijn met de black culture, is het heel interessant.»

BLACK MAMBA «Het goede aan ‘Insecure’ is dat ze heel veel thema’s aanraken maar op een zeer subtiele manier. Door middel van kleine en subtiele elementen tonen ze aan dat seksisme en racisme niet oké zijn. Daardoor denk je er ook dieper over na. In mijn ogen is ‘Insecure’ één van de beste series ooit: grappig, slim én gevat. Veel series die vandaag gemaakt worden voelen zo fake aan, waardoor ik me er moeilijk in kan herkennen. Bij ‘Insecure’ is dat het tegenovergestelde: alle situaties voelen heel echt aan.»

HUMO Hebben jullie veel met racisme en discriminatie te maken?

DVTCH NORRIS «Ja, vooral vroeger. Ik ben opgegroeid in Antwerpen, en daar kreeg ik wel te maken met racistische opmerkingen, terwijl ze misschien niet altijd slecht bedoeld waren. Soms komen zulke reacties uit onwetendheid. In het begin was ik daar heel rustig over, maar later besefte ik dat ik moest opkomen voor mezelf. Racisme is ook een onderwerp waarover ik wil praten in mijn muziek, maar daar ben ik nog niet aan toegekomen.

»Ik heb ook veel racisme en discriminatie ervaren tijdens mijn zoektocht naar een appartement in Antwerpen. Na een jaar lang woningen bezoeken werd ik nergens geselecteerd. Het eerste appartement dat ik bezocht in Brussel, kreeg ik onmiddellijk. Maar begrijp me niet verkeerd, er is ook racisme in Brussel.»

BLACK MAMBA «Vroeger meer dan nu. Sinds ik verhuisd ben naar Brussel, heb ik er minder last van. Dat is een groot contrast met Sint-Niklaas. Ik ben al vaak geconfronteerd geweest met racisme en discriminatie, vooral bij sollicitaties en appartementsbezoeken. Er zijn een aantal incidenten die ik mij nog goed herinner, maar vaak zijn het kleine dingen in een alledaagse context. Ik denk er ook niet meer bij na dat het racisme is, omdat ik er al 26 jaar mee te maken heb. Sommige dingen ben ik gewoon geworden. Ik merk dat ik zelf meer oplet op wat ik doe in het openbaar. Ik hou me rustig en probeer niet te veel op te vallen.»

HUMO Het vierde seizoen focust op block parties die Issa organiseert om de lokale zwarte gemeenschap te ondersteunen. Waarom zijn zulke initiatieven nodig?

DVTCH NORRIS «Omdat wij een platform nodig hebben. Ik steun sowieso graag de underdogs. Als ik een track ontdek, moeten mijn vrienden die hebben gehoord. Het is een win-winsituatie als je zo’n initiatief opstart. Ik herken mezelf Issa wanneer zij zo enthousiast die block parties organiseert. Wanneer ik zulke feestjes geef, zorg ik er ook voor dat het artiesten zijn die zeer getalenteerd zijn, die het echt nodig hebben.»

BLACK MAMBA «Omdat er heel vaak dingen gebeuren in de community, maar die worden niet altijd door ons georganiseerd. Ik denk dat het een belangrijk punt is dat je mensen betrekt bij een evenement.»

HUMO Wie is jullie favoriete personage in de serie?

BLACK MAMBA «Ik herken me vooral in Issa. Wij lijken een beetje op elkaar. Zij heeft een heel vreemde humor en is soms superawkward.»

DVTCH NORRIS «Voor mij ook Issa, ik heb haar nodig in mijn leven. Misschien worden we beste vrienden, met benefits zou nice zijn.»

HUMO Black Mamba, jij hebt vorige zaterdag een ‘Inspired by ‘Insecure’-mix’ gespeeld op StuBru. Welk nummer van de soundtrack is jou het meest bijgebleven?

BLACK MAMBA «Goeie vraag. De soundtrack is nog niet volledig uit. Elke vrijdag releasen ze een nieuwe track. Tot nu toe denk ik ‘Infrastructure’ van ST. Panther en Raedio, geen typische Black Mamba-track. Het is mijn go-to happy song.»

HUMO DVTCH, je hebt een livestream gedaan over de tweede aflevering van ‘Insecure’, met make-upartiest en content creator Gladys Ferro als gesprekspartner. Waarom zij?

DVTCH NORRIS «We zien elkaar niet zo vaak, maar wanneer ik haar zie, zijn er altijd good vibes. Je kunt met haar niet alleen een serieuze conversatie hebben, maar ook goed lachen. Ze heeft een zeer uitgesproken mening dus ik had het gevoel dat zij de perfecte persoon was.»

Op 12 mei bij Humo: 1 maand gratis Play Lees hier meer over de actie

Elke zondagnacht om 4 uur verschijnt een nieuwe aflevering van het vierde seizoen van ‘Insecure' op Play en Play More van Telenet. Ook seizoen 1, 2 en 3 zijn beschikbaar in de TV-theek.

BEKIJK DE TRAILER:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234