Yung Mavu

InterviewYung Mavu

‘Ik wil dé Engelstalige rapper van Europa worden, Europe’s golden boy. Een plan B heb ik niet’

Yung MavuBeeld 32WORLDWIDE

Noah Mavuela, beter bekend als Yung Mavu, zette in 2017 zijn krabbel onder een contract met Universal na het virale succes van zijn Harry Potter-rap ‘Black Magic’. De wereld leek aan zijn voeten te liggen, maar creatieve meningsverschillen met het label maakten dat hij geen muziek kon uitbrengen tot zijn contract afliep in 2019. Sinds die radiostilte bracht de 20-jarige Mavu vier ep’s uit op twee jaar tijd, waarvan de laatste, ‘Luxury Denim’, sinds vijf maart te beluisteren is.

Stan De Coninck

HUMO Je hebt meer maandelijkse luisteraars op Spotify dan Zwangere Guy, maar geniet veel minder media-aandacht dan hij. Waaraan ligt dat?

YUNG MAVU «Misschien ligt dat aan het feit dat de meeste van zijn luisteraars Vlamingen en Nederlanders zijn, terwijl het grootste deel van mijn fans in Frankrijk en Rusland woont – België komt pas op de derde plaats. Maar die weinige media-aandacht maakt me niet veel uit. Ik zou geen nee zeggen tegen ‘De slimste mens’ of ‘Gert Late Night’, maar het hoeft niet per se voor mij. Ik open liever deuren met mijn muziek.»

HUMO Hiphop zit in de lift in Vlaanderen, maar er deuren mee openen is toch nog steeds geen sinecure. Wat ontbreekt er hier om hiphop naar hetzelfde niveau te tillen als in Nederland en Frankrijk?

YUNG MAVU «Er ontbreekt niet zozeer iets, het ligt eerder aan iets dat we wél hebben: ongezonde competitie. Elke rapper wil de beste zijn. Op zich is daar niks mis mee, maar je kunt er op verschillende manieren mee omgaan. In Nederland is er gezonde competitie, rappers werken er samen om het best mogelijke product te maken. Hier in Vlaanderen heerst een andere attitude: ‘Ah, jij zegt dat je de beste bent? Wel, ik denk dat ík de beste ben, dus fuck you.’ Zo werkt het niet. We zitten allemaal in dezelfde visbokaal en we moeten er het beste van maken. Waarom helpen we elkaar dan niet groeien?

»Op mijn 16de kwam een rapper van tien jaar ouder mij bedreigen omdat ik bekender was dan hij. Stel je voor dat die gast met een positieve attitude naar mij was gekomen en zijn muziek liet horen. Wie weet vond ik zijn songs dope en konden we samen de studio induiken om elkaar beter te maken. Maar neen, hij maakte de foute keuze en schoot in zijn eigen been. Je moet mij niet haten omdat ik het beter doe dan jij, zo beperk je alleen maar je eigen kansen op succes.

»Hiphop staat in Vlaanderen nog in zijn babyschoentjes, in Nederland is het al jarenlang één van de grootste genres. Hoelang bestaat 101Barz (populair hiphopplatform in Nederland) al niet? In België blijven zulke initiatieven nooit lang overeind, omdat mensen hier geen geduld hebben. Als het binnen een paar maanden geen vruchten afwerpt, stoppen ze ermee. Daar ligt het probleem: mensen maken een jaar lang muziek zonder bekend te worden en dan steken ze de schuld op succesvollere artiesten. Wat voor logica is dat? De enige die je succes kan garanderen, ben je zelf. Als je op anderen moet rekenen om bekend te worden, dan is de muziekindustrie niets voor jou.»

HUMO Heb je dat advies gevolgd toen je je nieuwe ep aan het maken was?

YUNG MAVU «Ja, deze keer heb ik niet geluisterd naar de meningen van fans of buitenstaanders. Ik heb gewoon gemaakt wat ik wilde maken. Als ik van mijn vorige werk 100 procent zeker was, dan ben ik van dit project 300 procent zeker. Deze ep is in mijn ogen perfect, helemaal wat het moet zijn.»

HUMO Op je laatste ep ‘By Any Means’ was je persoonlijker dan ooit. Krijgen we meer van dat in je nieuwe werk?

YUNG MAVU «Jazeker. Het laatste lied op mijn nieuwe ep heet ‘Back to the 60’ en daarin vertel ik over waar ik vandaan kom en waar ik mij thuis voel. ‘60’ slaat op 2960, de postcode van mijn thuisdorp Sint-Job-in-’t-Goor. Die track is een ode aan mijn moeder en de mensen die mij gelukkig maken. Ik wil mijn dankbaarheid tonen aan de mensen die er altijd voor mij geweest zijn. Het is een emotioneel buitenbeentje op de ep, hoor. De rest van de liedjes zal echt ‘Yung Mavu’ zijn.»

HUMO Is er dan een verschil tussen Yung Mavu en Noah?

YUNG MAVU «Ja. Ik raak echt in een andere state of mind als ik Yung Mavu ben. Ik vind het soms moeilijk om erna terug te moeten naar de realiteit. Het is niet allemaal glitter en glamour. Voor Mavu misschien wel, maar Noah is nog steeds die gast die met zijn moeder thuis in de zetel naar een filmpje kijkt.»

HUMO Luisteren je ouders ook naar je muziek?

YUNG MAVU «Mijn moeder is een heel grote fan. Ze is aanwezig op al mijn shows en ik krijg geregeld filmpjes doorgestuurd waarin ze met haar vriendinnen danst op mijn muziek. Laatst heb ik een nummer gemaakt waar ze helemaal gek van is. Zodra ze de douche induikt, weergalmt dat lied door heel ons huis.»

HUMO En je vader?

YUNG MAVU «Die is al enkele jaren niet meer in ons leven. Hij is gescheiden van mijn moeder en terug naar Afrika verhuisd. Toen ik 12 jaar was, zijn we met hem een jaar in Gabon gaan wonen, en toen we nadien terug in België waren, werkte het niet meer tussen mijn ouders. Ze hebben het nog enkele jaren een kans gegeven, maar het zat er niet meer in. Maar dat ligt achter mij, ik heb geen contact meer met hem. Misschien zet ik de deur ooit weer op een kier, want hij blijft contact zoeken. Ik lig niet wakker van die situatie, maar het heeft wel een grote impact op mijn leven gehad: ik ben zeer beschermend geworden tegenover mijn vrienden en familie, omdat ik plots de rol van ‘man in huis’ moest opnemen. In het begin nam ik zelfs de vaderrol op tegenover mijn jongere broer, al is dat veranderd sinds mijn moeder iemand nieuw heeft leren kennen. Maar een tijdlang maakte ik de huishoudelijke keuzes in samenspraak met mijn moeder.»

HUMO Wat bedoel je met beschermend zijn tegenover je vrienden?

YUNG MAVU «Ik wil dat ze het goed hebben, net zoals zij willen dat ik het goed heb. Als ik terugkeer naar mijn vrienden in Sint-Job, dan voelt dat aan als thuiskomen. Ik apprecieer dat gevoel heel hard. Zij zorgen ervoor dat ik trouw blijf aan mijzelf en ze herinneren me eraan dat ik ook maar een gewone gast ben. Ik hou vast aan mijn day ones omdat ik van hen zeker weet dat zij geen bijbedoelingen hebben. Wanneer een meisje interesse toont, bijvoorbeeld, is het heel moeilijk om te weten of ze oprecht is of niet.»

Yung Mavu Beeld 32WORLDWIDE
Yung MavuBeeld 32WORLDWIDE

HUMO Ik kan me voorstellen dat er meer dan genoeg vrouwelijke interesse is voor jou.

YUNG MAVU «Er is geen tekort aan vrouwelijke aandacht, nee. Ik heb een bepaalde uitstraling die mensen aantrekt. Mijn moeder heeft altijd gezegd dat ik een zeer ‘absorberende’ energie heb, wat dat ook moge betekenen. Ik heb die energie al mijn hele leven, ik wandel nu op dezelfde manier een kamer binnen als toen ik 10 jaar was.»

HUMO Ben je van plan ooit een deerne uit de meute te pikken en er je vrouw van te maken?

YUNG MAVU «Sowieso, al ben ik momenteel niet actief op zoek naar een lief. Er zijn al dames geweest van wie ik hoopte dat zij die ene speciale zouden zijn, maar dat is telkens op niets uitgedraaid. Zo kom je natuurlijk wel te weten wat je wilt en wat niet, ik heb al veel uit mijn fouten geleerd.»

HUMO Zou je iets aan je parcours veranderen, mocht je kunnen terugkeren in de tijd?

YUNG MAVU «Ik geloof in de uitdrukking dat alles gebeurt om een reden, dus neen. Vanzelfsprekend denk ik over sommige dingen: waarom heb ik dat gedaan? Maar als het op dat moment goed aanvoelde, dan was het een goede keuze.

»Toen ik onder contract stond bij Universal en twee jaar lang geen muziek kon uitbrengen, voelde dat op het moment zelf héél slecht. Maar achteraf bekeken bleek het een goede zaak: ik was toen muzikaal nog niet genoeg ontwikkeld. Als ik in die periode muziek had uitgebracht, luisterde er vandaag niemand meer. Het verschil tussen de liedjes die ik maakte voor en na Universal, is er één van dag en nacht. Ik zag dat echt als een teken van het universum: je komt er wel, maar je moet geduld hebben.»

Killermentaliteit

HUMO Rapper Dikke haalde onlangs met zijn debuutalbum de eerste plaats in de Ultratop en de Album Top 50, iets wat niemand hem ooit voordeed. Ondanks dat succes moet hij nog steeds bijklussen in een kledingwinkel. Zou jij gaan werken om rond te komen?

YUNG MAVU «Neen. Ik heb veel respect voor mensen die dat doen, maar na mijn eerste en enige job besefte ik dat dat niets voor mij is. In het begin van mijn muzikale carrière had ik het financieel lastig en maande mijn moeder mij constant aan om werk te zoeken. Ik zei gewoon neen, ik zet alles op mijn muziek. Ik heb altijd gezegd dat ik kapper wilde worden, maar in een kapperszaak gaan staan als het financieel even moeilijk is? Fuck that.»

HUMO Hoelang zou een financiële droogte moeten duren voor je toch beslist om in een kapperszaak te gaan helpen?

YUNG MAVU «Die droogte zal er nooit zijn, dus denk ik daar niet over na. Ik heb een killermentaliteit: het is alles of niets. Ik doe niet aan een plan B, omdat ik geloof dat mensen hun plan A niet waarmaken omdát ze een plan B hebben. Als je maar op één ding focust en er hard genoeg voor werkt, kun je alles bereiken wat je wilt. Dan is het gewoon een kwestie van tijd.»

HUMO Is België groot genoeg om al je plannen waar te maken?

YUNG MAVU «Neen, ik focus me helemaal niet op België. Ook niet op Amerika: mijn grote doel is Europa veroveren. In de VS zijn er honderd mannen zoals ik, terwijl Yung Mavu hier een fris concept is. Het Verenigd Koninkrijk reken ik ook niet bij Europa, daar hebben ze hun scene al. Maar ik wil dé Engelstalige rapper van Europa worden, Europe’s golden boy. Als mensen denken aan Europese hiphop, moet Yung Mavu het eerste zijn wat in hen opkomt.»

HUMO Wat moet je bereikt hebben om op een succesvolle carrière terug te blikken?

YUNG MAVU (denkt na) «De mensen rondom mij en ikzelf moeten gelukkig en stressvrij zijn. Succes wordt vaak gedefinieerd als iets materialistisch, maar zo zie ik het niet. De centen heb je er niet per se voor nodig. Zolang de mensen rondom mij gelukkig zijn, ben ik dat ook. Zonder hen had ik niet gestaan waar ik vandaag sta, dus als zij gelukkig zijn, kan ik mezelf als succesvol beschouwen.»

HUMO Je bent duidelijk iemand die zich graag met mensen omringt. Hoe ging je om met de lockdowns?

YUNG MAVU «Ik heb heel zwaar afgezien. In de eerste lockdown was ik echt bang van corona, dus kwam ik helemaal niet meer buiten. Ik verloor mezelf in de routine: opstaan, nietsdoen, slapen, opstaan, nietsdoen... Ook het feit dat ik geen shows meer kon spelen, heeft stevig op mij ingehakt. Ik haal heel veel geluk uit mijn optredens. Het is leuk om muziek uit te brengen en daar online reacties op te krijgen, maar pas op een concert zie je wat je muziek voor je fans betekent. Kleine kinderen die bijna hun benen breken in moshpits en mijn moeder die ondertussen tranen van geluk staat te huilen aan de achterkant van de zaal, dat maakt mij gelukkig. In het begin had ik het daar enorm moeilijk mee. Nu al wat minder, omdat ik weet dat mijn geduld en harde werk beloond zullen worden. Tijdens die eerste show na de crisis gaat het dak eraf. Ik haal er opblaasbare boten bij en spring er het publiek mee in!»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234