null Beeld rv
Beeld rv

‘We’ve Been Going About This All Wrong’Sharon Van Etten

‘Ik wil mensen de intimiteit geven die ze hebben gemist’

Nu maandag 6 juni komt Sharon Van Etten in OLT Rivierenhof haar zesde plaat voorstellen: ‘We’ve Been Going About This All Wrong’. Die drijft nog meer dan voorganger ‘Remind Me Tomorrow’ op sferen. De singles die Van Etten al had gelost, waaronder het wondermooie ‘Like I Used To’ met Angel Olsen, staan er niet op.

Jasper Van Loy

HUMO Waarom?

SHARON VAN ETTEN (lacht) «Zoiets weet ik meestal pas lang nadat de plaat is uitgekomen. De diepere kern openbaart zich pas later.

»Ik was in de homestudio gedoken met enkele sessiemuzikanten die Zach (bassist Zachary Dawes, red.) had gekozen. Ik dacht dat het een vrij klassieke plaat zou worden, maar toen brak corona uit en heb ik me aan mijn songs vastgeklampt. Geen producer meer, alleen ik en mijn band. Mijn vaste geluidsman Daniel Knowles heeft vervolgens orde in de chaos gebracht.

»De plaat is in een bubbel ontstaan, en de luisteraar moet zich daar deel van voelen uitmaken. Ik kan alleen maar hopen dat mensen zich meer verbonden voelen met mijn muziek, zeker nu we opnieuw kunnen optreden. Ik wil mensen de intimiteit geven die ze hebben gemist.»

HUMO In het openingsnummer ‘Darkness Fades’ zing je: ‘It’s been a while since I held you close / Been a while since we’ve touched’. Dan denk ik: corona!

VAN ETTEN «Deze plaat gaat over verbinding, hoe we ons tot elkaar verhouden en hoe we één en ander kunnen herbekijken om ons leven te verbeteren en dat van anderen meer betekenis te geven. We blikken terug op de beslissingen die we hebben genomen, de relaties die we hebben gehad en hoe dat alles ons heeft beïnvloed. We zouden daar eigenlijk de hele tijd over moeten nadenken, maar nog meer in crisistijden.»

HUMO Vijf jaar geleden ben je bevallen van een zoontje. Op je vorige plaat droeg je het hoopvolle ‘Memorial Day’ aan hem op, en nu ‘Home to Me’, maar dat is donkerder van toon.

VAN ETTEN «Ik voel me constant schuldig tegenover hem. Ik wil niets liever dan optreden, maar dan mis ik mogelijk belangrijke momenten in zijn leven. Ik hou van het gezinsleven en ik kook graag, maar ik kan ook niet zonder mijn muziek. Ik kan alleen maar hopen dat hij het op een dag begrijpt.

»Toen ik ‘Memorial Day’ schreef, was hij 1 jaar oud en ik projecteerde mijn idee van zijn toekomst op hem. Nu is hij 5 jaar en weet ik héél goed wie hij is (lachje). Ik zie vooral hoe goed hij op me lijkt, het is angstaanjagend. Hij is grappig en brutaal, en wil de hele tijd samen met mij naar ‘Seinfeld’ kijken. Zijn playlist is waanzinnig: die gaat van ‘Baby Shark’ tot Agent Orange. En als hij iets van Tom Waits wil spelen, vraagt hij: ‘Wil je naar het monster luisteren?’»

HUMO Over ‘Seinfeld’ gesproken: hoe gaat het met je stand-upcarrière?

VAN ETTEN «Ik heb een paar keer opgetreden toen ik aan mijn vorige plaat werkte. Nu wil mijn manager dat ik op TikTok ga: daarvoor zal ik korte sketches schrijven. Fake reclamespotjes en zo.»

HUMO Sinds een paar jaar woon je in Los Angeles. Een groot verschil met New York?

VAN ETTEN «In New York had ik geen eigen plek. In het repetitiehok dat we met anderen deelden, krioelde het van de ratten. Toen ik zwanger werd, was ik plots veel gevoeliger voor geuren. En een huis met een tuin in L.A. kost evenveel als een tweekamerflat in New York! Nu heb ik een homestudio met zicht op de tuin, heerlijk is dat.

»In het begin van de coronapandemie was het een tijdje verboden om met de auto te rijden. Plots was de lucht veel zuiverder en zag ik voor het eerst hoe blauw de hemel kan zijn. En de vogels verdrongen elkaar in mijn tuin. Je denkt dat de wereld vergaat, maar kijk naar vogels, en er daalt een vredige rust over je neer.»

‘We’ve Been Going About This All Wrong’ is uit bij Jagjaguwar/Konkurrent.
Sharon Van Etten speelt op 6 juni in OLT Rivierenhof. Info en tickets op oltrivierenhof.be.

Sharon van Etten
We've Been Going About This All Wrong Beeld rv
Sharon van EttenWe've Been Going About This All WrongBeeld rv

Schrijf je in op onze wekelijkse muzieknieuwsbrief:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234