King Gizzard & The Lizard Wizard, met Ambrose Kenny-Smith als tweede van rechts. Beeld Humo
King Gizzard & The Lizard Wizard, met Ambrose Kenny-Smith als tweede van rechts.Beeld Humo

InterviewKing Gizzard & The Lizard Wizard

‘Ik zie ons nog een psychedelische K-popplaat maken’

King Gizzard & The Lizard Wizard is veruit de meest eclectische en productiefste rockgroep van het afgelopen decennium. Ze hebben zestien platen in acht jaar uitgebracht, waarvan vijf in 2017, liveplaten niet eens meegerekend.

Jurgen Beckers

Ambrose Kenny-Smith speelt mondharmonica en zingt, maar net zo goed vind je hem terug op toetsen en andere instrumenten. Want zo gaat dat bij King Gizzard: wie de muze voelt, grijpt naar wat er het dichtst in de buurt ligt. En wat eruit komt, kan van alles zijn: blues, thrash, funk, psychedelica, oosterse invloeden. Die laatste voeren de boventoon op hun nieuwste, ‘K.G.’ (★★★★☆). We krijgen Kenny-Smith aan de lijn vanuit zijn hometown Melbourne.

HUMO Was de inspiratie voor de titel van de plaat op?

AMBROSE KENNY-SMITH (lacht) «Een titel is moeilijk. Het is een intentieverklaring, en het eerste wat de mensen onder ogen krijgen. En ja, omdat we al zoveel titels hebben moeten verzinnen, was de inspiratie zoek. Maar goed, ‘K.G.’ klinkt krachtig, en het is erg makkelijk te onthouden.»

HUMO Heeft corona het opnameproces beïnvloed?

KENNY-SMITH «Onmiskenbaar. Files heen en weer sturen, in ons eentje thuis werken: dat hadden we nooit eerder gedaan. Op ‘K.G.’ staan meer akoestische gitaren dan op al onze vorige platen, om de simpele reden dat je thuis niet zo snel je versterker op tien zet. En we hebben veel met elkaar gebeld: ‘Ik mis je!’ (lacht) We hebben de afgelopen jaren bijna onophoudelijk in elkaars gezelschap doorgebracht, en ineens viel dat weg. Maar goed, we hebben een plaat afgekregen, en een volgende is al in aantocht. We hadden drie projecten, en dit was het meest voor de hand liggende om in deze vreemde tijden de schouders onder te zetten. Er volgt nog een meer synth-getinte plaat, en later, als we weer samen in een hok mogen jammen, een rockplaat.»

HUMO Heb je dit jaar tijd gehad voor nieuwe hobby’s?

KENNY-SMITH «Ik ben saxofoon beginnen te spelen. En verder heb ik wat getekend en geschilderd, maar dat deed ik ervoor ook al. Veel geskateboard ook. En mijn moestuin heeft er nog nooit zo goed uitgezien (lacht).»

HUMO Is er een genre dat de band nooit zal aanraken?

KENNY-SMITH «Ik denk het niet. Je mag niet te vertrouwd raken met een genre, dat is het belangrijkste. De verveling mag niet toeslaan, het moet beangstigend blijven.»

HUMO Is er een genre dat jij persoonlijk niet begrijpt?

KENNY-SMITH «Nee, ik snap alles. Roep maar eens iets.»

HUMO K-pop!

KENNY-SMITH «K-pop is één van mijn dierbaarste guilty pleasures (lacht). Nee, een psychedelische K-popplaat, ik zie ons die nog maken. Ik maak geen onderscheid tussen genres, er is goeie muziek en er is slechte muziek, en daar houdt het op. Ik ben bijvoorbeeld dol op Jimmy Cliff en Bob Marley, maar er is zeker ook reggae die me stevig op de zenuwen werkt.»

HUMO In welke groep had je graag gezeten als je niet in King Gizzard zat?

KENNY-SMITH (denkt na) «Canned Heat misschien? Beetje blues-boogiewoogie spelen, could be fun

HUMO In 2017 hebben jullie vijf platen uitgebracht. Wat heb je daarvan geleerd?

KENNY-SMITH «Dat we ertoe in staat zijn, en dat we het wellicht niet zo snel nog een keer zullen doen. Maar we hebben onze grenzen verlegd, en dat was de bedoeling. In november, toen we aan ‘Gumboot Soup’ begonnen, was iedereen uitgeput, Stu (zanger-gitarist Stu Mackenzie, red.) nog het meest.»

HUMO Herinner je je de eerste keer dat muziek je raakte?

KENNY-SMITH (lacht) «Nu moet ik aan Will Smith denken.»

HUMO Will Smith?

KENNY-SMITH «Ja, in één of andere film, op het moment dat muziek hem voor het eerst raakt: ik zie het zo voor me (lacht). Maar alle gekheid op een stokje: ‘Gettin’ Jiggy wit It’ van Will Smith was het eerste singletje dat ik ooit heb gekocht. Maar of me dat nu speciaal heeft geraakt... Na Will Smith volgde de blues, en die was veel belangrijker. Vandaar ook mijn keuze voor de mondharmonica.»

HUMO Wie zijn je muzikale helden?

KENNY-SMITH (denkt na) «Captain Beefheart is een grote invloed geweest, Steve Marriott ook. Maar helden… Jawel, ik heb er één: Snoop Dogg! Als dat geen held is.»

HUMO Tot slot: welke song had je geschreven willen hebben?

KENNY-SMITH «Doe maar een klassieker. ‘Stand by Me’, of ‘That’s the Way the World Goes Round’ van John Prine. Geweldige tekstschrijver.»

‘K.G.’ is uit bij Flightless, vanaf 11 december ook op vinyl.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234