null Beeld rv
Beeld rv

Op Fanreis metWilly Organ

‘In een grote jacuzzi zal ik mijn fans dopen met mijn eigen bloed, terwijl een plaatselijk koor mijn nummers zingt’

Je hebt raar en je hebt Willy Organ. Om ruchtbaarheid te geven aan het feit dat hij binnenkort zijn tweede plaat op de mensheid loslaat, ‘Laat ze maar branden’, is het enfant terrible van het Vlaamse levenslied op het idee gekomen een feestbus in te leggen die op vrijdagavond 22 april een veertigtal fans van Gent naar Menen zal vervoeren, alwaar ze – maak je notities, Bart Kaëll? – gedoopt zullen worden in het bloed van hun idool.

Noud Jansen

WILLY ORGAN «Ik weet niet of je je het VT4-programma ‘Superfans’ nog herinnert, van een jaar of tien geleden? Fantastische televisie! Op een gegeven moment ging het over Christoff, die een fanreis naar Djerba had georganiseerd - en daar al op de eerste dag spijt van leek te hebben. Want ja, zo’n beetje de klok rond werd hij door zijn meegereisde fans gestalkt. Zelfs wanneer hij even met zijn vriend wilde uitwaaien op het strand, was hij niet veilig. Dát wilde ik dus ook met mijn fanreis bereiken. Ze is wat kleinschaliger van opzet, al ga ik wel veel verder dan Christoff ooit zou gaan.»

HUMO Klopt het dat je je zult wagen aan een omgekeerde stripact?

ORGAN (lacht) «Dat had ik gezegd in het promofilmpje, hè.

»Kijk, ik vrees dat er niet zoveel mensen zijn die een 37-jarige man die al jaren geen Basic-Fit van dichtbij heeft gezien uit de kleren willen zien gaan. Daarom dacht ik: misschien is het wel interessant om zoveel mogelijk kleren áán te doen. Maar op dit moment is het nog niet zeker dat dat ervan gaat komen.

»Wat wel zeker is: op de bus wordt mijn nieuwe plaat gedraaid, zijn er genoeg pistolets met gehakt voorhanden om een leger mee te voeden – ook vegetarisch gehakt – en ga ik met iedereen op de foto. En zodra we veilig geparkeerd zijn in Menen, is het tijd voor ‘De Willy Organ Totaalervaring’.»

Willy Organ Beeld rv
Willy OrganBeeld rv

HUMO Niets minder!

ORGAN «Het idee is dat ik, in een grote jacuzzi die ergens buiten wordt opgesteld, al mijn fans zal dopen in mijn eigen bloed, of toch iets wat daarvoor moet doorgaan, terwijl een plaatselijk koor mijn nummers zingt. Daarna dragen mijn fans me letterlijk op hun handen CC De Steiger in, alwaar ze een expo kunnen bezoeken van mijn beeldende werk en ik een try-outconcert ten beste breng om vingers en duimen bij af te likken. En daarna bestijgen we met z’n allen wederom de feestbus en rijden we op de tonen van ‘Laat ze maar branden’ opnieuw richting Gent.»

HUMO Hoe klinkt die nieuwe plaat eigenlijk?

ORGAN «Zeer divers. Dat komt doordat ik in de periode waarin ze gemaakt is heen en weer geslingerd werd tussen de hoogste toppen en, vooral, de diepste dalen. En dát had er dan weer mee te maken dat een lange relatie op de klippen was gelopen en ik het grondig beu was dat het Rijk der Vrijheid zo lang op zich liet wachten.

»In de zomer van 2021 zat ik op mijn dieptepunt. Ik sliep amper en had last van paniekaanvallen, en tijdens sommige opnamesessies moest ik om de vijf minuten naar buiten wegens ademtekort.

»De ommekeer is gekomen toen ik een aantal dagen in Nederland verbleef, waar ik bleef slapen bij Boaz Kok van Goldband, de alternatieve boysband uit Den Haag waar ik intussen goed bevriend mee ben. ‘Kom, ’t is genoeg geweest,’ zei hij op een gegeven moment, en hij haalde een doosje pillen uit zijn medicijnkastje. ‘Dit moet je nemen.’

»Heel zeker weet ik niet wat hij me gaf – ik vermoed een soort spierverslapper – maar in ieder geval heb ik die nacht 12 uur lang als een roosje geslapen, waarna ik mijn laatste wereldhit ‘Vlaamse stoverij’ heb afgewerkt. Heerlijk!»

HUMO Veel plezier op die feestbus.

ORGAN «Ja, bedankt. Ik ben echt eens benieuwd of het uit de hand zal lopen. Wat denk jij?»

HUMO Is er drank aanwezig?

ORGAN « Vijftien bakken Vedett.»

HUMO Dan wel.

ORGAN «Ja, hè. O man, ik kan niet wachten!»

Op 22/04 naar Kunstenfestival Gebroed in Menen voor ‘De Willy Organ Totaalervaring’. Zijn ‘Laat ze maar branden’ is er op 06/05. Wie de plaat voorbestelt op de Bandcamp-pagina van Willy Organ, kan gratis naar het event.

Schrijf je in op onze wekelijkse muzieknieuwsbrief:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234