Melvins Beeld Melvins
MelvinsBeeld Melvins

InterviewMelvins

‘In onze muziek is altijd plaats voor silliness’

Melvins begon in 1983 als hardcorepunkbandje met metalinvloeden. Ze speelden steeds trager en klonken als ‘Black Sabbath on downers’. Zo stonden ze aan de wieg van de grunge. Nirvana-zanger Kurt Cobain was een fan, Melvins-frontman King Buzzo stelde hem zelfs voor aan Krist Novoselic en later aan Dave Grohl.

Sid Meuris

Melvins staan vooral bekend om hun monolithisch zware platen, maar ‘Working with God’, hun nieuwe, is verrassend frivool en licht verteerbaar. Het is een reünie met hun eerste drummer en het klinkt alsof ze daar heel vrolijk om zijn.

HUMO Die titel voorspelt nochtans een loodzwaar album van bijbelse proporties.

BUZZ ‘KING BUZZO’ OSBORNE (zang, gitaar) «Gods wegen zijn ondoorgrondelijk (lacht). We hebben met onze originele drummer Mike Dillard gewerkt. Dale Crover, onze vaste drummer, speelt bas. Ik moest dus liedjes schrijven die zij kúnnen spelen. Dillard maakt onderdelen voor rioleringspompen: hij is wel bezig met ‘heavy metal’, maar niet als muzikant (lacht).»

HUMO Vindt Dale Crover het erg om z’n rol als drummer af te staan?

OSBORNE «Hij vindt dat zelfs opwindend. Alle drummers willen eigenlijk liever gitaar spelen, kijk maar naar Dave Grohl. Ze staan óók graag eens vooraan op het podium, hè.»

HUMO Wat betekent het om the old gang weer samen te hebben?

OSBORNE «Mike Dillard is één van mijn beste vrienden. Als we samen zijn, worden we weer kleine jongetjes. Onze humor is nog steeds dezelfde als toen we 14 jaar oud waren: infantiel, maar met een donker kantje.»

HUMO Jullie hilarische Beach Boys-parodie – ‘I Get Around’ wordt ‘I Fuck Around’ – spreekt daarover boekdelen.

OSBORNE «Ik hou van de Beach Boys, maar in onze muziek is altijd plaats voor silliness en surrealisme. Dat is het grote verschil tussen ons en die saaie bands waarmee we meestal op een hoopje worden gegooid. Ik bedoel maar, wij heten de Mélvins. Heel serieus klinkt dat niet (lacht).»

HUMO Worden jullie niet verondersteld een duistere band te zijn?

OSBORNE «Dat zijn we wel, maar wat wij doen, valt niet netjes in een vakje te stoppen. Vergelijk het met The Who: die maakten concept-albums over zware onderwerpen, maar óók de hilarische plaat ‘The Who Sell Out’. Én ze schreven mijn favoriete politieke song. ‘Won’t Get Fooled Again’ zegt alles waarin ik geloof: ‘Meet the new boss. Same as the old boss’.»

HUMO Hoort politiek thuis in de muziek?

OSBORNE «Voor een politieke analyse kun je natuurlijk beter elders op zoek gaan dan bij een muzikant. Maar als je ’t mij vraagt, zijn alle politici hetzelfde, en geen enkele spreekt voor mij. Ik geloof in totale vrijheid. Van mij mogen ze alles legaliseren: drugs, prostitutie, abortus, wapens.»

HUMO Op het internet wordt beweerd dat je een Trump-supporter bent. Fake news?

OSBORNE «Dat is allemaal begonnen toen ik een paar jaar geleden een interview gaf aan Gavin McInnes. Ik wist alleen dat hij iets met Vice Magazine te maken had, niet dat hij de Proud Boys had opgericht. Ik had zelfs nog nooit van die Proud Boys gehóórd! Ik geef honderden interviews, ook met mensen met wie ik het niet over alles eens ben. Moet ik me daarvoor nu verontschuldigen? Bullshit

HUMO Je teksten zijn voor een keer heel verstaanbaar, maar nog steeds onbegrijpelijk. Waar gaat ‘Boy Mike’ over?

OSBORNE «Níét over een jongetje dat Mike heet (lacht). Het gaat over herinneringen uit je kindertijd opnemen met een microfoon, een mike. De tijd staat stil voor een kind, maar eigenlijk is die periode heel kort: je herinnering vervormt de werkelijkheid. Zeker als je drugs gebruikt hebt als tiener, dan gaan je hersenen alles nog éxtra vervormen. Vooral dromen. Ik heb sinds mijn jeugd last van nachtangst: ik voer dan hele gesprekken met mijn vrouw, en de volgende ochtend heb ik geen idéé van wat ik allemaal gezegd heb. Onlangs was ik in slaap gevallen met een computerkabel op m’n buik en ik was tegen haar aan het klagen dat ik gevangenzat en niet kon bewegen. Ik neem dat soort dingen op en gebruik ze in mijn songs. De luisteraars moeten dan maar uitvissen wat die gedachtekronkels betekenen.» (sm)

‘Working with God’ is uit bij Ipecac Records.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234