Dimitri Vegas en Anouk Matton op Tomorrowland Beeld  Instagram
Dimitri Vegas en Anouk Matton op TomorrowlandBeeld Instagram

Tomorrowland

Is Tomorrowland definitief geannuleerd? En wat betekent dat voor Pukkelpop?

Het kwam gisteren als een donderslag bij heldere hemel voor de ruim 400.000 gelukkigen met een ticket voor Tomorrowland 2021: het wereldbefaamde dancefestival gaat dit jaar toch niet door. Wat is er aan de hand in Boom?

Talitha Dehaene

Al in maart van dit jaar had Tomorrowland besloten dat deze editie, onder voorbehoud, naar eind augustus zou worden opgeschoven. De organisatie wachtte verdere versoepelingen van de coronamaatregelen af. Na het Overlegcomité van 4 juni kwam dan eindelijk de verlossende boodschap: vanaf 13 augustus mogen er in ons land evenementen worden georganiseerd met maximaal 75.000 bezoekers.

Tomorrowland 2021 zou in de weekends van 27 tot en met 29 augustus en van 3 tot en met 5 september in totaal 400.000 danslustigen van over de hele wereld naar provinciedomein De Schorre lokken. Althans, dat was het plan.

1. Wat is er aan de hand?

Gisteren maakte de organisatie van Tomorrowland bekend dat de burgemeesters Jeroen Baert (Boom, N-VA) en Jurgen Callaerts (Rumst, N-VA) de vergunningsaanvraag voor de uitgestelde editie hebben geweigerd. Dat had de organisatie naar eigen zeggen niet zien aankomen.

2. Waarom zijn de burgemeesters tegen?

Daar geven de betrokken gemeentebesturen drie redenen voor. Ten eerste achten ze het epidemiologische risico nog steeds te groot voor een evenement van dergelijke omvang. ‘Enerzijds is de impact van de jongste versoepelingen nog niet duidelijk, anderzijds zitten we met de dreiging van de deltavariant die in Groot-Brittannië opgang maakt’, zei Booms burgemeester Jeroen Baert (N-VA) daarover. Tot die conclusie kwamen de gemeentebesturen na advies van experten als Erika Vlieghe en Geert Molenberghs.

Daarbij komt dat het ministerieel besluit dat evenementen met 75.000 aanwezigen toelaat er nog steeds niet is. Volgens de gemeentebesturen is het moeilijk anticiperen op een toekomstig wettelijk kader dat op dit moment nog niet bestaat. Bovendien is het nog niet duidelijk welke voorwaarden er bij de organisatie van grote evenementen zouden komen kijken.

Tot slot vreest men in Boom en Rumst dat de lokale politie niet voldoende capaciteit zal hebben om zich op hun essentiële taken toe te leggen als ze daarbovenop ook nog eens de controles op het verplichte covidcertificaat zullen moeten uitvoeren.

Archiefbeeld Tomorrowland Beeld Photo News
Archiefbeeld TomorrowlandBeeld Photo News

3. Waarom is Bart Somers voor?

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open Vld) kondigde gisteravond aan dat hij in gesprek zal gaan met de burgemeesters van Boom en Rumst over hun beslissing. ‘Samen moeten we het festival veilig kunnen organiseren’, klinkt het in zijn persbericht.

‘Uiteraard valt het onder de bevoegdheden en lokale autonomie van onze steden en gemeenten om zelf te beslissen of bepaalde evenementen kunnen doorgaan op hun grondgebied, maar vanuit de Vlaamse regering hebben we er net voor geijverd dat festivals deze zomer terug mogelijk zouden zijn. Deze sector heeft zwaar geleden onder de coronacrisis en we hebben hen ondersteund met financiële middelen om erdoor te komen, maar vanaf 13 augustus moet het weer mogelijk zijn om grotere festivals te organiseren.’

Daarbij komt nog dat de Vlaamse regering zo’n 1,8 miljoen euro aan voorschotten dreigt te verliezen als Tomorrowland onverhoopt toch niet doorgaat. Zoveel kreeg de organisatie immers van de Vlaamse regering dankzij een speciale voorschotregeling. Kosten die effectief gemaakt zijn, hoeft de organisatie niet terug te betalen als hun event niet kan doorgaan omwille van de coronamaatregelen.

4. Is Tomorrowland nu definitief afgelast?

De organisatie kan de beslissing nog aanvechten voor de Raad van State, zo opperde de burgemeester van Boom zelf. Die mogelijkheid zal men bij Tomorrowland zeker bekijken, zo klonk het gisteren. Al hopen ze vooral dat beide burgemeesters alsnog zullen bijdraaien en op hun beslissing terugkomen.

Volgens de organisatie van Tomorrowland zijn de redenen die de gemeentebesturen geven immers niet zo onoverkomelijk. Zo is het slechts een kwestie van tijd tot het ministerieel besluit gepubliceerd wordt, en kan het capaciteitsprobleem van de lokale politie ook makkelijk opgelost worden door de controles van het certificaat door een private securityfirma te laten uitvoeren.

5. Wat betekent dit voor Pukkelpop en andere festivals?

Die kunnen vooralsnog op hun beide oren slapen, zo lijkt het. Hasselts burgemeester Steven Vandeput (N-VA), die de goedkeuring voor Pukkelpop moet verlenen, ziet alvast geen problemen. ‘We hebben de inhoud van het ministerieel besluit al doorgekregen en geloven dat we Pukkelpop binnen dat kader veilig kunnen organiseren.’

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234