Isolde Lasoen. Beeld Piet Stellamans
Isolde Lasoen.Beeld Piet Stellamans

Kijktip

Isolde Lasoen bezoekt in ‘She’s Lost in Music’ virtuoze vrouwen: ‘Met alle ontboezemingen van Coely konden we drie afleveringen vullen’

Een akoestisch tourneetje met Daan, een clubtournee met Absynthe Minded én een nieuwe plaat opnemen met haar soloproject: Isolde Lasoen weet wat gedaan de komende tijd. Vanaf zondag 14 november is ze ook nog eens te zien in ‘She’s Lost in Music’, een driedelige docureeks op Canvas en VRT.NU waarin Vlaanderens bekendste drumster op bezoek gaat bij zes jonge vrouwelijke muzikale talenten: Meskerem Mees, Sylvie Kreusch, Stefanie Mannaerts (Brutus en Rumours), Justine Bourgeus aka Tsar B, Tessa Dixson en Coely.

Katia Vlerick

ISOLDE LASOEN «Producer Inne Vandaele belde me: ‘Isolde, ik ga morgen een programmavoorstel indienen bij de VRT, en jíj presenteert.’ Ze had er alle vertrouwen in dat ik ja zou zeggen (lacht). Zelf stond ik een béétje wantrouwig tegenover het voorstel: ik wilde dolgraag talenten in de kijker zetten, maar níét focussen op ‘hoe het is om vrouw te zijn in de muziek’. Inne en de regisseur volgden mij daar volledig in, en ook de muzikantes hadden geen zin in gesprekken over hun vrouw-zijn. Wel over hun artiest-zijn.»

HUMO Ontdekte je bijzondere raakvlakken tussen de muzikantes en jezelf?

LASOEN «Bij Stefanie ging het natuurlijk over drummer én frontvrouw tegelijk zijn. Meskerem vertelde me dat ze in de eerste plaats muziek maakt voor zichzelf, wat ik ook herkenbaar vond. Sylvies liefde voor retro à la Serge Gainsbourg deel ik, net als het belang dat ze hecht aan haar band. Justine heeft het net als ik nodig om met verschillende projecten bezig te zijn. Ze producet, componeert voor theater, maakt elektronische muziek, maar keerde voor haar concertfilm ‘Les diners de Gala’ terug naar haar eerste liefde, de viool. Met Coely ging het onvermijdelijk ook over het moederschap – ze is afgelopen zomer mama geworden – en Tessa Dixson kende ik vooraf zelf niet zo goed. Wat me opviel, is haar DIY-mentaliteit: ze heeft geen manager, regelt en financiert alles zelf. Dat heb ik voor mijn soloproject ook lang gedaan.»

HUMO Merkte je ook een zeker generatieverschil op tussen hen en jezelf?

LASOEN «Zij trekken zich niet te veel aan van wat anderen van hen denken. Ik doe dat nog te veel. Op het vlak van podiumkledij zou ik me bijvoorbeeld nog altijd inhouden, om geen slechte seksistische commentaar te krijgen. Ik heb heel snel het gevoel dat ik overdressed ben, dat hebben Justine, Sylvie en Tessa totaal niet.»

HUMO We kennen jou als een eerder gereserveerd persoon. Hoe was het om te…

LASOEN «...koteren in andermans ziel? (lacht) Ik ben een kameleon op dat vlak: is er iemand open tegen mij, dan ben ik dat ook. Coely is héél open, met haar ontboezemingen hadden we gerust drie afleveringen kunnen vullen. De redactie stak me vooraf wel wat vragen toe, maar als ik die niet wilde stellen, begrepen ze dat. (Gespeeld nieuwsgierig) ‘En, is dat moeilijk, zingen en drummen tegelijk?’ vragen aan Stefanie, sorry, dat kan ik niet. De kijker wil dat antwoord weten, maar ik kén het al. Ik smokkelde die info dan wel op een andere manier in ons gesprek.»

HUMO (gespeeld nieuwsgierig) Maar ís dat nu moeilijk, zingen en drummen tegelijk?

LASOEN «Voor vrouwen niet, hè (lacht).»

Schrijf je in op onze wekelijkse muzieknieuwsbrief:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234