null Beeld Johan Jacobs
Beeld Johan Jacobs

Het wei-gevoelFien Germijns, Pixies en Sociaal Incapabele Michiel

‘Jammer genoeg bestaan er geen Belle Perez-coverbands’

De tenen in het gras, en toch in de wolken zijn: daar is eindelijk het festivalseizoen. Ziet u door de bomen het bos niet meer, dan geven Zij Die Het Kunnen Weten u op deze bladzijden een zomer lang de betrouwbaarste concerttips. Bijten spits het neusje van de zalm af: Fien Germijns, Pixies en Sociaal Incapabele Michiel.

Joshua Migneau en Jasper Van Loy

FIEN GERMIJNS

‘Geur is belangrijk’

Fien Germijns beleeft een gezegend jaar als ochtendpresentator op Studio Brussel, sidekick van Bart Cannaerts in ‘De dag van vandaag’ en nieuwe quizmaster van Eén-programma ‘Switch’. De kers op de taart: ze presenteert Rock Werchter!

FIEN GERMIJNS «Ik mag de bands aankondigen samen met Otto-Jan Ham en Stijn Van de Voorde. Wat betekent dat ik op het hoofdpodium van Rock Werchter zal staan. Zo zot!»

HUMO Welke band wil je het liefst naar het podium begeleiden?

GERMIJNS «Haim. Este, Danielle en Alana Haim zijn grappige grieten die megagoeie muziek maken, en ik wil hun vragen of ze geen vierde zus willen – ik wil gerust mijn achternaam veranderen. Of op z’n minst eens aan één van hen ruiken. Geur is belangrijk. (Plots) Ik ga iets heel raars zeggen…»

HUMO Daarvoor zijn we hier.

GERMIJNS «Ik ben resoluut tegen roken. Maar… als ik sigaretten ruik, ben ik altijd meteen in festivalstemming. Voor alle duidelijkheid: rook niet, kinderen! Het is ontzettend ongezond.»

HUMO Naar wie kijk je deze festivalzomer het meest uit?

GERMIJNS «Naar Arctic Monkeys op Pukkelpop. Als tiener was ik verliefd op elk lid van die groep – op Alex, Jamie, Nick én Matthew dus. In 2013 speelden ze op de allereerste Best Kept Secret, en ben ik zo’n twaalf keer flauwgevallen.

»Van de Rock Werchter-affiche staat ook Carly Rae Jepsen hoog op mijn lijstje. Mensen zullen nu denken: die van ‘Call Me Maybe’, dat hitje van tien jaar geleden? Maar Carly heeft geweldige platen gemaakt. Ze is méér dan een onehitwonder.»

HUMO Van welke artiesten weet je: die zijn in topvorm?

GERMIJNS «Eefje de Visser. Ik zag haar pas in De Roma en heb de hele avond zitten zweven. Ze komt naar Chokri’s nieuwe festival Hear Hear! en naar Lowlands.

»Nog een aanrader: Jamie xx. Hij zorgde voor hét hoogtepunt op CORE Festival in Brussel, en op Rock Werchter ga ik gewoon nog eens kijken.»

HUMO Welke festivals staan er, naast de usual suspects, nog op je planning?

GERMIJNS «Linkerwoofer in Antwerpen, want ik woon in de buurt. En Crammerock in Stekene, op 2 en 3 september, in mijn ogen het laatste festival van de zomer. Altijd een zalige sfeer, want iedereen voelt: het is nu of tot volgend jaar. Crammerock baseert zijn line-up bovendien op de aanvragen die het publiek heeft ingestuurd: charmant.»

HUMO Dit is de drukste festivalzomer aller tijden, met een XL-editie van Dour, drie weekends van Tomorrowland en een resem nieuwe festivals.

GERMIJNS «Ik ben een slechte planner en besef in het beste geval enkele dagen op voorhand dat één van mijn helden naar België komt. Dan is het natuurlijk een luxe om bij Studio Brussel te werken: meestal valt er nog wel een ticket te vinden.

»Het lijkt me sowieso onmogelijk om deze zomer elke geweldige artiest gezien te hebben. De gouden raad van tante Fien: muziekfanaten, laat die fomo achterwege. Je hoeft niet élk festival gedaan te hebben.» (jmi)

PIXIES

‘Kinderen toegelaten’

null Beeld AFP
Beeld AFP

Mooi zijn de tijden waarin je de Pixies in één zomer twee keer in dit vlakke land kunt zien. Op Rock Werchter palmen ze rond etenstijd op dag één het hoofdpodium in, later treden ze ook aan op Hear Hear! in Kiewit. Voor bassiste Paz Lenchantin is het allemaal nog verre toekomst wanneer we haar spreken: ze zoomt vanaf een terras in Rouen, waar haar band de Europese festivalzomer aftrapt.

HUMO Kunnen we je deze zomer alleen óp de podia vinden of ook soms ervoor?

PAZ LENCHANTIN «Ik kijk uit naar het concert van Cat Power in Hyde Park in het voorprogramma van Pearl Jam. En deze zomer wil ik zeker ook Automatic zien: een vrouwelijk trio uit Los Angeles dat krautrock brengt, een genre dat maar weinig mensen echt góéd spelen.»

HUMO Hoe ziet jouw ideale festival eruit?

LENCHANTIN «Ik zou in ieder geval meer vrouwen programmeren. Cat Power en Automatic, natuurlijk. En doe ook maar Sasami. Rond zonsondergang beginnen de Pixies aan hun set – tegen het einde moet het helemaal donker zijn.

»Ik zou het ook geweldig vinden als er veel gezinnen met kinderen zijn. Alle generaties door elkaar, en dan samen je eigen potje koken en verhalen vertellen op de camping.»

HUMO Ik associeer de Pixies nu niet meteen met kinderen.

LENCHANTIN «Ik zie ze zitten als ik speel, hoor, op de schouders van hun vaders en met zo’n grote oorbeschermers in fluokleuren op. De Pixies zijn voor alle leeftijden: de tieners staan vooraan en daarachter gaat de leeftijd met elke rij wat omhoog.»

HUMO Welke festivalconcerten zul je nooit meer vergeten?

LENCHANTIN «Sinds ik zelf op festivals speel, al láng dus, ben ik niet meer zo’n actieve bezoeker. Maar ik ben opgegroeid in L.A., en dan is Coachella altijd speciaal. Ik heb op de eerste editie gespeeld met A Perfect Circle. In 1999 was dat. Wij openden op het hoofdpodium en onze zanger, Maynard James Keenan, mocht ’s avonds ook nog eens afsluiten met Tool.

»Wil je mijn slechtste festivalherinnering ook horen?»

HUMO Welaan dan.

LENCHANTIN «Het was in Duitsland. Ik stond met Zwan, een zijproject van Billy Corgan en Jimmy Chamberlin van The Smashing Pumpkins, in het voorprogramma van Iron Maiden. We hadden een akoestische cover opgenomen van hun ‘Number of the Beast’, en dat was meteen de enige reden dat we daar stonde. Bleek dat de Maiden-fans daar niet meteen op zaten te wachten (grijnst). Ze bekogelden ons met glazen flessen en schreeuwden de hele tijd: ‘Maiden! Maiden!’» (jvl)

SOCIAAL INCAPABELE MICHIEL

‘Belle Perez Fest’

null Beeld Humo
Beeld Humo

Allesbehalve een festivalmaagd en dit jaar bovendien vliegende reporter voor Humo.be vanaf de Werchterse weide: Sociaal Incapabele Michiel!

HUMO Welke festivalacts wil je deze zomer zeker niet missen?

SOCIAAL INCAPABELE MICHIEL«Als ik zo onbeleefd mag zijn, wil ik graag reclame maken voor mijn eigen band: de Red Hot Michili Peppers. 12 juli spelen wij op Sjnokrock in Hoboken. We spelen onder andere ‘Under het bruggeske’. Een nummer over mijn Frisco-verslaving. Frisco is een Hobokense drug die bestaat uit Fristi en cocaïne, dat ge moet opwarmen en inspuiten. Ik ben daarmee begonnen toen ik 7 jaar was, omdat ik te veel te verwerken had. Ik ben toen in een zwart gat beland, omdat mijn ma voor 2 weken mijn PlayStation had afgepakt.

»Maar ik heb goei nieuws! Sinds 7 maanden ben ik clean. Ik ben nog wel verslaafd aan het prikken zelf maar dat doe ik enkel bij andere mensen. Zo is eigenlijk needle spiking ontstaan! Leuk wist-je-datje.»

HUMO Waar kijk je het meest naar uit, en waarom?

SOCIAAL INCAPABELE MICHIEL«Wel, ik heb gehoord dat veel festivals meldpunten hebben in verband met ongepast gedrag. Door mijn jarenlange expertise in ongewenst gedrag heb ik me als vrijwilliger aangemeld. Als er één ding is dat ik heb, dan wel een luisterend oor! Mijn indringende tepeloogjes en rustgevende stem wekken zo een vertrouwensband op. Dat zo’n safe space de ideale plek is om het aan te vragen, is natuurlijk mooi meegenomen! Fingers crossed!»

HUMO Welk festival moet iedereen dringend leren kennen?

SOCIAAL INCAPABELE MICHIEL«Een zwaar onderschat festival en nog niet bekend bij het grote publiek is volgens mij Rock Werchter. Daar komen elk jaar opnieuw bands die kort daarna doorbreken! Zoals De Metallicas, Kaye Styles of Balthabazart

HUMO Wie staat deze zomer helaas nergens op de affiche?

SOCIAAL INCAPABELE MICHIEL«Ik snap niet dat ze Arno nergens hebben gevraagd. Om het met één van zijn liedjes te zeggen: ‘Domage, fromage’!»

HUMO Aan welke festivaloptredens heb je de warmste herinneringen?

SOCIAAL INCAPABELE MICHIEL«Ik heb ooit eens zelf een festival georganiseerd: Belle Perez Fest. Verspreid over 10 dagen. Met 5 stages. Op elke stage zouden er Belle Perez-coverbands optreden, met op de laatste avond als headliner de echte Belle Perez, die als verrassing covers brengt van Coco Jr. Jammer genoeg wilde Belle Perez daar niets mee te maken hebben en bestaan er geen Belle Perez-coverbands. Duur grapje, maar ik heb er heel leuke ingebeelde herinneringen aan overgehouden.»

HUMO Heb je nog survivaltips voor de lezer die deze zomer van het ene festival naar het andere trekt?

SOCIAAL INCAPABELE MICHIEL «Altijd checken op teken met dit weer! Draaien, trekken en iso, iso-Betadine!»

Schrijf je in op onze wekelijkse muzieknieuwsbrief:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234