Japanese Breakfast Beeld PETER-ASH-LEE
Japanese BreakfastBeeld PETER-ASH-LEE

InterviewJapanese Breakfast

Japanese Breakfast: ‘Ik hoop dat ik intussen weet wat ik doe’

Japanese Breakfast heeft niks met ontbijt en niks met Japan: Michelle Zauner (32) is een Amerikaanse van Koreaanse afkomst en maakt heerlijk in het oor liggende gitaarpop die met ‘Jubilee’, haar derde plaat, tot een exuberant hoogtepunt komt. Na twee platen vol rouw en verlies – in 2014 is haar moeder overleden – is Zauner eindelijk klaar voor lichtheid, plezier én de grote doorbraak.

Vincent Van Peer

HUMO Ik moet beginnen met je op de vingers te tikken: door jouw aanbeveling zit ik nu al een hele week naar de Zuid-Koreaanse gitaarvirtuoos Shin Joong-hyun te luisteren.

MICHELLE ZAUNER (lacht) «Graag gedaan. Ken je Kim Jung-mi al? Dan is je volgende week bij dezen ook volgeplamuurd. Ik heb trouwens ontdekt dat mijn mama en mijn tante altijd samen meezongen met een liedje dat geschreven is door Shin Joong-hyun, een hit van de girlband The Pearl Sisters. En nog een ander nummer van hem, ‘Boomerang’ van de Bunny Girls, heeft de beste baslijn die ik ooit heb gehoord. Maar eerlijk: de laatste tijd heb ik amper naar muziek geluisterd. Ik voel me als een hersendode.»

HUMO Je komt over als een vrolijke meid, maar als ik naar je teksten luister, lijkt het alsof je twee platen lang in de duisternis zat en je er nu pas uit komt gekropen.

ZAUNER «Dat is zeer accuraat geformuleerd. Mijn mama is overleden in 2014, en daarover heb ik mijn eerste plaat geschreven. De opvolger kwam er een jaar later, die ging over hoe rouw met de tijd verandert. Ik heb er zelfs een boek over geschreven, ‘Crying in H Mart’. Daarna had ik wel het gevoel dat het uit mijn systeem was: I was ready to put that part of my life to bed (lachje).»

HUMO ‘Jubilee’ is grotendeels twee jaar geleden opgenomen: kun je je nog altijd vinden in alle nummers?

ZAUNER «Tuurlijk, de plaat is tijdloos! (lacht) Ik denk dat ik ze nu zelfs béter vind dan toen ik ze pas af had.»

HUMO Alleszins bedankt om de release uit te stellen: nu breng je ze uit op mijn verjaardag.

ZAUNER «Oh, great! Dan ben jij een Tweeling, toch? Goed, ik heb Tweelingen graag. ‘Jubilee’ zou ook een Tweeling kunnen zijn.»

HUMO Euh?

ZAUNER «Als ik aan Tweelingen denk, dan denk ik aan sociale, charmante, sprankelende feestbeesten. Ik geloof graag dat ‘Jubilee’ aan die beschrijving voldoet.»

HUMO Voor het grootste deel wel, maar toen ik naar ‘In Hell’ luisterde, moest ik toch even slikken: ‘With my luck you’ll be dead within the year’.

ZAUNER «Ik snap het: ‘Hey, ik dacht dat je gelukkig was, waar kom jij ineens mee af?’ (lacht) Maar het zou natuurlijk geen Japanese Breakfast-plaat zijn zonder at least one devastating number. ‘In Hell’ is een oudere song, die al op een Japanse versie van mijn vorige plaat is verschenen. Maar ik vond hem te goed voor een bonustrack: die moest en zou nog op een plaat belanden.

»Ergens past dat nummer wel bij de thematiek van ‘Jubilee’: het gaat integraal over vreugde – ik laat vreugde eindelijk toe in mijn leven! – maar ook over hoe moeilijk het soms is. Met ‘In Hell’ wil ik zeggen: je kunt de grootste shit meemaken, en toch ooit opnieuw happy zijn.»

HUMO ‘Jubilee’ is je derde plaat. Je hebt altijd gezegd dat je gefascineerd bent door het concept van ‘de derde plaat’.

ZAUNER «Dan komen alle ideeën die voordien nog net onder het oppervlak zaten, pas echt tot volle wasdom. Zoals op ‘Summerteeth’ van Wilco en ‘Teen Dream’ van Beach House. Ik vind ‘Jubilee’ een goeie derde plaat: ik hoop dat ik intussen weet wat ik doe, daar komt het op neer (lacht).»

‘Jubilee’ van Japanese Breakfast komt op 4 juni uit bij Dead Oceans/Konkurrent.

‘Jubilee’ van Japanese Breakfast komt op 4 juni uit bij Dead Oceans/Konkurrent. Beeld RV
‘Jubilee’ van Japanese Breakfast komt op 4 juni uit bij Dead Oceans/Konkurrent.Beeld RV

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234