Sloper Beeld HUGO THOMASSEN
SloperBeeld HUGO THOMASSEN

InterviewSloper

‘Je moet van een boot geen vliegtuig proberen te maken’

Sloper is een groep met twee gitaristen – Fabio Canini en Peter Shoulder – maar vooral twee drummers: de u welbekende Mario Goossens (Triggerfinger) en Golden Earring-legende Cesar Zuiderwijk. Sloper maakt classic rock met ruimte voor genreoverschrijdend gedrag. Vorig jaar brachten ze een vier songs tellende ep uit, vandaag is er ‘Pulverise’, hun eerste langspeler. Daar moest een gesprek van komen, of toch iets wat erop lijkt.

Jurgen Beckers

HUMO Heren, een groep met twee drummers en twee gitaristen, hoe werkt dat?

CESAR ZUIDERWIJK «Niet (lacht).»

MARIO GOOSSENS «We hebben een heel goeie geluidstechnicus: wij beginnen te spelen, en hij lost alles op (lacht). Eigenlijk is het een groep met vier drummers: Pete drumt ook, en Fabio heeft pas een drumkit gekocht.»

ZUIDERWIJK «Laten we eerlijk zijn: elk kind wil drummer worden. Een kind dat niet drumt, heeft ouders die vinden dat dat te veel lawaai maakt.»

GOOSSENS «Ik had het grote geluk dat mijn ouders doof waren (lacht).»

HUMO (slaat op tafel) Ernst! Hoe is dit project tot stand gekomen?

ZUIDERWIJK «Mario en ik hebben elkaar ontmoet op een drumfestival, het klikte, en we zijn vrienden geworden. Op een dag zei hij dat hij een handvol songs ging opnemen met zijn vriend Jan Paternoster van Black Box Revelation, en dat hij daarvoor twee drummers wilde. Qua sound en sfeer was dat zo leuk dat we meteen aan een band dachten. Toen Jan al vrij snel afhaakte, kwam Mario bij Fabio terecht, die bij hem in de buurt woont. En omdat Fabio geen zin had om te zingen, of om de hele tijd de boel vooraan op zich te nemen, werd Pete erbij gehaald, met wie Mario nog in Winterville had gespeeld.»

FABIO CANINI «Ik had ook geen zin om gitaar te spelen, hoor, maar de lokroep van het geld was te groot (lacht).»

GOOSSENS «Ik wist meteen dat de stem van Pete perfect bij onze sound zou passen.»

ZUIDERWIJK «In één van de eerste interviews voor deze plaat begon de journalist: ‘Pete, your voice is really great, it fits the sound of the band, and I especially like the high notes in ‘Pulverise’.’ Waarop Pete: ‘That’s Fabio.’ (lacht).»

HUMO In de auto op weg naar de eerste repetitie van Foo Fighters zou Dave Grohl tegen één van zijn toekomstige groepsleden hebben gezegd: ‘I don’t want no drama in this band.’

ZUIDERWIJK «I don’t want no drummer in the band?»

HUMO Drama!

ZUIDERWIJK «Wij hebben twee drama’s in de band (lacht).»

CANINI «Double Drama, goeie groepsnaam.»

HUMO Is er iets wat jullie absoluut niet willen?

GOOSSENS «Nee. Je voelt meteen hoe een groep in elkaar zit, hoe het zal zijn in de studio, op tournee, et cetera. En er is niets waar ik bij deze groep voor vrees. Je moet het voertuig waarin je je bevindt, laten zijn wat het is: je moet van een boot geen vliegtuig proberen te maken.»

HUMO Mario, weet je nog wanneer je Cesar voor het eerst aan het werk zag?

GOOSSENS «Ik moet tien, elf jaar geweest zijn, de tijd dat ‘When the Lady Smiles’ uitkwam…»

ZUIDERWIJK «When the lady smells? (lacht) In 1984 was dat.»

PETE SHOULDER «That’s why she smells by now (lacht).»

HUMO Heren, ernst!

GOOSSENS «1984? Toen was ik twaalf. Wij Belgen keken toen nog veel meer naar de Nederlandse tv dan nu, en één van mijn lievelingsprogramma’s was ‘Wedden dat’. Op een dag zat Cesar erin, met een opblaasbare drumkit. Dat ding klonk immens!»

ZUIDERWIJK «Die drum werd gesponsord door Durex, maar op een dag begon hij te lekken en hebben ze hun sponsordeal ingetrokken (lacht).»

GOOSSENS «De tweede keer dat ik hem zag, droeg hij een jasje met daaronder pads die drums triggerden. Hij begon op dat jasje te kloppen, en… Ik wist niet wat er gebeurde, ik kon mijn oren niet geloven.»

HUMO Ik wil jullie geen supergroep noemen, maar…

SHOULDER «Dank je wel, hoor.»

CANINI «Wij zijn een oké groep (lacht).»

HUMO The Raconteurs is een supergroep, Blind Faith, Them Crooked Vultures, Traveling Wilburys… Welke is volgens jullie de beste aller tijden? En de slechtste?

ZUIDERWIJK «Led Zeppelin. Ik heb ze meermaals gezien, en ze waren zowel de beste als de slechtste. In Vorst Nationaal waren ze verschrikkelijk. John Bonham zat achter de drums in zijn witte overall en zwarte bolhoed, en zijn roadie – die exact hetzelfde droeg – moest de hele tijd het podium op, niet om zijn cimbalen bij te stellen, maar om ervoor te zorgen dat Bonham niet van zijn drumstoel viel. Andere concerten van Zeppelin horen dan weer zonder twijfel tot de beste die ik ooit heb gezien.»

CANINI «Cream was goed.»

SHOULDER «Ik vond Crosby, Stills, Nash & Young niet slecht.»

CANINI «dEUS? (lacht) Nee, serieus, wie daar allemaal in heeft gezeten: Danny Mommens, Stef Kamil Carlens, Mauro…»

SHOULDER «En ja, Traveling Wilburys uiteraard. Tom Petty, Roy Orbison, George Harrison, Jeff Lynne én Bob Dylan... Als je daar nu foto’s van terugziet, denk je: did that really happen

CANINI «En laten we de Spice Girls niet vergeten (lacht).»

HUMO (berustend) Recent nog een goeie mop gehoord?

ZUIDERWIJK «Loopt een man over straat met een zwart mondkapje over zijn ogen. Wordt-ie aangesproken: ‘Meneer, u draagt uw mondkapje verkeerd.’ Waarop die man: ‘Ik ben Zorro, lul.’ (hilariteit

‘Pulverise’ van Sloper verschijnt op 20 augustus bij Suburban Records.

null Beeld rv
Beeld rv

Schrijf je in op onze wekelijkse muzieknieuwsbrief:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234