null Beeld rv
Beeld rv

‘ănˈtʌmbrə’lalma

John Roan van Arsenal op Graspop: ‘Ik heb nog geen fles bier naar mijn kop gekregen’

Op Werchter Boutique zal hij als volksmenner van Arsenal de weide laten meebrullen met ‘Mr. Doorman’ en ‘Estupendo’. Maar zopas heeft John Roan (50) ook zijn debuut gemaakt in een ietwat ander segment, dat van de black metal. Vrees maskers noch make-up: ‘ănˈtʌmbrə’ (spreek uit als ‘antumbra’) van lalma (met kleine ‘l’) is vooral een melancholisch werkstuk geworden, met songs die aan de ribben kleven. De plaat, waarmee hij volgende week naar Graspop komt, heeft dan ook diepmenselijke wortels.

Katia Vlerick

Terwijl hij in Arsenal-interviews altijd ‘de stille’ was, blijkt John Roan solo een spraakwaterval. We geven hem derhalve zonder dralen het woord.

JOHN ROAN «lalma is ontstaan in een donkere periode. Ik ben opgegroeid bij mijn moeder, Jacqueline, op een boerderij midden in de Gentse volkswijk Brugse Poort – we hadden paarden, schapen, pony’s. In 2016 stierf mijn stiefvader aan kanker, en mijn moeder belandde in een zware depressie. ‘Ik ga je laten opnemen,’ zei ik. Eerst wilde ze niet, maar bij de derde poging leek ze wél mee te werken. Toen ik haar ging oppikken, zag ik door de glazen deur haar valies staan. In huis was het muisstil. Godverdomme, dacht ik, ze ligt nog in bed.

»Ik opende de deur van haar slaapkamer en daar lag ze op de grond, haar kleren onder het braaksel: ze leek wel Linda Blair in ‘The Exorcist’. Toen de ambulance arriveerde, bleek dat ze een zwaar herseninfarct had gehad. Een halfuur later is ze gestorven.

»Ik kón gewoon niet huilen na haar dood. Ook maanden later niet. Mijn vrouw wees me daarop: ‘Je hebt nog altijd niet gehuild, John.’ Dan moet ik maar muziek maken, redeneerde ik. Waarna de black metal op mijn pad is gekomen.»

HUMO In de Arsenal-docu ‘The Rhythm of the Band’, waarvoor jij en Hendrik Willemyns begin 2020 naar China trokken, zei je dat ‘Transsylvanian Hunger’ van de Noorse blackmetalband Darkthrone uit 1994 je introductie tot het genre was.

ROAN «Na hen ben ik bij Mayhem terechtgekomen en daarna bij de nieuwe lichting: Krallice, Liturgy, Xasthur, Wiegedood… Ook veel rommel gehoord, hoor. Als het goed was, deed black metal me denken aan de krautrock van de late jaren 60, maar dan met immens snelle drums. Zo snel dat je eigenlijk niet meer kunt bewegen op de muziek.

»Er kwamen snel eigen songs van en een demo, al kon je die bezwaarlijk black metal noemen. Ik had op mijn beperkte manier zelf de gitaar ingespeeld, met MIDI-piano erbij, zonder drums. Mixer-engineer Stefan Bracke zei: ‘Het is niet duidelijk wat het precies is, maar ik denk dat er iets wreed tofs in zit.’ Waarop hij een band samenstelde, met onder anderen Brent Vanneste van STAKE op gitaar. dEUS-drummer Stéphane Misseghers heeft geproducet.»

HUMO De loyaliteit is groot in de metalwereld, maar daarvan is een zeker snobisme de keerzijde. Wordt lalma aanvaard?

ROAN «Leden van Amenra en Oathbreaker hadden me gewaarschuwd: ‘Met jouw achtergrond? Vergéét het.’ Maar op alle metalfestivals waar ik al speelde, zoals Alcatraz in Kortrijk, stond er publiek én het was enthousiast. Ik heb nog geen fles bier naar mijn kop gekregen. Nu, vaak weten ze niet eens wie Arsenal is. Of ze zeggen: ‘Ha, Arsenal? Ja, mijn lief vindt dat goed.’ (lacht)»

HUMO Volgende week donderdag sta je met lalma op Graspop. Ben je ooit als bezoeker naar ’s lands grootste metalfestival geweest?

ROAN «Ja, in 2019. Met mijn zoon Vadim, die toen 13 was. Ineens was hij bezeten door Cradle of Filth en Slipknot, dus wij naar Graspop. Hij heeft er voor het eerst gecrowdsurft, bij de Poolse blackmetalband Behemoth. Dan gingen we naar de skatestage, voor No Fun At All. Onderweg kwam ik een kennis tegen en liep Vadim in z’n eentje verder.

»Toen ik even later de skatestage bereikte, zag ik hem nergens. Ik zag wél een beer van een vent – net Rubeus Hagrid uit de Harry Potter-films – om zich heen kijken. Toen onze blikken elkaar kruisten, wenkte hij me. Vadim stond voor hem, als een schild schermde die man hem af. En af en toe gooide hij hem eens in de lucht, natuurlijk. Graspop, dat is pure liefde. Black love

HUMO Drie dagen na je passage op Graspop sta je op Werchter Boutique met Arsenal. Zit je nu wél of níét nog in die band?

ROAN «Ik maak alleen nog deel uit van de livebezetting. Na onze China-reis heeft Hendrik beslist dat we geen songs meer samen kunnen schrijven. Er moet op die reis íéts gebeurd zijn dat die beslissing heeft ingegeven, maar ik weet niet wat.

»Ik heb het er moeilijk mee gehad, ja. Het voelt toch als een afwijzing. Als een lief dat zegt: ‘Het gaat niet meer.’

»Buiten de muziek kunnen we het gelukkig nog altijd goed met elkaar vinden. Om de twee weken maken we samen een wandeling.»

’ănˈtʌmbrə’ is nu uit.
lalma speelt o.a. op 16 juni op Graspop.

null Beeld rv
Beeld rv

Schrijf u in op de festivalnieuwsbrief en mis geen enkele wedstrijd!

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234