Jorik Scholten (25), beter bekend onder zijn artiestennaam Lil Kleine.  Beeld Linda Stulic
Jorik Scholten (25), beter bekend onder zijn artiestennaam Lil Kleine.Beeld Linda Stulic

InterviewLil' Kleine

‘Jongens van de straat; er is een uitweg voor jullie’

Het is met Jorik Scholten (25), Lil Kleine, razendsnel gegaan: megahits, altijd uitverkochte zalen, een frietzaak, een kroeg, een kledingmerk én hij werd vader. Op zijn derde album ‘Jongen Van De Straat’ is hij het pochen voorbij. ‘Ik heb best veel meegemaakt. Dat wil ik tot uitdrukking brengen.’

Ronald Ockhuysen

Lil Kleine is groot geworden. Jorik Scholten, wereldberoemd in Nederland en Vlaanderen als Lil Kleine, maakt deze vaststelling met een knipoog. Alsof de duvel ermee speelt, komt precies op dat moment zijn vrouw Jaimie met zoon Lío Zion op de arm de suite van het Conservatorium Hotel binnengelopen. ‘Sorry, hoor,’ zegt Scholten, en een fractie van een seconde later is de locatie voor het interview een speelhonk geworden; Scholten pakt de bijna 1-jarige Lío op om vervolgens een minuut of tien met hem te gaan ravotten – hij gooit de kirrende peuter keer op keer in de lucht en trekt gekke bekken naar zijn zoon.

Na deze onderbreking drinkt Scholten een milkshake (‘dat moest even’) en begint hij een lofzang op Lío. ‘Het is een cliché, maar alles is veranderd. Ik ben dankbaarder, gelukkiger. Je wordt een ander mens. Ik leefde altijd van dag tot dag. Dat is niet meer zo. Ik heb nu een opdracht. Ik moet er voor hem zijn. Dat leg ik hem op mijn album ook uit. Dat papa hem nooit meer laat gaan.’

Eerlijkheid

De sessie in het Conservatorium Hotel is belegd om een feestelijke reden: de afgelopen week is het derde album van Lil Kleine uitgekomen: ‘Jongen Van De Straat’.

JORIK SCHOLTEN «Ook nu het goed met me gaat, blijven mijn jaren op de Nieuwmarkt in Amsterdam de basis van wie ik ben. Een schoffie, zullen sommigen zeggen. Ik zeg: een jongen van de straat. Geen kletspraat. Recht voor z’n raap. Vooral eerlijk. Amsterdams, eigenlijk. Ik praat zoals ik praat. Als je oprecht bent, maakt dat niet uit. Ik heb vrienden in Eindhoven en Rotterdam en die kunnen echt lachen om mijn manier van spreken. Het zou ook triest zijn als je je gaat aanpassen. Dan wordt het namaak.»

Die eerlijkheid brak hem in zijn eerste jaren als artiest geregeld op. Scholten vond het geen probleem te zeggen wat hij verdiende (‘er zijn weken dat ik makkelijk een ton verdien’) en hij sprak onomwonden de ambitie uit heel rijk te willen worden (‘het einddoel is 422 miljoen’). Het leek soms wel of hij de Nederlandse, calvinistische volksaard in zijn eentje wilde slopen.

‘Mijn nieuwe tracks komen meer van binnenuit dan dat er een concept is uitgedacht.’ Beeld Linda Stulic
‘Mijn nieuwe tracks komen meer van binnenuit dan dat er een concept is uitgedacht.’Beeld Linda Stulic

SCHOLTEN «Ik heb dit zelf bereikt. Daar ben ik best trots op. Die trots draag ik uit. Het is ook een boodschap aan de andere jongens van de straat. Zo van: geloof in jezelf, werk hard, want het kan… Ook voor jou is er een uitweg.»

Dicht bij zichzelf

Met zijn tweede album ‘Alleen’ plaatste Lil Kleine zichzelf in 2017 met een grote klap tussen de grote sterren van Nederland. Sterker: dat album, met hits als ‘Loterij’ en ‘Krantenwijk’ ‘gaat nog steeds heel lekker’, met als voordeel dat hij de tijd kon nemen voor ‘Jongen Van De Straat’.

SCHOLTEN «Ik heb het idee los kunnen laten dat ik dat succes per se moet evenaren. Dat was niet mijn drijfveer. Ik heb nu vooral iets gemaakt dat dicht bij mezelf ligt – zonder me af te vragen of dat gaat werken in de hitlijsten. Er is duidelijk invloed te horen van ouderwetse disco, soul, funk en Afrikaanse ritmes. Pure muziek. Mijn nieuwe tracks komen meer van binnenuit dan dat er een concept is uitgedacht. Daarbij heb ik de afgelopen jaren veel meegemaakt. Dat wil ik tot uitdrukking brengen.»

Scholten is behalve succesvol rapper een geslaagde zakenman; hij opende frietzaak De Belg bij het Amsterdamse Rembrandtplein en feestcafé ’t Lammetje. Ook werd hij een veelbesproken coach bij ‘The Voice of Holland’ en ontwikkelde hij zijn eigen kledingmerk. In 2019 verkocht Lil Kleine tweemaal de Ziggo Dome uit.

SCHOLTEN «Dat kan alleen als er passie in zit. Een gevoel van: dit moet en zal plaatsvinden. Een goed idee is een begin. Het gaat pas werken als je bevlogen bent, als het je niet meer loslaat. Dan verleg je grenzen.»

‘Decadente vlucht’

Kort na het vraaggesprek, half maart, is Scholten met zijn gezin met vakantie gegaan, naar Dubai. Daar zit hij, door de coronacrisis, nog steeds, meldt hij in een tweede gesprek over de telefoon.

SCHOLTEN «We dachten dat het zo’n vaart niet zou lopen. Dat was, zacht gezegd, geen goede inschatting.»

Op sociale media werd hij – what’s new? – aangevallen om zijn ‘decadente vlucht’ naar de Verenigde Arabische Emiraten.

SCHOLTEN «Het was bedoeld als korte vakantie. Uitwaaien. En nu kunnen we niet terug. Eerlijk gezegd: er is niets te doen – alles is dicht. Maar ik besef echt wel dat wij hier beter af zijn dan de mensen die het zware werk opknappen. Verpleegkundigen, schoonmakers, artsen. Al is deze crisis ook een drama als je met drie of vier kinderen op een bovenwoninkje zit. De ene quarantaine is de andere niet.»

Lil Kleine met zijn vrouw Jaimie en zoon Lío Zion in Dubai. Beeld Instagram
Lil Kleine met zijn vrouw Jaimie en zoon Lío Zion in Dubai.Beeld Instagram

Op ‘Jongen Van De Straat’ bezingt Lil Kleine de liefde voor zijn vrouw Jamie en zoon Lío in speciaal voor hen gemaakte nummers. 'Joanne’, een ode aan Jamie, is al een hit. Het nummer kwam improviserend tot stand. Scholten zat met zijn vaste producent Jack $hirak in de studio en opeens hadden ze een beat in het hoofd.

SCHOLTEN «We wilden per se een track met een naam maken. Dat hadden we zo bedacht. Toen was daar uit het niets een ritme en ging het vanzelf van ‘Johanna en Joanna naar Joanne’. Joanne. Dat klonk goed. $hirak zei nog: ‘Jaimie was beter geweest… Dan had je het aan je vrouw kunnen opdragen. Maar ergens in mijn achterhoofd zat al de hele tijd die naam Joanne. Ik belde haar, en ja hoor: Joanne is dus haar tweede naam. Dat had ik blijkbaar onbewust ergens opgeslagen.»

Opnieuw gelukt

In het Conservatorium Hotel viel eerder al op dat Scholten rustiger oogt, minder druistig. Hij formuleert afgewogen, pocht niet en is karig met gespierde woorden. Ook op zijn nieuwe album overheerst een zekere kalmte.

SCHOLTEN «Ik heb er niet voor niets drie jaar over gedaan. Het was zoeken, aftasten. Ik wilde niet in herhaling vallen en tegelijk heb ik de tijd gebruikt om vriendschappen op te bouwen, en samenwerkingen te zoeken met zielsverwanten. Dat gaat niet zomaar. Zoiets moet rijpen.»

Behalve zijn gabber Ronnie Flex (‘wij zijn niet normaal dik’) zijn op ‘Jongen Van De Straat’ ook Frenna, Josylvio, Snelle, Maleek Berry en de Nigeriaanse wereldster Wizkid te horen. Maar net zo goed komt er een citaat van Koos Albers voorbij.

SCHOLTEN «Heb je dat gehoord? Dat vind ik mooi. Dit is mijn wereld. Ik ga heel lekker op de beats van helden als Wizkid of Drake, maar Koos Alberts of Danny de Munk blijven altijd onderdeel van wie ik ben. Koos Alberts draai ik vaak in de auto. Ik vind dat mooi, bijna poëtisch. Ik denk niet dat mijn publiek het herkent. Doet er ook niet toe.»

Hij is in sneltreinvaart een volwassen man geworden. Die groei dwingt hem naar zijn gevoel te luisteren.

SCHOLTEN «Er is in mijn leven altijd wel iets. Drukte, druk ook. Ik geniet ervan, maar als er zo veel gebeurt kan je ook los van jezelf raken. Op dit album klinkt een volwassen en gelukkig man. Ik droom en zweef graag. Maar nu wel met mijn voeten op de grond.»

Vanuit Dubai komt nog een reactie, nadat bekend is geworden dat Lil Kleine de afgelopen week met zijn nieuwe album in 24 uur ruim 4,6 miljoen streams op Spotify binnenhaalde: een nieuw Nederlands record.

SCHOLTEN «Als je me dit vijf jaar geleden had gezegd, had ik je gevraagd of het verder goed gaat. Het is ons opnieuw gelukt. Ik wilde dit altijd. Muziek maken, mezelf ontwikkelen. Nu is het een kwestie van mezelf blijven. Altijd en overal, onder alle omstandigheden. Alleen dan blijf je kaarsrecht overeind.»

(Parool)

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234