null

radioluistertip

Joost Zweegers wordt 50: ‘Fuck de muziekbusiness in België’

Beeld Johan Jacobs/Humo

Joost Zweegers wordt vandaag 50. 25 jaar geleden won Novastar (Joost Zweegers) Humo’s Rock Rally. Tom Helsen werd toen tweede. Gisteren kwam Helsen bij Vincent Byloo op Radio 1 vertellen over die bewuste finale. En over Joost Zweegers. ‘Die gast is heel hevig, de muziek is het belangrijkste. Daarom is hij ook zo ver geraakt. Ik heb anderhalf jaar met hem samengewerkt. In die tijd heeft hij mij één compliment gegeven en mij vervolgens een jaar vernederd in de studio (op een goeie manier).’

Redactie

▶ Beluister hier het fragment: Tom Helsen over Joost Zweegers bij Byloo op Radio 1

Dat Zweegers 25 jaar geleden al goed wist waar hij mee bezig was, kan u hieronder lezen. Na de finale van Humo’s Rock Rally sprak hij kort met Humo:

Finale Humo's Rock Rally 1996 Beeld Gie Knaeps
Finale Humo's Rock Rally 1996Beeld Gie Knaeps

Novastar: ‘Ik ben Paul McCartney’

‘Is het al twaalf uur?’ vraagt Joost Zweegers, alsof hij wilde dat er aan deze dag zo snel mogelijk een eind kwam. Hij wordt, zo blijkt, op maandag 1 april vijfentwintig. Een mooier verjaardagscadeau (de eerste plaats in Humo’s Rock Rally, een schitterende toekomst in de muziek én vierhonderdduizend ruggen) is nauwelijks denkbaar.

HUMO Je had het verwacht, hè Joost?

JOOST ZWEEGERS «Echt waar: nee. Ik had op An Pierlé getipt, afgaande op de reactie van het publiek. Ik weet van mezelf dat ik goeie songs kan schrijven, maar ik kende de criteria van de jury niet. Het was me ook niet om die podiumplaats te doen. Ik heb aan de Rock Rally meegedaan om de waarde van mijn nummers te testen; om te zien hoe het publiek erop zou reageren, of de songs overeind zouden blijven. Daarom heb ik op de finale géen cover gespeeld, maar ‘Ten-Eleven’, een nieuw nummer dat ik vorige week pas heb geschreven. Ik vind het fantastisch dat het op deze manier gelukt is.

»Ik ben in Nederland geboren, maar ik woon al twintig jaar in België. Eerst in Neerpelt, nu in Bocholt. Binnenkort verhuis ik naar Antwerpen. Mijn ouders zijn indertijd niet om fiscale redenen naar België verhuisd, maar gewoon omdat ze Holland kotsbeu waren. Ikzelf ken de beide werelden heel goed, en België bevalt me tien keer beter. Ik haat de Hollandse mentaliteit.»

HUMO Met welke muziek ben je opgegroeid?

ZWEEGERS «Mijn eerste plaat was er een van André Hazes (lacht). Als kind was ik dol op zijn muziek. Ik zong zijn liedjes op familiefeesten.

»Als tiener was ik nauwelijks in muziek geïnteresseerd. Ik had andere dingen aan mijn hoofd (lacht). Pas toen ik zestien was, ben ik opnieuw beginnen zingen. Ik heb een paar groepen gehad, maar het wilde niet lukken.»

HUMO Vier jaar geleden zat je al in de finale, met The Sideburns.

ZWEEGERS «Ach... Het was leuk, en ik ben trots op wat we toen bereikt hebben, maar het heeft geen belang. Alleen wat ik nu doe, telt.

»Ik vond nooit de geschikte mensen.. Het was nooit... professioneel genoeg naar mijn zin. Muziek is mijn leven. Ik hou niet van amateurisme. Je weet hoe het gaat, in groepen: de een heeft geen tijd. meer, de ander vindt een lief... Er zijn weinig mensen die dezelfde zotheid hebben als ik. Er zijn er weinig die mij kunnen volgen. Ik ben met niks anders bezig. Mijn bed staat verborgen tussen gitaarrekken en drumstellen. Er is niks anders in mijn leven dan muziek. Ik speel onder andere in een Beatles-covergroep. Ik ben Paul McCartney. Ik ga hoogst waarschijnlijk mee schrijven aan die musical van Stijn Meuris en Wim de Wilde.

»Ik ben geobsedeerd door muziek. Mijn lief is het afgetrapt, na een relatie van vijf jaar. Ze hield het niet meer uit. Het is bijna... ziekelijk. Ik weet niet waar het vandaan komt. Ik heb het zeker niet van mijn ouders geërfd. ‘t Was niet bepaald een muzikale boel, thuis. Ik ben vrij vroeg thuis weggegaan, en ik ben gestopt niet studeren. Ik wilde er voor de volle honderd procent tegenaan kunnen gaan.»

HUMO Ben je een veelschrijver?

ZWEEGERS «Absoluut. Maar ik gebruik niet veel. Ik ben heel kritisch. Ik ben... een klootzak, om mee te werken. Een echte… tiran. Tegen mijn medemuzikanten zeg ik: ‘Kijk; je mag meedoen, maar je moet doen wat ik zeg.’ Novastar is mijn project. Ik bepaal wat er gebeurt, en hoe.

» Ik ben zeker van mijn stuk. Als we vandaag niet gewonnen hadden, was ik zeker niet depressief naar huis gereden. Ik geloof in mezelf. Na de halve finale dacht ik: als ze mij niet in de finale laten, dan hebben ze er niks van begrepen. Maar jullie hebben echt naar de songs geluisterd, dat is heel duidelijk.»

HUMO En wat nu, Joost? Een kratje Johnny Walker Blue Label, en op naar de meisjes?

ZWEEGERS «Ik moet opletten, want mijn ouders lezen Humo. Dus ga ik - zeker weten - geen ongelooflijke joint rollen als ik thuiskom. Vooral géén (lacht). lk ga het geld morgen niet opdoen aan instrumenten en apparatuur; mijn huis staat nu al vol gitaren. Ik. wil een fantastische plaat maken, maar ik ga er de tijd voor nemen. Ik heb al een plannetje in m’n achterhoofd. Het heeft geen zin snelsnel een contract bij een Belgische platenfirma te tekenen, vervolgens mijn ziel in een plaat te stoppen die misschien wel veel gedraaid wordt maar die niemand koopt. Daarvoor is mijn bezieling te groot. Ik zou nog liever mijn nummers alleen voor mezelf opnemen, dan een plaat te maken die na drie maanden in de uitverkoopbakken ligt. Dat zou ik verschrikkelijk vinden. Dan maak ik mezelf van kant.»

HUMO Bij manier van spreken, mogen we hopen.

ZWEEGERS « Nee! Er is voor mij niks anders. ik wil niks anders. Dát is de realiteit. Ik moet doordacht te werk gaan, vanaf nu. Ik mag me niet laten vangen. Want er zijn hier maar een paar mensen die op een ernstige manier met muziek bezig zijn, die weten wat een song is, die weten waarover ze spreken. Alle anderen lullen er maar op los. Ik wil zo ver mogelijk uit hun buurt blijven. Ik zal mijn eigen weg wel vinden.»

HUMO Stuur een kaartje.

Lees hier het volledige verslag van de finale van Humo’s Rock Rally in 1996 waaraan onder anderen ook An Pierlé, Arid en The Hoodoo Club deelnamen.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234