K1D Beeld Julia Dubois Rosca
K1DBeeld Julia Dubois Rosca

In premièreVideo

K1D samplet Filip Dewinter in nieuwe single: ‘Een revolutie start je niet op sociale media’

Terwijl in Brussel tienduizend mensen op straat kwamen om te protesteren tegen racisme, dook rapper K1D de studio in. Het resultaat is deze ‘#Riot’, een krachtige song over Black Lives Matter waarin een toespraak van Vlaams Belang-nonkel Filip Dewinter wordt gesampled. ‘Waarom ik niet ben gaan protesteren? Ik protesteer elke dag van m’n leven al.’

Bekijk onderaan dit artikel exclusief de clip van ‘#Riot’.

HUMO Waarom een speech van Dewinter?

BADARA NIASSE (K1D) «We leven in België, hè. Mensen doen graag alsof de racismeproblematiek zich vooral in de Verenigde Staten voordoet, maar met die sample wil ik aantonen dat institutioneel racisme ook hier een probleem is. En dan hebben we het nog niet over de kolonisatie gehad.»

HUMO Onlangs had je al een aanvaring met Dewinter.

NIASSE «Ik postte een TikTok waarin ik een beetje met hem lachte. Je wilt niet weten hoeveel commentaren ik heb gekregen van ‘ga naar je eigen land, neger’. En dat waren stuk voor stuk fake accounts, hè! Zo zie je maar hoe weinig internetcommentaren waard zijn.

»Filip Dewinter heeft me daarna op Twitter door het slijk gehaald, duidelijk met het doel m’n carrière te saboteren.»

HUMO Hoe heb je de Black Lives Matter-protesten van de voorbije weken ervaren?

NIASSE «Kijk, George Floyd is niet de eerste zwarte man die vermoord wordt door de politie, het grootste deel krijgt gewoon geen media-aandacht. Ik ben een beetje immuun geworden voor zulk nieuws, vrees ik. Ik was niet in shock toen ik de video zag, maar ik ben wel blij dat het een wave of consciousness heeft gestart. Mensen lijken éíndelijk te erkennen dat racisme een probleem is. Terwijl ik al sinds m’n kinderjaren in die shit leef.»

HUMO Hoe aanwezig is dagelijks racisme in België?

NIASSE «Ik heb tienduizend voorbeelden, bro. Van een buschauffeur die naar mijn moeder schreeuwt dat ze terug naar haar eigen land moet gaan tot een leerkracht die opmerkingen maakt over de brousse. Vaak komt er niemand voor je op; de mensen zwijgen en kijken toe. Ik hoop dat al wie laatst een zwart vierkantje gepost heeft op Instagram voortaan reageert in zulke situaties. Zó zorg je voor verandering.»

HUMO Over die zwarte vierkantjes gesproken: in ‘Riot’ lijk je kritisch over de rol van sociale media in het racismedebat.

NIASSE «Sociale media hebben uiteraard voordelen. Je raakt bijvoorbeeld snel aan informatie. Trouwens, zonder sociale media hadden we die video van George Floyd mogelijks nooit gezien. Maar op het internet laten mensen zich te snel vangen door hypes en trends. Ze posten met likes als doel. Ze zoeken validatie van andere mensen. Zelfs grote bedrijven postten die zwarte vierkantjes, gewoon omdat ze niet achter konden blijven (zucht). Het is leuk dat veel mensen inpitchen, maar de energie en drijfveren moeten wel juist zijn. Iedereen is ineens een politicus. Ik wil dat mensen bewegen vanuit hun hárt, niet vanwege een hype. Een revolutie start niet op sociale media.»

HUMO Is het niet positief dat het weer cool is om je uit te spreken tegen racisme? Wat dat betreft, leek het de voorbije jaren de verkeerde kant op te gaan.

NIASSE «Tuurlijk wel, begrijp me niet verkeerd. Maar veel mensen sloven zich door de hype té hard uit. Er zijn al fans zich komen verontschuldigen bij mij omdat ze wit zijn. Die white guilt is toch nergens voor nodig? Zolang je niet part of the problem bent, hoef je je niet te verontschuldigen.»

HUMO Je woont in Sint-Niklaas, waar Vlaams Belang meer dan 20 procent haalt.

NIASSE «Sint-Niklaas is heel wit en heel oud. Ik woon boven een cafeetje, en op het terras zie ik alleen oude witte mensen. Wanneer ik buitenkom word ik aangestaard, en onlangs hoorde ik iemand achter m’n rug fluisteren: ‘Hoe kan die dat betalen?’

»Ik heb met m’n vriendin negen maanden moeten zoeken naar een appartement. Zij werkt voor een verzekeringsmaatschappij, ik heb genoeg facturen kunnen voorleggen van m’n muzikaal werk. Maar ja, zij is Marokkaanse en ik ben zwart. Tijdens huisbezoeken merk je al dat ze je veroordelen op basis van je huidskleur en dat ze niet zullen terugbellen.»

HUMO En toch blijf je in Sint-Niklaas wonen?

NIASSE «Ik ben op m’n gemak in Sint-Niklaas, hoor, ook al voel ik de ogen van tienduizend racisten op me gericht. Ik word er niet boos meer van, ik ben er ondertussen wel aan gewend. Vaak gaat het om mensen van zeventig jaar, en daar ga ik echt m’n energie niet insteken. Met jongeren ga ik wel graag in conversatie, dat kan tenminste nog iets opleveren.

»Ik ben niet boos op racisten, ik snáp het gewoon niet. Hoe kan je nu mensen haten op basis van hun huidskleur? Ik ben zelf kleurenblind wat dat betreft. Ik ga toch ook niet alle blanken als racist bestempelen? That’s just not fair

HUMO Amen.

Bekijk hier de clip:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234