Don Kapot Beeld michael wolteche
Don KapotBeeld michael wolteche

InterviewDon Kapot

‘Kippen lijken van dichtbij levende dinosauriërs. Ze zijn mooi en schrikwekkend’

Onlangs waren wij diep in de spirituele en interplanetaire jazz van Pharoah Sanders en Alice Coltrane gedoken, toen er plots drie ongenode gasten tegelijk binnenvielen, langs de achterdeur dan nog. Het trio dat ons vredige feestje met een smile van hier tot ginder kwam gatecrashen heet Don Kapot. Ze komen uit de driehoek Gent-Antwerpen-Brussel en kleven het etiket ‘Afro-punk-rock-’n-roll-power’ op hun rauwe debuutplaat ‘Hooligan’ (★★★½).

Gert Van Nieuwenhove

JAKOB WARMENBOL (drums) «Ik ben altijd een fan geweest van kleine bezettingen: al het overbodige aan de kant. ’t Is zeker niet dat we de pianist of de zangeres van onze dromen niet konden vinden. Ik speelde met onze Griekse bassist Giotis Damianidis in World Squad, de groep van gitarist Oghene Kologbo, die lang met Fela Kuti heeft gewerkt. Kologbo vroeg mij altijd om zoals Fela’s drummer Tony Allen te spelen.»

VICTOR PERDIEUS (baritonsax) «We spelen jazz en Afrobeat, maar de energie halen we uit rock. Mijn grote voorbeelden zijn niet de jazzsaxofonisten, wél gitaristen zoals Jimi Hendrix en Frank Zappa

HUMO De bekendste baritonsaxspelers heten Gerry Mulligan, Pepper Adams en Nick Brignola: ze speelden in bigbands en zijn geen klinkende namen.

PERDIEUS «Met een laag klinkende baritonsax kom je er moeilijk bovenuit: je zit in het vaarwater van de begeleiding. Een tenorsax is meer gegeerd voor de solo’s.»

HUMO Jullie Belgische collega’s Echoes of Zoo hebben onlangs een ode aan hun puberidolen Rage Against the Machine gemaakt. Hebben jullie verrassende tienerhelden?

PERDIEUS «Ik heb een bluesperiode gehad. Ik luisterde naar Sonny Boy Williamson, en speelde een tijdlang mondharmonica. Uit mijn sax kwam toen nog geen jazz.»

WARMENBOL «Ik ben wél van jongs af in jazz ondergedompeld. Mijn favoriete drummer was Elvin Jones, van het John Coltrane Quartet. Op Studio Brussel luisterde ik wel nogal fanatiek naar ‘De Hop’ van Lefto

HUMO Eén tune heet ‘Whononogono’.

PERDIEUS «‘Who no know, go know’ komt uit Nigeria. Wie niet weet wat er aan de hand is, komt er uiteindelijk wel achter.»

HUMO En ‘Kop zonder kip’?

PERDIEUS «Kippen lijken van dichtbij levende dinosauriërs. Ze zijn mooi en schrikwekkend.»

WARMENBOL «De naam komt van de beginriff: letterlijk kippengekakel.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234