Froukje Beeld Willem de Kam
FroukjeBeeld Willem de Kam

De veroveringstocht vanFroukje

‘Laat het duidelijk zijn: ik ben meer muzikant dan klimaatactiviste’

Begin 2020 wist niemand wie Froukje Veenstra (19) was, tot ze viraal ging met een klimaatlied. Ondertussen verkoopt de Nederlandse elke concertzaal uit die ze aandoet, en dat met elektropop in haar moedertaal. Nu zaterdag trapt ze op Werchter Parklife haar Belgische veroveringstocht af, die haar in het najaar ook nog langs een uitverkochte AB en De Roma zal brengen. Wat doet die plotse bekendheid met een 19-jarige studente?

Frederik Jacobs

FROUKJE VEENSTRA «Het is wennen, maar ik ben vooral blij. Je zou haast vergeten dat mijn dagelijkse leven ook gewoon doorgaat. Ik begin binnenkort aan mijn vierde jaar conservatorium (songwriting, red.). In de voorbije maanden heb ik een achterstand opgelopen op school. Door corona was het leuke van studeren er een beetje af: ik werkte liever aan mijn eigen project dan Zoom-lessen te volgen. Hopelijk kan ik volgend schooljaar afstuderen, maar mijn muzikale carrière krijgt voorrang.»

HUMO Je haalt Stromae geregeld aan als invloed en coverde zelfs zijn ‘Papaoutai’. Vreemd: bij ons leeft het cliché dat Nederlanders geen woord Frans verstaan.

VEENSTRA (lacht) «Voor die cover heb ik dan ook met veel moeite mijn beste steenkolenfrans bovengehaald. Het was niet simpel om die zinnen uit het hoofd te leren. De tweede helft van de song heb ik naar het Nederlands vertaald, met de hulp van de vader van mijn bassiste, die leraar Frans is.»

HUMO Je komt uit een muzikaal nest. Met je vader en zus had je zelfs een covergroep die Ginger Squad heette – verwijzend naar jullie gemeenschappelijke haarkleur.

VEENSTRA «Wanneer we met z’n allen thuis zijn, beginnen we nog steeds spontaan samen te zingen. Muziek is ons met de paplepel ingegeven. Mijn vader maakt Nederlandstalige muziek en mijn moeder kan heel mooi zingen.»

HUMO Begin 2020 ging je viraal met een klimaatsong. Slim: zo weerde je meteen klimaatontkenners uit je fanbase.

VEENSTRA (lacht) «Iedereen is welkom! Na de release van ‘Groter dan ik’ heb ik wel een paar nare berichten gekregen, maar die verbleekten bij al de positiviteit van de mensen die zich achter mij schaarden.

»Ik vreesde even dat ik ‘dat meisje van de klimaatsong’ zou blijven. Van overal kreeg ik aanvragen om te spelen op klimaatevenementen. Laat het duidelijk zijn: ik ben meer muzikant dan activiste. Hopelijk heb ik dat in de voorbije maanden bewezen met mijn nieuwe muziek.»

HUMO In ‘Ik wil dansen’ en ‘Heb ik dat gezegd?’ zing je over een wankele mentale gezondheid. Heb jij aanleg voor donkere gedachten?

VEENSTRA (twijfelt) «Toch wel, maar intussen gaat het al een tijdje goed met me. Mijn muzikale project heeft voor zingeving gezorgd tijdens de lockdown.»

HUMO Ga je op vakantie nu het weer mag, of ben je deze zomer te druk bezig met België te veroveren?

VEENSTRA «Ik heb net een tripje naar Portugal achter de rug. Vanaf nu moet ik inderdaad constant shows spelen, maar daar heb ik erg veel zin in. Ik kijk vooral uit naar Lowlands. En Pukkelpop, natuurlijk!»

Froukje staat op 17 juli op Werchter Parklife, op 30 juli op Botaniek Mechelen en op 19 augustus op Pukkelpop.

Schrijf je in op onze wekelijkse muzieknieuwsbrief:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234