Little Simz Beeld Nick Dale
Little SimzBeeld Nick Dale

Interview

Little Simz maakte de beste plaat van 2021: ‘Ik hoef niet de luidste te zijn’

Nummer één in Humo’s eindejaarslijst (en daarmee de directe opvolger van Run The Jewels, Big Thief, Nick Cave en The War On Drugs) is Little Simz. Wie anders? De Londense rapper overtrof al in de releaseweek van haar ‘Sometimes I Might Be Introvert’ de veelgehypete platen van Drake en Kanye West.

Joshua Migneau

Ontdek hier de volledige top 21 platen van 2021!

De voorgeschiedenis: piepjonge artieste wordt door onder meer Tinie Tempah en Estelle ontdekt en door critici in diezelfde hoek gesitueerd. Maar haar eigen stem en bijtkracht halen nieuwe pieken op haar derde plaat: ‘GREY Area’ (2018) werd genomineerd voor de Mercury Prize en won bij onder meer de Ivor Novello en NME Awards. Die plaat én ‘Sometimes’ hebben vooral ook een straffe producer: Inflo is de Sardonis van het geheimzinnige SAULT, en de rechterhand van Michael Kiwanuka, van Jungle én dit jaar ook nog van Adele: niet de b-ploeg van de muzikale subgenres.

Op plaat krabt Simbiatu ‘Simbi’ Abisola Abiola Ajikawo afwisselend waar het goed voelt en waar het pijn doet, maar tijdens dit bloemekee-interview was ze nog niet zo lang opgestaan.

HUMO De Humo-criticus noemde ‘Sometimes I Might Be Introvert’ in zijn vijfsterrenrecensie ‘een aanstootgevend voldragen plaat’, Kendrick Lamar noemt je ‘the illest doing it right now’, één YouTube-commentator vergeleek je lyrics met ‘heilige teksten’. Wat is het beste compliment dat je al hoorde?

Little Simz (27) «Ze doen allemaal evenveel deugd. Ik wil een bron van hoop zijn, en licht voor een ander: daar doe ik het voor. Ik ben dankbaar voor alle complimenten.»

HUMO Voor wie jou nog niet kent: welk lied is volgens jou de ideale introductie tot ‘Sometimes I Might Be Introvert’?

Little Simz «Er staan negentien songs en interludes op de plaat: die zijn stuk voor stuk essentieel, wat mij betreft. Fans pikken er verschillende favoriete momenten uit, om telkens verschillende redenen, en daar ben ik blij mee.»

HUMO Mijn eigen favoriete moment: ‘Little Q, Pt.2’, waarin je rapt over de moeilijke jeugd van je neef in Zuid-Londen: ‘Shit changed when I had a brief encounter with death / Thought the pearly gates opened when that knife was in my chest.’ Hoe reageerde hij?

Little Simz «Hij houdt van dat nummer! Ik heb bij het schrijven van de nieuwe plaat contact met mijn neef gezocht, want we waren uit elkaar gegroeid. Hij vertelde me tijdens diepe gesprekken over zijn bijzondere levensverhaal. Ik wilde van zijn miserie iets moois en eeuwigdurends maken. De wereld heeft daar nood aan: veel mensen kunnen zich in zijn struggles herkennen.»

HUMO Over je rol in ‘Top Boy’, de Netflix-reeks van Drake rond criminaliteit in Londen, zei je: ‘Elk verhaal in die serie heb ik met mijn eigen ogen gezien.’ Hoezeer verschilt jouw jeugd met die van je neef?

Little Simz (vaag) «Iedereen is anders, iedereen leidt zijn of haar eigen leven.»

HUMO In single ‘Introvert’ beken je dat je vaak in jezelf gekeerd bent. Van de ene introvert tot de andere: wat betekent dat woord voor jou?

Little Simz «Niet de nood voelen om de luidste of meest expressieve in de kamer te zijn. Sommige mensen verwachten dat ik 24/7 presteer, dat ik ook naast het podium openlijk over mijn muziek en leven wil praten. Maar ik sluit me net geregeld af van de buitenwereld, of laat me slechts door mijn beste vrienden omringen. Zo kan ik op mijn eigen tempo leven, op mijn eigen manier. Introversie is echt een hoeksteen van mijn persoonlijkheid.»

HUMO ‘Introvert’ opent de plaat zo groots, zo bombastisch – als was het een Hollywoodblockbuster.

Little Simz «Het orkest en producer Inflo hebben geweldig werk geleverd, hè? Dat nummer voelde als mijn hergeboorte, als een herintroductie tot Little Simz: het móést wel deze plaat openen. Het is een intense song, ik leg mezelf op de rooster, richt de blik naar binnen en spreek mijn geheimste gedachten uit. Het moest de luisteraar wegblazen, maar ook verrassen. De bedoeling was dat je je tijdens het luisteren zou afvragen: waar gaat dit heen?!»

HUMO ‘Got a hard drive full of classics, I keep that shit locked up in the attic’, rap je in ‘Speed’. Nog méér meesterwerkjes?

Little Simz «Ik maak al sinds mijn tiende muziek. Ik heb inmiddels zoveel songs geschreven: ze zullen nooit allemaal het daglicht zien. Dat hoeft ook niet, want muziek werkt therapeutisch voor mij. Ik volg mijn buikgevoel en breng pas iets uit als de timing goed zit.»

HUMO Als corona geen wattenstaafje in het wiel steekt, sta je op 22 januari in Trix in Antwerpen. Hoe bereid je je op de Europese tournee voor?

Little Simz «Veel repeteren, zodat ik mijn fans de best mogelijke concertervaring kan bieden. Ik heb ondertussen ook geleerd om voldoende pauzes voor mezelf in te lassen, want liveshows kosten me energie. Ik kan niet wachten tot ik weer de hort op kan.»

HUMO Tot slot: wat wens je je muzikale collega’s in 2022 toe?

Little Simz «Dat we erin slagen elkaar alleen maar te steunen, en niet te beconcurreren. Er is zoveel talent in de wereld: als we het herkennen in iemand anders, moeten we het vooral bejubelen.»

Schrijf je in op onze wekelijkse muzieknieuwsbrief:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234