null Beeld GETTY IMAGES / GIE KNAEPS
Beeld GETTY IMAGES / GIE KNAEPS

ColumnJomme Rocks

‘Lou Reed wilde zich nog wat amuseren en dan vermoord worden’

Mark Coenen

Elke week fileert (mc) op inzichtelijke wijze de popgeschiedenis en de tijdgeest, zoals die beleefd werd in de kolommen van uw lijfblad. Deze week keert hij terug naar mei 1978.

‘Haalt de demokratie 1985?’ Het is niet omdat het woord in die tijd met een k werd geschreven, dat de vraag niet gesteld mocht worden. In 1970 waren er in België in totaal amper 55.000 werklozen, nauwelijks zeven jaar later was dat aantal geëxplodeerd en moesten zes keer meer dompelaars dagelijks om een stempel. Nieuwe modellen voorspelden nog meer ontij: tegen 1985 verwachtte men nog eens een verdubbeling. Meer dan 600.000 werklozen: de democratie stond op instorten. Onze Man, in wie men als men dat wil de jonge Jean-Pierre Van Rossem herkent, slaat paniek en interviewt zich lam. ‘600.000 werklozen: dat kan niet en dat mag niet,’ sprak de grote vakbondsman Jef Houthuys. ‘Anders komen we in een diktatoriaal systeem terecht.’ Eind 1985 telden we 643.208 ‘volledig vergoede’ werklozen.

Op 10 mei speelt Club Brugge als eerste en voorlopig enige Belgische ploeg aller tijden de finale van Europacup I: in de strijd voor de beker met de grote oren komen ze uit tegen Liverpool. Keeper Birger Jensen klaagt tegen Onze Man over de premies, die lachwekkend laag zijn. ‘Zeker als je weet dat die van Juventus bij plaatsing voor de finale 120.000 frank en een auto kregen.’ 120.000 frank: dat is het bedrag dat Kevin De Bruyne per minuut krijgt als hij alleen maar aan voetballen dénkt. Brugge, zonder Lotte Lambert, verliest de finale met 1-0. Als troostprijs kreeg elke speler een duif van toenmalig algemeen directeur Antoine Vanhove.

Tien jaar na datum wordt mei 1968 binnenstebuiten gekeerd in leerrijke dossiers: ‘De Furie over Vlaanderen’ documenteert de heldendaden van de commilitones onder leiding van volkstribuun Goossens Paul. Leuven was een bezette stad, duizend rijkswachters moesten de orde bewaren. Alleen lag het zwaartepunt van de rellen in Vlaanderen in januari en was de opstand in mei al grotendeels voorbij. Altijd onze tijd vooruit geweest.

Onze Man in het Venster krijgt twee weken na elkaar post van de eminente Rik De Saedeleer. In een interview met Bram Vermeulen en Freek de Jonge over het gecontesteerde WK voetbal in Argentinië had onze vermaledijde man gesuggereerd dat de BRTN ‘al jaren wereldvreemde, van zijn achtergronden ontdane sportverslaggeving brengt’. Dat was a bridge too far voor de anglofiele De Saedeleer. ‘Mensen zoeken in de sport wat verstrooiing om niet altijd met nare gebeurtenissen in het hoofd te zitten,’ verklaarde Rik staalhard. Een standpunt waarachter ook in 2021 menige bobo zich kan verschuilen als het over het WK in Qatar gaat.

Iggy Pop passeert in Vorst Nationaal en veegt er, zeer tegen de zin van Onze Man, zijn voeten aan. In hetzelfde nummer verklaart Lou Reed dat hij op een goeie dag op het podium Bach, Bartók en Little Richard samen is. Hij eindigt optimistisch: ‘Ik wil me nog wat amuseren en dan doodgaan of vermoord worden.’ Dat tweede lukte niet, het eerste, in 2013, wel.

Groepen zoeken drummers en niet van de minsten: in mei 1978 starten De Kreuners een zoektocht naar een nieuwe slagwerker. ‘De Kreuners zoeken een drummer die ook nog de drumsticks kan hanteren.’ Waarna twee telefoonnummers, waarop Walter Grootaers desgevallend overdag dan wel ’s avonds te bereiken is (vragen naar Walter).

‘Het belangrijkste openluchtfestival en waarschijnlijk het best georganiseerde in dit deel van de westerse wereld’: Charlie Poel is helemaal in de zevende hemel na Pinkpop. Hoewel de affiche niet veel soeps was: na Graham Parker zorgde Thin Lizzy voor een zwak orgelpunt. Maar de nederwiet, zo konden we op de redactie de dag erna merken, had veel goedgemaakt.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234