Low Beeld Nathan Keay
LowBeeld Nathan Keay

Interview

Low maakte één van de beste platen van 2021: ‘Ik wil drums die klinken als een gitaar’

‘Double Negative’ (2018) was de plaat waarop Low zichzelf na 25 jaar opnieuw uitvond door hun slowcore-liedjes te bestoken met ongenadige noisesalvo’s. Op ‘HEY WHAT’ puurt het duo die aanpak verder uit: de nieuwe songs klinken alsof ze in één van de sneeuwstormen verzeild geraakt zijn die hun thuisstad ’s winters teisteren. Terwijl de witteruisvlagen de kwetsbaarheid én de kracht van de liedjes uitvergroten, zorgen de sublieme zangpartijen van Alan Sparhawk en Mimi Parker ervoor dat we er niet hopeloos in verdwalen. ‘HEY WHAT’ is ‘cold comfort to my soul’, zoals ze ergens zingen. Noisegospel vol rauwe bliss en – onder dikke lagen subtiel lawaai – glinsterende hoop.

Ayco Duyster

Ontdek hier de volledige top 21 platen van 2021!

HUMO Op ‘HEY WHAT’ worden de twee kanten van jullie geluid naar nieuwe extremen getrokken. Is één van jullie vooral verantwoordelijk voor de chaos en de ander voor de mooie harmonieën, of willen jullie allebei beide?

Mimi Parker «Dat eerste: oh yeah (lacht). Eigenlijk is onze muziek al decennia het resultaat van twee verschillende persoonlijkheden, ook toen dat voor de buitenstaander misschien nog niet zo duidelijk te horen was. Alan neigt en verlangt veel meer naar chaos.»

Alan Sparhawk «Ik zit graag met mijn handen in de modder, terwijl Mimi erop toeziet dat de schoonheid en de ontroering aanwezig blijven. We hebben het geluk gehad altijd mensen te vinden die ons kunnen helpen onze twee werelden met elkaar te versmelten.»

HUMO Zoals producer BJ Burton, met wie jullie samenwerken sinds ‘Ones and Sixes’ uit 2015.

Sparhawk «Veel van onze ideeën zijn euh, aan de vage kant – ‘Ik wil drums die klinken als een gitaar.’ En BJ probeert dat dan te vertalen in geluiden waar een mens ook echt naar wil luisteren. Als duo heb je een derde persoon nodig, iemand die je vertrouwt: hij is tegenwoordig de lijm tussen Mimi en mij.»

HUMO Waarom vertrok bassist Steve Garrington vorig jaar bij Low?

Sparhawk «Steve speelde, denk ik, al elf jaar bij ons. Maar touren is lastig, en er zijn nog veel andere dingen die hij wilde doen. En covid was de druppel, denk ik. It probably sealed the deal. Hij leefde vroeger al voorzichtiger, meer teruggetrokken dan wij.»

HUMO Ik las onlangs ‘On Connection’ van Kae Tempest, over hoe ze verbinding zoekt met de wereld, zichzelf en de fans, en hoe dat het creatieve proces voedt. Jullie maken andere muziek dan vroeger, is de verbinding met jullie fans ook anders?

Sparhawk «Live spelen we nog altijd op dezelfde manier als vroeger. Bas, gitaar, twee stemmen en een minimale drumkit: de basis is nog altijd dezelfde. En dat zijn natuurlijk de momenten waarop we het meest direct in contact komen met de fans. Dus nee, ik denk niet dat er zoveel veranderd is.»

HUMO Er zit hoop, licht en liefde in jullie songs. Voor veel fans was ‘HEY WHAT’ iets waaraan ze zich in deze verwarrende tijden konden optrekken. Voor mij persoonlijk was vooral jouw stem een anker, Mimi.

Parker «Dank je, dat is heel lief.»

Sparhawk (lachje) «Mimi is een heel goed anker. Je kunt op haar vertrouwen.»

HUMO Low-muziek laat zich niet op de achtergrond duwen. Het is muziek waarbij je gedwongen of uitgedaagd wordt om actief te luisteren. Als luisteraar voel je je daardoor betrokken, wat fijn is.

Parker (lacht) «We zijn eigenlijk constant verbaasd door alle positieve recensies en commentaren die we krijgen. Niet dat we daarmee bezig zijn tijdens het schrijven en opnemen van een plaat. Maar als je plots iets doet dat helemaal anders is dan de mensen gewoon zijn...»

Sparhawk «...Zoals ‘Double Negative’, dan is het des te aangenamer als de reacties warm en dankbaar zijn.

»En het gaf ons extra vertrouwen om aan deze plaat te beginnen. Het moedigde ons aan, it emboldened us. Hopelijk was dat een goede zaak, en zijn we er niet óvermoedig van geworden (lachje). Pride cometh before the fall, weet je wel.»

HUMO Meer chaos in jullie muziek: is dat een bedoelde weerspiegeling van de toenemende chaos in de samenleving?

Sparhawk «Nee, want we schrijven nooit bewust of rechtstreeks over de buitenwereld. Maar ook já, want de geest van wat er in de wereld gaande is, sijpelt er gaandeweg toch in. Als ik ‘Double Negative’ nog eens opzet, moet ik onmiddellijk denken aan Trump, zijn regeerperiode, the upheaval of things... En ik sluit niet uit dat ik, als ik later ‘HEY WHAT’ nog eens opzet, vooral aan covid en de rassenrellen herinnerd ga worden.»

HUMO De videoclips bij ‘HEY WHAT’ zijn geëngageerd en activistisch, en gaan ook over de polarisering om ons heen. Hoe gaan jullie daarmee om?

Sparhawk «We leven in een tijd waarin we, als we op het internet iets lezen waar we het niet mee eens zijn, onmiddellijk kunnen reageren. En zoals iedereen weet die zichzelf een beetje kent: wie onmiddellijk reageert, vergeet meestal een paar dingen. Sowieso kost het vriendelijke, beleefde antwoord altijd wat meer tijd.»

Parker «We mogen elkaars menselijkheid niet uit het oog verliezen. Zelfs al vinden we wat de ander denkt stom en verachtelijk, we mogen ons er niet toe verlagen die ander te kleineren of demoniseren – veel heeft met onwetendheid of misverstanden te maken.»

Sparhawk «Eén tip: leer hoe je een steenvanger kunt worden, a stone catcher. Er zullen namelijk altijd steengooiers, stone throwers zijn. Die stenen gaan alle kanten op: soms worden wij geraakt, soms mensen uit ‘het andere kamp’. Maar als je zo’n steen tracht te vangen – dat wil zeggen: je er niet door laten kwetsen, maar ook de neiging onderdrukken om ’m terug te gooien – kun je die energie misschien absorberen. Alleen zo kunnen we de polarisering van onze samenleving stoppen, denk ik.

»Geef de mensen tijd. Uiteindelijk gaat iedereen het wel begrijpen en we’ll be all on the same page. Dat klinkt naïef, gek of misschien zelfs dom, maar ik denk dat echt. Het is bovendien de enige richting die steekhoudt. Be a stone catcher.»

Schrijf je in op onze wekelijkse muzieknieuwsbrief:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234