Flying Horseman Beeld Alex Schuurbiers
Flying HorsemanBeeld Alex Schuurbiers

PremièreVideoclip

Luister hier als eerste naar ‘Flare’, de knappe nieuwe single van Flying Horseman

Maak uw donderdagnamiddag nog wat zwoeler met de nieuwe single van Flying Horseman.

Frederik Jacobs

Flying Horseman, het vlaggenschip van Bert Dockx (zie ook: Dans Dans en Ottla), brengt op 12 juni z’n zesde langspeler ‘Mothership’ uit. Dat is een maand later dan gepland, dus verblijdt de band z’n ongeduldige fans met een derde en laatste single. Humo mag u als eerste ‘Flare’ ter ore brengen, vergezeld door een clip die even hypnotiserend is als de song zelf. We vroegen Dockx om een beetje duiding.

Bekijk onderaan dit artikel de videoclip van ‘Flare’.

HUMO Je zingt ‘let’s go out before the room starts sinking’. Dat klinkt alsof je naar een lockdownfeestje geweest bent.

BERT DOCKX (lacht) «Zeker niet, ik heb de tekst een jaar geleden al geschreven. Ik had me nooit kunnen inbeelden dat ik in een lockdown zou terechtkomen.»

HUMO Waar gaat ‘Flare’ dan wel over?

DOCKX «In eerste instantie over een koppel dat zich thuis klaarmaakt om uit te gaan. Tussen dat koppel zit het niet zo goed meer, waardoor er een nogal onwennig gevoel van vervreemding heerst. Doorheen de song trek ik dat thema open naar de samenleving, waar het ook niet zo snor mee zit. Allee, dat is mijn invulling. Iedereen mag zijn eigen betekenis geven aan mijn songs.»

HUMO Is het een autobiografische song? Zat je een jaar geleden zelf in een doodbloedende relatie?

DOCKX «Toen niet, maar ik heb al genoeg in relaties gezeten die niet helemaal goed zaten (lacht). Nee, ik denk dat songs altijd wel een beetje autobiografisch zijn, of toch op z’n minst vanuit een persoonlijk gevóél komen. In dit geval was dat vooral onbehagen voor hoe het er in de wereld soms aan toe gaat. Het is geen song over relaties, dat verhaaltje is gewoon de kapstok.»

HUMO De clip lijkt erg op de vorige, van ‘Where Do You Live’.

DOCKX «Ze zijn dan ook allebei gemaakt door Jonas Wellens. Het was vanaf het begin de bedoeling dat beide clips op een bepaalde manier met elkaar verbonden zouden zijn. Het huis dat je in de eerste clip ziet, is in mijn ogen het huis van het koppel uit ‘Flare’.»

HUMO Wordt ‘Mothership’ dan een conceptalbum?

DOCKX «Nee hoor, dat niet. De songs zijn wel allemaal in relatief korte tijd gemaakt en daardoor inhoudelijk ongetwijfeld met elkaar verbonden. Maar een vooropgesteld concept was er niet.»

HUMO Wat mogen we verwachten van ‘Mothership’?

DOCKX «Het wordt een bondig, funky album. Naar Flying Horseman-normen is het ook een eerder extraverte plaat. Maar je kan er veel in blijven ontdekken!»

HUMO Voor het eerst haalden jullie Jasper Maekelberg van Faces on TV erbij als producer. Neemt jullie vaste producer Koen Gisen je dat niet kwalijk?

DOCKX «Nee hoor, ik had van het begin al duidelijk gemaakt dat ik het eens met iemand anders wilde proberen, en dat begreep Koen. Ik heb hem soms gemist, hoor, hij was ondertussen bijna een extra bandlid (lacht).

»De eerste producer die ik contacteerde, was Nigel Godrich van Radiohead, maar van hem heb ik nooit antwoord gekregen (lacht). Maar Jasper heeft dat ongelofelijk gedaan. Wat een held. ‘Flare’ vond ik aanvankelijk bijvoorbeeld niet goed genoeg, maar door de prachtige mix van Jasper is het nu één van de beste songs van de plaat.»

HUMO Benieuwd!

‘Mothership’ verschijnt op 12 juni.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234