LUWTEN Beeld Eddo Hartmann
LUWTENBeeld Eddo Hartmann

InterviewLUWTEN

LUWTEN zet de deur op een kier: ‘Niemand mocht horen wat ik deed’

Noud Jansen

Schreeuwt op een zachte, introspectieve, van spaarzame elektronische arrangementen voorziene manier om uw aandacht: LUWTEN, de nom de plume waaronder de Nederlandse Tessa Douwstra zich sinds 2014 aan Engelstalige droompop waagt. Haar nieuwste, u bij dezen aanbevolen ep heet 'Door', en de uitleg bij die titel krijgt u zo dadelijk.

TESSA DOUWSTRA «Ik ben met LUWTEN begonnen nadat ik eerst een paar jaar in grote bands had ge-speeld: ik was benieuwd wat er uit me zou komen als ik me zou afsluiten van de wereld en helemaal in m'n eentje mijn eigen muziek in elkaar zou boksen. Vandaar ook de naam LUWTEN, dat 'windloze plekken' betekent: ik had een soort van vacuüm voor mezelf gecreëerd waarin ik eindeloos kon uitzoeken wat ik wilde maken. Een monnikenwerk, maar daar hou ik wel van.»

HUMO Dat je zo zacht zingt, heeft een praktische reden: je wilde de buren niet storen.

DOUWSTRA «Inmiddels woon ik met mijn vriend (Torre Florim, frontman van De Staat, red.) in Nijmegen, maar toentertijd woonde ik in een oud schoolpand in Amsterdam waar veel mensen dicht op elkaar leefden. Ik wilde absoluut vermijden dat wie dan ook hoorde waar ik mee bezig was, om zonder enige invloed van buitenaf te kunnen werken. En dus zong ik zacht, met een koptelefoon op.»

HUMO Nu is er 'Door', een opmaat voor je in februari te verschijnen tweede plaat.

DOUWSTRA «Die ep heb ik op dezelfde manier gemaakt als mijn debuutplaat, alleen heb ik nu al in een vroeger stadium inbreng van anderen toegelaten. Ik heb mijn deur als het ware op een kier gezet - vandaar de titel.»

HUMO En vandaar dus ook het motto op je Twitter-account: 'I want to feel the draft under the door', 'Ik wil de tocht onder de deur voelen'.

DOUWSTRA «Ja! Ik zing ook iets gelijkaardigs in 'Don't Be a Stranger', het openingsnummer: 'Close the door behind you / You might feel the draft escape from underneath'. Ik wilde het wat laten waaien in LUWTEN-land, daar komt het op neer. Want dat vacuüm waar ik het net over had, was wel een veilige manier van werken, maar tegelijk ook best eenzaam. Daarom wilde ik mezelf in een vroeger stadium laten zien, andere mensen toelaten in mijn gedachten en openlijker experimenteren.»

HUMO Niet lang nadat je je naamloze debuutplaat uitbracht, in 2017, ben je door het Amerikaanse Glassnote Records getekend, het label van onder anderen Phoenix, Mumford & Sons en Two Door Cinema Club. Hoe ging dat in z'n werk?

DOUWSTRA «Het was me opgevallen dat een Amerikaanse jongen al een paar keer een positieve tweet had verstuurd over mijn plaat. Uit nieuwsgierigheid ben ik dan eens gaan opzoeken wie die jongen was: hij bleek in de muziekbusiness te zitten en onder andere met Glassnote Records samen te werken. Ik heb mijn stoute schoenen aangetrokken en hem geschreven dat ik een kleine Engelse tournee ging ondernemen: of hij er niet voor kon zorgen dat iemand van het label zou komen kijken? Hij heeft dan daadwerkelijk enkele mensen van Glassnote naar mijn optreden in Londen gestuurd, en die waren heel enthousiast.»

HUMO Hoe spreken die Amerikanen LUWTEN uit?

DOUWSTRA «Gewoon, als 'LUWTEN' (lacht). Wist ik al toen ik die naam bedacht: ik heb 'm door zo'n online vertaalmachine gehaald.»

De ep 'Door' verschijnt op 11 september bij Glassnote Records.

null Beeld
Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234