null Beeld

interviewmarianne faithfull

Marianne Faithfull: bijna 72, maar wel een grand cru. 'Ik ben als wijn: het ene jaar geweldig, het andere wat minder'

Ze was de sprookjesprinses van de jaren 60, maar Marianne Faithfull vond haar liefde voor heroïne belangrijker dan de liefde voor Mick Jagger.

(Verschenen in Humo op 17 december 2018)

In een paar jaar tijd veranderde de bloedmooie vrouw in een zieltogende junkie – wat haar de bijnaam ‘Sister Morphine’ opleverde. Maar Faithfull krabbelde recht en de afgelopen jaren maakt de Engelse diva weer prachtige platen. ‘Ik heb absurde keuzes gemaakt in mijn leven. Maar spijt? Nee, geen seconde.’

Haar recentste plaat, ‘Negative Capability’, nam Faithfull op met haar vaste muzikale kompanen: Warren Ellis van Nick Cave and the Bad Seeds en PJ Harvey’s rechterhand Rob Ellis. Het is haar 21ste plaat als soloartieste en een meesterwerk, door de TTT-redactie net niet uitgeroepen tot dé plaat van 2018.

De bijna 72-jarige Faithfull sukkelt met haar gezondheid, maar aan de telefoon vanuit Parijs – al jaren haar woonplaats – klinkt ze strijdvaardig.

HUMO Hoe gaat het met u?

MARIANNA FAITHFULL«Oh honey, het gaat slecht. Ik heb de laatste maanden enorm veel last van artritis. Na dit interview moet ik naar het ziekenhuis. Er wachten mij twee operaties. Vreselijk.»

HUMO De laatste keer dat ik u sprak, was u net gestopt met roken. Vol kunnen houden?

FAITHFULL «Nee, helaas. Maar roken is het enige wat ik nog doe, ik drink zelfs geen koffie meer! En alles doet pijn voor de rest, dus hou me maar eens tegen.»

HUMO U leeft alleen, maar u gelooft nog altijd in de liefde, zo blijkt uit de teksten op ‘Negative Capability’.

FAITHFULL «Als ik de kans krijg om te flirten, zal ik dat zeker doen (lacht). Maar ik kom te weinig buiten om nog liefde te vinden. Rondwandelen is lastig, wegens mijn artritis (Faithfull heeft een wandelstok nodig, red.) en confronteert me telkens met de angst of ik ooit nog normaal zal kunnen lopen.

»Een paar jaren geleden heb ik op vakantie in Californië mijn rug gebroken en toen dacht ik wekenlang dat ik niet meer zou kunnen bewegen. Voor iemand zoals ik voelt dat aan als de doodstraf. Maar goed, niks kunnen doen en stil moeten liggen gaf me wel de kans mijn leven te overdenken. Ik heb dit alles eerlijk gezegd nooit echt gewild: de glamour, de showbizz, de aandacht. Voor mij waren al die drugs in de jaren 70 ook een manier om daarmee om te gaan. Ik heb absurde keuzes in mijn leven gemaakt. Maar spijt? Nee, geen seconde.»

HUMO De opvallendste song op de plaat is ‘As Tears Go By’ een compositie van Mick Jagger en Keith Richards die u al eens opnam op uw 17de en nu nog eens op uw 71ste.

FAITHFULL «Jagger en Richards schreven dat nummer indertijd met Andrew Loog Oldham, toen de manager van de Stones. Die wierp een blik op mij en zei meteen: ‘Ik ga een ster van jou maken.’ Hij hield woord. Maar het ging allemaal veel te snel. Ik werd een ster op mijn 17de, een moeder op mijn 18de, het liefje van Mick op mijn 19de en een heroïnejunk op mijn 30ste.»

HUMO Hoe kijkt u nu aan tegen nummers als ‘Let’s Spend the Night Together’ of ‘She’s a Rainbow’, waarin de Stones jou bezongen?

FAITHFULL «Het zijn leuke herinneringen en ik vond de periode met die mannen geweldig, maar die tijd met de Stones heeft mijn leven te lang overschaduwd. Het was tenslotte maar een korte passage.»

HUMO Twee songs zijn gewijd aan vrienden die gestorven zijn: ‘Don’t Go’, voor Martin Stone, je jarenlange gitarist, en ‘Born to Live’ voor Anita Pallenberg, net als jij ooit een muze van The Rolling Stones.

FAITHFULL «Ook zij zat gevangen in het Rolling Stones-web, maar zij heeft zich daar nooit helemaal uit kunnen bevrijden. Anita is altijd belangrijk geweest in mijn leven. Ik belde voor haar dood in 2017 dagelijks met haar. Ik mis haar nog steeds heel erg. Maar ze heeft een mooie dood gekregen, zonder lijden.»

HUMO Is ‘Negative Capability’ uw meest persoonlijke plaat?

FAITHFULL «Ja, het is tegelijk een lieve en een boze plaat. Maar ik zie boosheid als een goede emotie. Ik kan me gelukkig nog altijd boos maken over heel veel zaken. Aan de andere kant kan ik ook genieten van mooie dingen, zoals vakantie en geld. Geld, ja. Ik hou van geld verdienen, om er daarna leuke dingen mee te doen. Mag het? Ik ben verdomme 71.»

HUMO Dat rebelse zal u nooit verliezen.

FAITHFULL «Ik hou van mensen die zich niet laten muilkorven. Daarom ben ik zo gek op iemand als PJ Harvey. Wat een vrouw.»

HUMO Of Nick Cave, die ook weer mag aanschuiven in de studio.

FAITHFULL «Ik ken Nick al heel lang. Eén van de eerste teksten die hij ooit voor mij schreef, was die van de song ‘Late Victorian Holocaust’ (voor ‘Give My Love to Londen’ uit 2014, red.). Het was een heel directe tekst over heroïneverslaving, iets wat hij ook heeft meegemaakt. Voor deze plaat heeft hij ‘The Gypsy Faerie Queen’ geschreven.

»Nick is erg lief, maar heeft ook een donkere kant, en dat zoek ik in alle mannen met wie ik werk: humor met een scherp randje.»

HUMO Die connectie had u eerder ook met Leonard Cohen.

FAITHFULL (zucht diep) «O, Leonard… Ik heb een paar jaar geleden nog ‘Going Home’ opgenomen en ik heb in de studio staan huilen toen ik het inzong. Die song gaat over zijn beschermengel. Mensen zeggen vaak tegen mij dat ik een heel legertje bewaarengelen rond mij heb zweven, maar dat is bullshit. Mijn verleden wordt nogal lichtelijk overdreven. Ik ben verslaafd geweest aan drugs ja, en ik heb ook een paar terugvallen gekend, maar ondanks alles voel ik me goed.»

HUMO De aangrijpendste song is ‘They Come at Night’, die u met Mark Lanegan schreef.

FAITHFULL «Die gaat over de aanslag op de Bataclan… Vreselijk! Een jaar na dat drama hebben wij er opgetreden, zonder angst. Ik vond het geweldig dat de club gewoon de draad weer heeft opgepakt en niet door de knieën is gegaan voor terroristen.»

HUMO Parijs is echt uw stad geworden, hè? U gaat er niet meer weg?

FAITHFULL «Nee, Parijs is een plek waar de verleidingen ver weg zijn. In Londen kon ik niet verder. Ik heb daar de hemel maar ook de hel gezien.

»Het grappige is dat ik de laatste twintig jaar in de meest artistieke periode van mijn leven zit, terwijl mijn mannelijke leeftijdgenoten heel andere zaken nastreven. Vrienden zoals Bob Dylan en Mick Jagger gaan er prat op dat ze nog steeds grote arena’s kunnen vullen en zoveel miljoenen fans trekken. Ik vind het belangrijk om goed werk te blijven afleveren.»

HUMO Heeft u nog contact met Mick en Keith?

FAITHFULL «Niet zo veel, maar als ze in Parijs zijn, proberen we wel af te spreken. De laatste keer was in 2017, net nadat Anita was overleden. Keith heeft een geweldig gezin en hij is echt een familiemens.»

HUMO Nog tijd voor één vraag?

FAITHFULL «No my dear, ik moet dringend naar het ziekenhuis. Maar ik kom gezond terug, hoor! Dus zet me in je artikel alsjeblieft niet neer als een ziekelijk persoon. Ik ben als een goede wijnsoort. Het ene jaar smaak ik geweldig, het andere weer wat minder. Maar ik ben nog niet van plan om de wijngaard te verkopen, omdat ik de wereld nog altijd wil laten zien wat ik allemaal in huis heb.»

null Beeld
Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234