ColumnJomme Rocks
Mark Coenen in het Humo-archief: ‘Meesterwerk van The Pretenders!’
Na lange onderhandelingen met het paritaire comité onder leiding van Christian zelf wil onze sympathieke deurman Francesco wel opnieuw aan de slag, zeker als hij hoort dat hij een royale coronabonus en aandelen in DPG International krijgt. Alleen: de soep die hij contractueel naar de Sarcofaag van Dupuis moet brengen, is koud. De sfeer wordt steeds grimmiger op de min 2.
Als u denkt dat de tijden veranderen, denk dan maar snel iets anders. In november 1995 richt de British National Party, zeg maar het Britse Belang, een praatzender op die ze, om redenen van duidelijkheid, gewoon British Fascist Radio dopen. Het is dat Dries Van Langenhove nog niet geboren was of hij zou er gewerkt hebben.
De openbare omroep zat 25 jaar geleden in zak en as. ‘De BRTN is reddeloos verloren,’ verklaart Paul Jambers plechtig aan onze man Bruno Wyndaele in een interview dat helemaal niet over de BRTN gaat. Door de komst van het bijzonder populaire VTM maakte het ministerie van de media steeds meer water. Welke kapitein kon de Titanic van de schipbreuk redden? In november 1995 werd in zowat elk media-interview gehengeld naar persoonlijke ambities. Dirk Sterckx rolt met zijn ogen, Alain Coninx houdt zich op de vlakte en Gui Polspoel maakt na enig porren bekend dat hij kandidaat is. ‘Ik ben niet gevraagd en ik neem aan dat niemand mij zal vragen,’ zei Paul Jambers, en dat bleek waar te zijn ook. De grote verlosser kwam uit het Oosten. Toenmalig minister van Media Eric Van Rompuy ging in Shanghai de nieuwe CEO halen: de schalkse en zeer bekwame Bert De Graeve. Zijn aanstelling maakte de minister euforisch: ‘Dit is geen crisismanager voor één of twee jaar, dit is een levenstaak.’ Die er voor Gouden Bert al na zes jaar op zat, want toen vertrok hij spoorslags naar Bekaert.
Naar aanleiding van de release van de definitieve ‘Anthology’ van de Beatles worden politici gevraagd naar hun favoriete liedje. Het antwoord van de woordvoerder van Herman Van Rompuy is kurkdroog: ‘De minister heeft nooit aan de Beatlemania meegedaan. Omdat op het college iedereen de groep vereerde, zette hij zich ertegen af.’ Dat verwondert ons geen zier, maar het kan nog beter: Karel Van Miert zaliger noemt ‘Monday Monday’ het beste Beatles-nummer ooit. Fantastisch nummer, maar wel van The Mamas & the Papas. Popmuziek en politiek: zet die plaat af!
Van de kant van de artiesten was het soms niet veel beter. Vraagt men aan Bono iets over het belang aan literair niveau in rockteksten, dan krijgt men lik op stuk: ‘Meestal hebben die teksten maar één boodschap: ik wil met je neuken. Een sentiment waarin ik me volledig kan terugvinden.’ (md) luistert naar de nieuwe plaat van The Pretenders en verklaart zonder de minste aarzeling: ‘Dit is een meesterwerk.’ Dat kunnen wij 25 jaar later alleen maar beamen, mistroostig tussen neus en lippen mompelend dat het vroeger toch zoveel beter was. Daarbij kijken wij naar de bodem van ons alweer lege whiskyglas en selecteren we de plaat, een liveopname van hun grootste hits met fantastische strijkers, nog maar eens op Spotify.
Tom Van Dyck, jonge leeuw van vlees en bloed en in 1995 aanstormend jeune premier van 23, wordt geïnterviewd aan de zijde van Sandrine André. Men vraagt hem: ‘Wat zou je doen als je God zou zijn?’ Zijn antwoord: ‘Ik zou me schamen.’ Ook na 25 jaar is dat het enige juiste antwoord.