Bart Peeters en Hugo Matthysen Beeld Humo
Bart Peeters en Hugo MatthysenBeeld Humo

ColumnJomme Rocks

 Mark Coenen in het Humo-archief: ‘Wij zijn de liftboys  van de jaren 90’ 

Na de plechtige overhandiging van een zwarte chocoladen Sinterklaas en een witte marsepeinen Piet, want zo politiek correct ben ik wel, kon er bij Francesco van de security weer een lachje af. ’t Blijft op eieren lopen. Wacht tot hij beseft dat hij niet naar Benidorm kan voor de traditionele kerstpaella van mama Zarzuela.

Mark Coenen

Ook in december 1989 vuurden de eindejaarsvraagjes uit alle monden. Twitter bestond nog niet, maar toch werd er in sommige antwoorden al aardig gesubtweet. VTM was pas begonnen en speelde de BRT van de mat. Zeventien van de twintig best bekeken programma’s werden op de commerciële zender uitgezonden, wat de Reyerslaan tot wanhoop dreef. Jos Brink scoorde met ‘Wedden dat’ een marktaandeel van meer dan 40 procent. In mensentaal: er keken meer mensen naar een parade van zonderlingen die de paargeluiden van dieren uit het pleistoceen konden herkennen – binnen de tijd! – dan naar de laatste uitzending van de al dan niet terecht – de jury is er nog niet uit – met pensioen gegane dame Tanghe. Uw lijfblad wierp zich op als de strenge criticus van de commerciële omroep, en dat viel slecht bij Jan Schodts, toen hoofdredacteur van de VTM-nieuwsdienst. ‘Dat Humo nog lang voor zijn lezers verborgen moge houden dat het aandeelhouder van VTM is,’ sneerde Jan kwaad als antwoord op de vraag wie of wat hij in 1990 toewenste: ten goede of ten kwade. Bij Jan was het duidelijk het tweede. De meeste andere interessante Vlamingen, of wat daar in 1989 voor moest doorgaan, lieten terecht noteren dat de belangrijkste gebeurtenis van het jaar de val van de Muur was, die in november gesloopt werd door het revolutionaire enthousiasme van velen. Edwig Van Hooydonck wenste dat Jan Ceulemans uitgeroepen zou worden tot de beste speler van de Mondiale, in 1990 georganiseerd door de Italianen. Den Duits won, Toto Schillaci maakte de meeste doelpunten en de Rode Duivels sneuvelden in de kwartfinale van Engeland door David Platt. Hij draaide in de laatste minuut van de laatste verlenging op acrobatische wijze de bal voorbij een verblufte Preud’homme. Duidelijke dekkingsfout van Franky Van der Elst, we blijven het zeggen tot vijf jaar na onze dood.

Uit het overzicht van het muzikale decennium leren we dat 1980 een héél slecht jaar was voor de popmuziek: Ian Curtis, Bon Scott van AC/DC én John Lennon lieten in dat jaar elk op geheel eigen wijze hun kaas. Het zou nog tot 2016 duren, toen we in één jaar David Bowie, Prince en Leonard Cohen kwijtraakten, dat die prestatie werd geëvenaard.

In 1989 trouwde Bart Peeters met Linda Kelchtermans, née An Bellens, en om dat te vieren gaf de Humo-redactie voor het eerst in haar geschiedenis de Ha! van Humo aan een radioprogramma. Het betrof ‘Het leugenpaleis’. De prijs bedroeg 100.000 frank en werd linea recta naar de bankrekening van Leo Caerts in Leuven overgeschreven, ter aanschaffing van nieuwe gitaren. ‘Wij zijn de liftboys van de jaren 90,’ verklaarde Hugo Matthysen in een interview waar dertig jaar later nog altijd kop noch staart aan te krijgen is. ‘Men zegt dat alle geniale ideeën voortkomen uit vergissingen,’ sprak Bart Peeters. ‘‘Het leugenpaleis’ is daar het prototype van.’ De uitreiking vond plaats op 19 december 1989 in het Hilton in Brussel. Een verdieping lager probeerde Edoeard Sjevardnadze, de minister van Buitenlandse Zaken van de Sovjet-Unie, die in Brussel was voor belangrijke gesprekken, vergeefs de slaap te vatten. Dat was zonder Soulsister gerekend, die tot in de vroege ochtend keiharde liederen zongen uit hun nieuwe elpee. Als ik eraan terugdenk, krijg ik opnieuw koppijn.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234