Mdou Moctar Beeld RV
Mdou MoctarBeeld RV

InterviewMdou Moctar

Mdou Moctar: ‘Ik richt me met deze plaat tot iedere westerse slavendrijver’

Een interview regelen met Mdou Moctar, de Jimi Hendrix van de Sahara, is niet simpel. We moeten na acht uur ’s avonds bellen wegens de ramadan, de telefoonverbinding met Agadez in Niger wordt voortdurend verbroken (zoomen is niet eens een optie) én er is Moctars met een dik Nigerees accent gekruide Frans – rock-’n-roll! Op zijn nieuwe plaat ‘Afrique victime’ – zijn eerste voor het Matador-label, na eerdere worpen op het kleinere Sahel Sounds-label – verlegt de landgenoot van Bombino weer de grenzen van de Toearegmuziek.

Katia Vlerick

HUMO ‘Afrique victime’ is niet zomaar een titel, het is ook een statement.

MDOU MOCTAR «Afrika heeft veel problemen. Frankrijk, de vroegere kolonisator van Niger, heeft ons destijds een papiertje gegeven waarop staat dat we onafhankelijk zijn. Maar in de realiteit is dat niet het geval, Frankrijk heeft gewoon onze slavernij gemoderniseerd. Franse mijnbouwers ontginnen ons uranium, ze buiten onze bevolking uit en verontreinigen ons milieu met radioactief afval.

»Ik richt me met deze plaat in de eerste plaats tot Frankrijk, maar ook tot iedere westerse slavendrijver en kolonisator.»

HUMO In eerdere interviews liet je optekenen dat je niet aan politiek doet. Is ‘Afrique victime’ geen politieke plaat?

MOCTAR «Er is een verschil tussen politiek en protest. Toen ik zei dat ik niet over politiek zong, bedoelde ik dat ik geen openlijke steun aan politici wil betuigen. Op ‘Afrique victime’ breng ik protest-songs, ik predik de revolutie. Als ik mensen rond me zie lijden, dan móét ik daar nummers over schrijven. Mijn muziek zal altijd mijn zielenleven weerspiegelen: al sinds de val van Kadhafi zwermt de song ‘Afrique victime’ in mij.»

HUMO Eén van de mooiste nummers op ‘Afrique victime’ is het bezwerende, meeslepende ‘Tala tannam’, gezongen in je moedertaal Tamasheq. Waarover zing je?

MOCTAR «Het is een liefdeslied over mijn levensgezellin. Over meeleven met haar, over haar als mijn gelijke beschouwen. Ook de song ‘Layla’ gaat over haar: dat nummer schreef ik op tournee, over hoe ze alleen ging slapen terwijl ik als muzikant de wereld rondreisde. Ze is toen ook in het ziekenhuis opgenomen. Maar je kunt niet altijd lief en leed delen, ook al wil je niets liever.»

HUMO Door de pandemie kun je niet touren. Valt dat jou zwaar?

MOCTAR «Godzijdank zijn we in Niger niet zo erg getroffen door de pandemie. Ik heb van de rust gebruikgemaakt om me in te zetten voor mijn gemeenschap en haar problemen: geen drinkbaar water, te weinig scholen, te weinig ziekenhuizen. Het is niet omdat ik niet kan touren, dat ik thuis ga zitten niksen. Ik heb een poos geleden een terrein gekocht waarop ik een meisjesschool wil bouwen. Meisjes krijgen nu vaak geen goed onderwijs in Niger. Ik moet wel nog de financiële middelen voor de bouw zien te vinden.»

HUMO Op tournee in de VS heb je leren ijsschaatsen: je was er naar verluidt snel mee weg.

MOCTAR «Ja, dat was in Portland, Oregon, de thuisbasis van mijn ontdekker Christopher Kirkley, de baas van het label Sahel Sounds. Na een lange zoektocht is hij destijds mijn muziek op het spoor gekomen. Toen ik een telefoontje van hem kreeg, dacht ik dat iemand me in de maling nam en haakte ik in (lacht). Van alle dingen die ik in mijn leven al heb uitgeprobeerd, was ijsschaatsen zonder twijfel het allerleukste.»

HUMO Je mocht als jongen geen muziek spelen van je ouders, om religieuze redenen. Wat vinden zij nu van je muziek en van ‘Afrique victime’?

MOCTAR «Ze waren bang dat ik een ongelovige zou worden, dat ik als artiest een verslaafde zou worden. Vandaag hebben ze aanvaard dat ik muzikant ben, maar muziek is nog altijd geen onderwerp waarover ik met hen praat. We hebben het alleen over familiezaken.»

HUMO De popsterren uit je buurland Nigeria zijn vandaag wereldsterren, Burna Boy op kop. Wordt 2021 het jaar van de Afrikaanse muziek?

MOCTAR «Wie dat denkt, is naïef. Hoeveel Afrikaanse muzikanten kun je me opnoemen die in grote stadions in Europa of Amerika hebben gespeeld? Nee, het racisme in het Westen zal altijd veel te groot zijn: het zal nooit zo’n vaart nemen.» (kv)

‘Afrique victime’ van Mdou Moctar verschijnt op 21 mei bij Matador.

null Beeld RV
Beeld RV

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234