Meltheads  Beeld Tone Verswijfel
MeltheadsBeeld Tone Verswijfel

kijktip'de toots sessies'

Meltheads: ‘Stijn Meuris kwam bijna ter plekke klaar’

In 2020 lanceerde de VRT in volle lockdown ‘De Toots sessies’ om jong talent van eigen bodem een podium te geven. Vanavond mag Meltheads, zilver op Humo’s Rock Rally 2022, de studio aan flarden spelen.

Frederick Vandromme

HUMO Jullie zijn een jaar lang artist in residence in Trix: voelt de grote zaal daar al als jullie huiskamer?

YUNAS DE PROOST (gitaar) «Wanneer we ons écht willen focussen of iets écht kwalitatiefs willen maken, gaan we naar Trix. We mogen er gratis repeteren. Geweldige zaal. Ze steunen ons daar. We hebben er al veel bijzondere momenten meegemaakt.»

SIMON DE GEUS (drums) «Maar als we liever chillen of onnozel doen – dus 90 procent van de tijd – blijven we in ons eigen repetitiehok in Wilrijk. Bij Carl

HUMO Carl?

DE PROOST «Ik heb hem lang geleden leren kennen als een vriend van onze buurman. Carl is een gepensioneerde werknemer van De Lijn die ons een ruimte ter beschikking heeft gesteld. Zijn koelkast zit altijd vol gratis bier. Intussen is hij één van onze beste vrienden. We noemen hem Papa Meltheads.»

HUMO Het donkere anthem ‘Naïef’ is jullie eerste en voorlopig enige Nederlandstalige song.

SIETSE WILLEMS (zang) (schouderophalend) «Ik heb ‘Naïef’ oorspronkelijk geschreven voor een ander project, iets newwaveachtigs in de stijl van De Ambassade. Maar ik ben blij dat het toch een Meltheads-song is geworden: hij klinkt nu veel beter.»

HUMO ‘Naïef’ viel al op tijdens jullie deelname aan Humo’s Rock Rally 2022. Wanneer hadden jullie zelf door dat jullie iets bijzonders gemaakt hadden?

DE GEUS «Redelijk snel. Na élk concert worden we erop aangesproken. Mensen denken vaak dat het een cover is: ‘Het klinkt zo bekend...’

»Op de Rock Rally-finale deed Stijn Meuris er ook enthousiast over: een halfuur lang heeft hij erover staan raven, bijna alsof hij ter plekke klaarkwam (lacht). Wel neig dat iemand als hij ‘Naïef’ zo goed vindt én ons dat ook nog komt zeggen.»

HUMO Op de ‘Meltheads & Friends’-avond in Trix traden onder meer Barno Koevoet, The Yummy Mouths en Poolface op. De headliner was Meltheads.

DE PROOST «Dat klinkt cocky, hè (grijnst). Maar het was natuurlijk óns festival.»

HUMO Er zijn niet zoveel beginnende bands die een festival organiseren en dat naar zichzelf noemen.

DE PROOST «Eén van onze vele zatte ideeën.»

WILLEMS «Het was een manier om onze scene te vatten, om al die bands die we al zo lang kennen voor één keer op één affiche te kunnen verzamelen.»

DE GEUS «Er waren ook redelijk veel verschillende genres te horen. Niet alléén garagerock, maar bijvoorbeeld ook sludge metal. En Bobbi Lu is goeie elektropop...»

HUMO Wat vinden jullie moeders van Meltheads?

WILLEMS «Als mijn ma ergens niet van houdt, laat ze het meteen weten. Meestal gebeurt dat wanneer ik iets gevaarlijks heb gedaan op het podium. Zoals toen ik onlangs, tijdens een optreden in Mechelen, vier meter hoog klom op zo’n PA-paal. Dat bleek... gevaarlijker dan ik dacht.»

DE GEUS «Ooit komt de dag dat jij keihard op je gezicht valt. Dan gaan we lachen (lacht al smakelijk bij de gedachte).»

HUMO Hoe zou zo’n ‘Meltheads & Friends’-affiche eruitgezien hebben als jullie bevriend waren met alle bands die ooit bestaan hebben?

DE GEUS «Tim gaat nu sowieso zeggen: The Beatles

TIM PENSAERT (bas) «Maar nee.»

DE GEUS «Tim begint altijd over The Beatles. In élk gesprek, ook als het niets met muziek te maken heeft.»

PENSAERT (schouderophalend) «Zij waren het begin van de popmuziek, hè.

»Maar om de vraag te beantwoorden: van mij mag IDLES komen.»

WILLEMS «Mogen we de doden tot leven wekken? Dan mag Motörhead afsluiten!»

DE GEUS «En daarna gaan we backstage boiten met Lemmy. (Denkt na) Een coked-up James Brown zou ook wel passen bij de vibe. Strakke man.»

HUMO Krijgt een band die almaar meer in de kijker loopt ook veel ongevraagd advies van fans, familie en oudere collega’s?

DE GEUS «Advies krijgen we niet vaak. Wel krijgen we vaak dezelfde opmerkingen te horen. Op elk concert is er minstens één boomer die – goedbedoeld en zo – komt zeggen: ‘Kennen jullie Iggy Pop, jongens? Jullie zanger lijkt op hem.’ Sietse wordt ook met Mick Jagger vergeleken. En: ‘Amai, jullie klinken nogal als de Ramones.’ (Glimlacht) ’t Is al goed, we weten het intussen.»

HUMO Begrijp je de vergelijking met de 53 jaar oudere Iggy?

DE PROOST «Dat is omdat Sietse óók vaak in bloot bovenlijf rondloopt, zeker?»

WILLEMS «Ja, en vanwege de manier waarop ik beweeg en spring en zo. Maar ik ben gewoon mezelf.»

DE GEUS «De dag dat iemand tegen Tim zegt dat hij op een Beatle lijkt, zal de mooiste van z’n leven zijn (lacht).»

HUMO Noem eens drie schijnbaar banale dingen of begrippen die Meltheads goed samenvatten.

DE GEUS «Atlas-bier. Dat is goedkoop, en qua smaak is het ook ça va.»

»Wat nog? De katten van Carl: Grijzeke en Wittekop. (Ernstig) Grijzeke heeft suikerziekte en moet elke dag spuiten krijgen.»

WILLEMS «Het begrip ‘Strijder’. Op het einde van elke maand kijken we wie van ons die maand iets heel cools heeft gedaan: die dingen worden tegen elkaar opgewogen, en de winnaar is de Strijder van de maand.»

HUMO Geef eens een voorbeeld.

WILLEMS «Ik denk nu aan die epic bender van Tim. Het begon op een familiefeest van Simon, waarna we een gig speelden, naar de afterparty van de MIA’s gingen en later naar de Fuse in Brussel. Daarna ging de rest van de groep slapen – het was ongeveer 10 uur ’s morgens – maar Tim moest rechtstreeks naar de Grote Markt van Antwerpen voor een optreden met zijn andere groep. En de hele tijd bleef hij pinten drinken – indrukwekkend, als je weet dat hij tijdens dat familiefeest eigenlijk al behoorlijk zat was.»

PENSAERT (legt uit) «Ik moest blijven drinken om niet in slaap te vallen.»

WILLEMS «En na dat tweede optreden is hij nóg eens tot 3 uur ’s nachts op café gegaan.»

PENSAERT «Ik heb toen nog een lijp kaartenhuis gebouwd. Tot aan het plafond van De Muze!»

WILLEMS «Strijder van de maand!

»We hebben plannen om in januari ook een Strijder van het Jaar te kiezen. Met een galabal en een rode loper richting Carls kot en al.»

HUMO Moet je Melthead zijn om een kans te maken?

WILLEMS «Nee! Iedereen kan meedoen. Jij nu ook. Maak bijvoorbeeld ter plekke een salto en je kunt op zijn minst Strijder van de Week worden.»

HUMO Slotvraag! Wie of wat is ‘unga bunga’? Die woorden komen vaak terug op jullie socials.

DE PROOST, DE GEUS, PENSAERT, WILLEMS «UNGA BUNGA!»

WILLEMS «Als je bijvoorbeeld bent gaan feesten en je hebt een griet mee naar huis genomen, zou je kunnen zeggen: ‘Boys, ik heb gisteren een unga bunga gedaan.’»

PENSAERT «Maar als je een kater hebt: ‘Uuurgh, te hard geüngabungaad, bro.’»

DE GEUS «Je bent unga bunga als je niet te veel nadenkt en gewoon lééft.»

WILLEMS (ernstig) «Unga bunga is een lifestyle. Een universeel gevoel. Op een goeie dag is alles unga bunga. Meltheads is unga bunga.»

Meltheads - 'Naïef' Beeld rv
Meltheads - 'Naïef'Beeld rv

Schrijf je in op onze wekelijkse muzieknieuwsbrief:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234