null Beeld

InterviewAlgiers

'Mensen hebben duidelijk geen idee waarover ik zing'

Matthieu Van Steenkiste

Over twee dingen wil frontman Franklin James Fisher van Algiers niet praten: politiek en zijn zwarte huidskleur. Vorig jaar bracht hij de single 'Can the Sub_Bass Speak?' uit, om komaf te maken met alle idiote vragen over zijn roots. 'No, where you really from in Africa? / You look like your ancestors might have come from Mali / You know, I spent a summer there once and you look like them'. Gelukkig is er genoeg anders om het over te hebben, want met 'There Is No Year' leverde Algiers de spannendste mix van soul, industrial en rock van het jonge jaar af. Deze week staat de band in de Botanique.

FRANKLIN JAMES FISHER (zang) «Alles wat ik over mijn zwart-zijn te zeggen heb, zit in die song, beter verwoord dan ik het in een gesprek kan doen. Ik verwijs dus maar naar dat nummer als ik er weer eens vragen over krijg. Freddie Mercury wilde ook niet bekendstaan als een homoseksuele muzikant, wel als de geweldige artiest die hij was. Niemand wil gereduceerd worden tot één stukje van zijn identiteit.»

HUMO In het cd-boekje van de nieuwe plaat staat een lang gedicht van jou, 'Misophonia', naar de aandoening waarbij bepaalde geluiden als extreem irriterend worden ervaren. Lijd jij daaraan?

FISHER «Ik wist niet eens dat er zoiets als misofonie bestond, tot ik erover las en mezelf erin herkende. Bleek ik toch niet gek (lacht). Ik woon in New York, waar je voortdurend met sirenes, autoalarmen en ander lawaai moet leven. Daardoor loop ik voortdurend op de tippen van mijn tenen.»

HUMO Helpt schrijven als afleiding?

FISHER «Ja! Schrijven is voor mij sowieso erg therapeutisch, en bij 'Misophonia' was dat nog veel meer het geval. Die tekst is veel persoonlijker dan alles wat ik ooit eerder had geschreven. Dat maakte het ook zo beangstigend om 'm op de wereld los te laten. Ik voelde me heel erg bloot, het vroeg moed om het te doen, maar het was nodig.

»Het gekke is dat mensen dat niet oppikken. Alle reviews van 'There Is No Year' vertrekken nog altijd van de verwachting dat ik politiek geladen teksten zou zingen, terwijl de helft van de nummers liefdesliedjes zijn. Mensen hebben duidelijk geen idee waarover ik het heb.»

HUMO Waarover heb je het dan?

FISHER «Mijn leven is drastisch veranderd in de afgelopen twee jaar, en dáárover wilde ik zingen. Mensen rond je sterven, krijgen kinderen, scheiden, verhuizen... En eigenlijk maak ik daar niets van mee, want ik ben voortdurend op tournee. Dat voelt alsof je een spook bent: je passeert ergens, maar je bent er niet thuis. Je hebt geen controle over de dingen.»

HUMO Op de hoes zien we een man in pak vanuit een flatgebouw de leegte in springen. Ik dacht meteen aan de aanslagen op de WTC-torens van 11 september.

FISHER «Het beeld komt uit een film uit de jaren 70 - je ziet een stuntman aan het werk. Er bestaan ook beelden met het gigantische net dat hem opving, en mensen die met glazen champagne toosten op de geslaagde opname. Het geeft mooi weer hoe we nooit écht weten wat er gebeurt. Het ene moment zie je die vrije val en moet je aan iets tragisch als 9/11 denken, het volgende zie je dat het fake is, een product van de showbizz. Niets is ooit wat het lijkt.»

HUMO Ondertussen heeft Algiers met zijn mix van soul en industrial een enorm herkenbare sound. Beperkt dat jou als songschrijver?

FISHER «Neen, onze enige beperkingen zijn van praktische aard. Als we genoeg tijd en geld zouden hebben, hadden we al vijftien platen uit, allemaal erg verschillend van elkaar. Maar omdat niemand klinkt zoals wij, gaan mensen verwachten dat we steeds hetzelfde doen. Terwijl dat niet de bedoeling is. We gaan nooit opnieuw 'There Is No Year' maken. Als iemand moeite heeft om ons te begrijpen, dan moet hij waarschijnlijk elk idee van wat wij zijn loslaten.»

'There Is No Year' is nu uit bij Matador. Algiers staat op 12 februari in de Botanique. Info: botanique.be

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234