Vader en zoon Van Halen samen op het podium in 2015: ‘Ik heb nooit les gehad, mijn vader gaf wel eens een aanwijzing, maar ik ben altijd mijn eigen gang gegaan en heb zo mijn eigen stijl ontwikkeld’ Beeld Getty Images
Vader en zoon Van Halen samen op het podium in 2015: ‘Ik heb nooit les gehad, mijn vader gaf wel eens een aanwijzing, maar ik ben altijd mijn eigen gang gegaan en heb zo mijn eigen stijl ontwikkeld’Beeld Getty Images

zoon van eddieWolfgang Van Halen

‘Mensen zien Eddie Van Halen als gitaarvirtuoos, maar voor mij was hij mijn vader’

Met zijn debuutalbum volgt Wolfgang Van Halen (30) het muzikale spoor van zijn wereldberoemde vader Eddie. Vlak voor zijn overlijden luisterde Van Halen senior nog naar de nieuwe muziek van zijn zoon, die alle instrumenten op het album inspeelde ‘Hij had niet trotser kunnen zijn.’

Alexander van Eenennaam

Al in 2018 was Wolfgang Van Halen klaar met het titelloze album dat hij vandaag lanceert onder zijn bandnaam, Mammoth WVH. Hoewel Wolfgang allesbehalve een kopie van zijn wereldberoemde vader wil zijn, ademt alles Eddie Van Halen: Mammoth is de oorspronkelijke naam van de band Van Halen en WVH zijn Wolfs initialen.

Wolf is de roepnaam van Van Halen junior, die is vernoemd naar de componist Mozart. ‘Ik ben blij met die naam’, zegt hij via een videoverbinding vanuit zijn thuisstudio in Los Angeles. Hij zit met een koptelefoon op zijn hoofd achter een professionele microfoon. Achter hem is studioapparatuur te zien, waaronder enkele versterkers. ‘Ik vind het een eer te zijn vernoemd naar Mozart, maar ik heb eigenlijk geen idee waarom mijn ouders dat hebben gedaan. Ik weet wel dat mijn vader Mozart bewonderde om zijn composities.’

Trotse vader

Grofweg de helft van zijn album nam Wolfgang Van Halen thuis op. Pas drie jaar na de voltooiing brengt hij het uit. De reden is duidelijk: de ziekte van zijn vader, die op 65-jarige leeftijd overleed aan de gevolgen van kanker.

VAN HALEN «Ik had in die tijd wat anders aan mijn hoofd. Dat album interesseerde me even helemaal niets.»

In die zware tijd, eindigend met het overlijden van de gitaarvirtuoos in oktober 2020, liet Wolfgang zijn zelf geschreven en zelf gespeelde muziek wel horen aan zijn vader.

VAN HALEN «Hij had niet trotser kunnen zijn en moedigde me aan om het uit te brengen. Maar hij begreep waarom ik dat nog even niet wilde doen.»

Als jongetje begon Wolfgang met gitaarspelen, maar al snel kroop hij ook achter het drumstel van oom Alex Van Halen en leerde hij zichzelf aan de basgitaar te hanteren.

VAN HALEN «Ik heb nooit les gehad, mijn vader gaf wel eens een aanwijzing, maar ik ben altijd mijn eigen gang gegaan en heb zo mijn eigen stijl ontwikkeld.»

Hoewel hij op het harde rockalbum eerder klinkt als de zoon van Dave Grohl, zijn er nummers waarin het gitaargeluid in de stijl van Eddie Van Halen doorklinkt. ‘Dat is vast onvermijdelijk’, zegt Wolfgang, die sinds 2006 de bassist was van Van Halen en dus vaak met zijn vader het podium heeft gedeeld.

‘Mijn vader’

In augustus gaat Mammoth WVH voor het eerst op tournee. Wolfgang Van Halen speelt daarbij gitaar en zingt, en laat de overige instrumenten over aan de bandleden. Heel Amerikaans begint Mammoth WVH zijn tourbestaan meteen in grote stadions, als voorprogramma van Guns N’ Roses.

VAN HALEN «Er zullen ook nog vast wat kleinere festivals bijkomen, maar voorlopig zijn al onze concerten samen met Guns

Wolfgang Van Halen:  ‘Ik vind het een eer te zijn vernoemd naar Mozart, maar ik heb eigenlijk geen idee waarom mijn ouders dat hebben gedaan. Ik weet wel dat mijn vader Mozart bewonderde om zijn composities.’ Beeld WVH
Wolfgang Van Halen: ‘Ik vind het een eer te zijn vernoemd naar Mozart, maar ik heb eigenlijk geen idee waarom mijn ouders dat hebben gedaan. Ik weet wel dat mijn vader Mozart bewonderde om zijn composities.’Beeld WVH

Van Halen, wiens moeder Valerie Bertinelli - een actrice - in 2007 scheidde van zijn vader, is terughoudend in zijn antwoorden wanneer het over Eddie Van Halen gaat. Deels is dat het gevolg van de stortvloed aan reacties na diens overlijden.

VAN HALEN «Aan de ene kant is het mooi te zien hoeveel mensen mijn vader met zijn muziek heeft geraakt. Maar aan de andere kant eisen mensen soms haast een deel van hem op. Zij zien hem alleen maar als die gitaarvirtuoos, en vergeten dat hij voor mij bovenal mijn vader was.»

‘Distance’, het bonusnummer op het album, schreef Wolfgang Van Halen nog voor diens dood over het afscheid van zijn vader. Het lied werd in de VS nummer 1 op meerdere Billboard-lijsten. Het verscheen kort na de dood van Eddie, die werd geroerd door de tekst waarin Wolfgang zich nog afzet tegen het idee alleen verder te moeten.

VAN HALEN «‘Distance’ is het enige nummer op het album dat over hem gaat, de rest staat daar los van.»

‘Geen eerlijke beoordeling’

Van Halen junior ervaart dat er niet alleen voordelen zitten aan het voortzetten van de muzikale Van Halen-dynastie. Nooit is de vergelijking met pops ver weg.

VAN HALEN «Ik heb nog niet het gevoel dat ik als muzikant eerlijk en zuiver word beoordeeld. In de ogen van sommige mensen kan ik als zoon van een legende niets fout doen, terwijl anderen om dezelfde reden van mij verwachten dat ik met een nieuw album even het muzikale landschap ga herinrichten. Met minder nemen zij geen genoegen.»

De oplossing?

VAN HALEN «Gewoon doorgaan en me er niets van aantrekken. En ik heb de les van mijn vader goed onthouden: zorg ervoor dat je plezier houdt in het spelen, laat je daar niet te veel van afleiden.»

Zo hoopt hij uiteindelijk te bereiken dat als het gaat om het typische Van Halen-geluid, mensen eerst vragen ‘welke bedoel je, Eddie of Wolfgang’.

VAN HALEN «Dat zou inderdaad heel mooi zijn.»

(AD)

Wolfgang Van Halen: ‘Ik heb nog niet het gevoel dat ik als muzikant eerlijk en zuiver word beoordeeld’ Beeld WVH
Wolfgang Van Halen: ‘Ik heb nog niet het gevoel dat ik als muzikant eerlijk en zuiver word beoordeeld’Beeld WVH
Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234