Autechre - Tri Repetae - Clipper Beeld Humo
Autechre - Tri Repetae - ClipperBeeld Humo

Playlist

Met deze 7 instaptunes leert u Autechre kennen

Alleen als je het midden houdt tussen ‘au-tek-ruh’ en ‘ottikur’ maak je kans om hun groepsnaam een beetje treffelijk uit te spreken. Maar waar te beginnen met hun muziek? Misschien wel bij deze zeven instaptunes.

Gert Van Nieuwenhove

Lees ook ons interview met Autechre: ‘Wij hebben een eigen smoel omdat we geen geld hadden voor deftig materiaal’
Luister onderaan dit artikel naar onze handige Spotify-playlist

‘Clipper’ [1995]

BOOTH «Op ons debuut ‘Incunabula’ was onze apparatuur benedenmaats: we moesten constant geluiden verbergen of opkuisen. Opvolger ‘Amber’ klinkt beter, maar lijkt te veel op ons debuut. Maar toen we in 1994 aan ‘Tri Repetae’ werkten, stonden we er wél.»

‘Garbagemx36’ [1995]

In de video van Johannes Lampert (uit zijn reeks ‘Anatomy of a Track’) zingt Blauw vanaf 4’07”een mooi liedje. Rond 5’15” valt Oranje in. U zou onderhand een beetje verzoend moeten zijn met die witte oneindigheid van slijpschijven. 7’15”: enter Rood. 10’00”: we zijn allemaal samen.

‘Cipater’ [1997] en ‘Rae’ [1998]

BOOTH «Aha, je koos twéé tunes met een tempovertraging erin. De eerste keer dat ik zoiets hoorde, was aan het eind van ‘Belfast’ tijdens een concert van Orbital. That was fuckin’ supernice

BROWN «Als alles op hetzelfde aantal beats blijft doorgaan, zul je je niet herinneren met wie je in welke club stond. Maar een tempo dat plots vertraagt, voelt strak en los aan, én experimenteel en geruststellend.»

‘The Pic’ [2008]

Aan het eind van deze track gaat een break van ­Run-D.M.C.’s ‘Here We Go’ in de hakselaar.

BROWN «We spelen met de woorden ‘How y’all feel out there?’ Als je het vat, vat je het.»

BOOTH «Todd Terry riep dat ook op zijn house-platen: ‘How y’all feeling out there?’ Het is een shout-out in verschillende richtingen.»

BROWN «Dagen mee bezig geweest, waarschijnlijk merkt amper iemand het op (lacht).»

‘Known(1)’ [2010]

Het ontstemde neefje van ‘The Box’ van Orbital. Zin in nog een pareltje uit het geweldige ‘Oversteps’? Klik dan ‘see on see’ aan.

‘Esc Desc’ [2020]

Reactie op You­Tube: ‘Artificiële intelligentie begrijpt voor het eerst het concept emotie.’ Nog betere reactie op YouTube: ‘Digitale Pinokkio wordt Echte Jongen.’

Onze compacte Autechre-playlist:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234