Love is Okay Beeld Evil Superstars
Love is OkayBeeld Evil Superstars

25 jaar'Love is Okay'

Met ‘Love is Okay’ komt Evil Superstars de wondere wereld der rock-’n-roll binnen door de Grootste Poort

Marc Van Springel

Zelfs onze vaste psychiater, een mens die al zo lang in het vak zit dat hij aan iemands handdruk kan voelen hoe het met zijn/haar orgasme gesteld is, had nog nooit van het ziektebeeld gehoord. Ons leven staat geheel en al in het teken van de Belgische rock. Waar we ook gaan of staan: Belgische rock beheerst onze gedachten. In onze dromen marche-ren fiere vaderlandse rockers – gitaar over de schouder, op het ritme van roffelende drums – in slagorde voorbij. Onze lakens hebben we door Belgische vlaggen vervangen, alleen rauw witlof en biefstuk met friet kunnen nog onze eetlust opwekken, we vinden dat die nieuwe in Laken best nog meevalt en in een week tijd hebben we op straat zomaar een West-Vlaming en een Limburger hartelijk omhelst. Komt ervan wanneer Humo’s Rock Rally samenvalt met het uitkomen van een stortvloed Belgische platen.

Chaos en verwarring heersen in ons hoofd en laat - alsof de duivel, sinds jaar en dag de beschermheer der rock-’n-roll, ermee gemoeid is net deze week ten kantore een plaatje binnenzeilen dat perfect bij die gemoedsgesteldheid past: het heet ‘Love is Okay’, bevat circa veertig minuten muziek en is het officiële full length debuut van de Evil Superstars. Filistijnen die nog nooit van dit groepje uit Heusden-Zolder hebben gehoord en zich zonder enige voorkennis aan een beluistering wagen, worden middels de openingssong ‘No More Bad People’ meteen hard met de neus op de feiten gedrukt: een horde wilde trashgitaren zet een sprint van tien seconden in, waarna de song net voorbij het lint overkop slaat en in een hortend en buitelend, om de haverkiap in een andere versnelling schietend ritme valt; Mauro Pawlowski braakt, onderwijl zijn gitaar pijnigend, zinnen uit als ‘Honey, we must stop bringing out the nazi-doctor in us’, iemand werpt zich met ware doodsverachting op een synthesizer met drie verdiepingen en om het plaatje compleet te maken mag zich ook een moordend refrein in de ambiance mengen. Achter ons klapt een deur hard dicht. We bevinden ons, vastgezet in een krap kermiswagentje, in het muzikale freaky funhouse geheten ‘Love Is Okay’ en of we dat nu willen of niet: de rit zal ademloos tot het einde uitgezeten worden.

Onderweg geloof je je oren niet. Zo raast men met openvallende mond en half dichtgeknepen ogen langs achterstevoren ondersteboven gespeelde gitaarsongs als ‘Power of Haha’ of het fantastische ‘Go Home for Lunch’, Red Hot Chili Peppers en Captain Beefheart in dezelfde dwangbuis opgesloten; langs onweerstaanbaar songs als ‘We Need Your Head’ of ‘Funlump’ (hartelijke ontmoetingen van Pixies-achtige gitaarpop, vrolijke kermisklanken en Zappaeske uitschuivers). Even wordt er gas teruggenomen voor ‘Your Dump or Mine’, een knap gezongen en van een kriettere songtekst voorziene ballad en ‘Miss Your Disease’, een plakker in een clownskostuum, prima geschikt om op de dansvloer een geslachtsziekte op te lopen.

Vergeet ook niet te letten op het weergaloze ‘Satan is in my ass’, een geboren cultsingle en veer voor de ondergekotste jukebox van het krankzinnigengesticht. Op weg naar de uitgang weerklinkt ‘Death by summer’, een lieflijk instrumentaaltje dat het muzikale thema van een pornofilm uit de jaren zeventig zou kunnen zijn: zou kunnen zijn, want zoals alle fatsoenlijke burgers kennen wij die dingen alleen van horen zien. Geen twijfel mogelijk. Met deze prachtplaat komen de Evil Superstars de wondere wereld der rock-’n-roll binnen door de Grootste Poort. Gehurkt en met het hoofd ingetrokken. Zo zijn ze wel.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234