Flamin’ Groovies
‘Mick Jagger keek alleen maar verveeld op van z’n Playboy’
’s Werelds bekendste onbekende band: zo staan Flamin’ Groovies geboekstaafd. Met name de elpee ‘Teenage Head’ (1971) bezorgde de groep uit San Francisco haar cultstatus: uitgebracht in hetzelfde jaar als ‘Sticky Fingers’ van The Rolling Stones, wil de legende dat Mick en Keith ‘Teenage Head’ een véél betere adaptatie van de blues vonden dan hun eigen plaat. Zanger-gitarist Cyril Jordan is intussen 73, maar dat weerhoudt hem niet om op zaterdag 30 april met z’n Flamin’ Groovies naar het Roots & Roses-festival te trekken in het Waalse Lessines.
HUMO België is het land van Soeur Sourire. Haatte je 15-jarige zelf haar niet toen ze in 1963 een Amerikaanse nummer 1-hit scoorde met ‘Dominique?
CYRIL JORDAN «Haten is veel gezegd, maar het was geen interessante muziek voor jonge mensen. Als kind heb ik polio gehad, naar de radio luisteren en tekenen waren toen mijn enige tijdverdrijven. Gelukkig veranderde niet veel later alles, dankzij The Beatles. Enkele weken na de moord op John F. Kennedy wandelde ik naar huis met mijn transistorradiootje. Ineens weerklonk ‘I Want to Hold Your Hand’: ik wist niet wat ik hoorde! Flamin’ Groovies zijn opgericht na het laatste concert van The Beatles, in 1966 in San Francisco. Ik heb ook nooit ‘gekozen’ tussen Beatles en Stones, ik vond ze allebei goed.»
HUMO Heb je het ooit met Mick en Keith gehad over wat nu de beste plaat is: ‘Teenage Head’ of ‘Sticky Fingers’?
JORDAN «Nee, we hebben ook maar via via, door Marianne Faithfull, gehoord dat Mick en Keith ons goed vonden. De enige Stone met wie ik ooit een praatje heb geslagen, was Brian Jones. Ergens in de sixties maakten de Stones op weg naar Australië een tussenstop op San Francisco International Airport. Met wat vrienden baande ik me een weg naar hun viproom. Ik had een rood fluwelen jasje aan, Brian Jones sprak me daarop aan. Mick Jagger keek alleen maar verveeld op van z’n Playboy, naar de kids die z’n rust kwamen verstoren (lacht).»
HUMO Toen Flamin’ Groovies begin jaren 80 de gitaren aan de wilgen hingen, stak je die tijdelijke stop op de ziekte ‘cocainitis’. Hoe zit het op je 73ste met je druggebruik?
JORDAN «Ik rook nog altijd dagelijks marihuana. Tekenen, muziek maken en marihuana zijn voor mij onlosmakelijk met elkaar verbonden. In al die jaren heb ik geen enkele kunstenaar rond me zien bezwijken aan druggebruik. Het waren de mensen die géén creatieve uitlaatklep hadden die eraan tenonder gingen. Daarover schreef ik in 1972 de song ‘Slow Death’: toen we terugkwamen van tournee bleek dat de helft van onze vrienden thuis dood waren, door heroïne-overdosissen. Het had onze grote doorbraak kunnen worden, maar de BBC verbood die single omdat het woord ‘morphine’ erin voorkwam.»
HUMO Had je in 1972 durven dromen dat Flamin’ Groovies vijftig jaar later nog zouden touren?
JORDAN «Totaal niet. Dat heb ik gemeen met mijn idool Mickey Mouse: die is nog altijd springlevend. Mijn allereerste gitaar was een Mickey Mouse-speelgoedgitaar en in de jaren 80 heb ik een tijdlang getekend voor Walt Disney. Bovendien ben ik geboren op 31 augustus 1948, de dag dat Walt Disney het idee lanceerde om een pretpark te beginnen. Zo zie je maar: Mickey en mij krijg je niet kapot.»
Flamin’ Groovies speelt op zaterdag 30 april op Roots & Roses in Lessen.