Bjorn Eriksson Beeld Bjorn Eriksson
Bjorn ErikssonBeeld Bjorn Eriksson

Bjorn Erikssons alter egoBlitzzega

‘Mijn neefjes lopen onbewust rond in t-shirts met een pijpende vrouw op’

'DISCO 5-HO-DMT' heet de nieuwe plaat van Bjorn Erikssons Blitzzega. 5-HO-DMT staat in de chemie voor bufotenine, het hallucinogeen dat sommige padden afscheiden. Disco is de stof die je binnenkrijgt als je aan Bjorn Eriksson likt.

Sid Meuris

Meestal is Bjorn Eriksson een brave huisvader en papa van drie. Hij speelde gitaar bij Zita Swoon, schreef de muziek voor de film 'The Broken Circle Breakdown' en samen met levensgezellin Nathalie Delcroix maakt hij plaatjes als Eriksson Delcroix. Heel deugdelijk allemaal, maar soms grijpt hij terug naar de elektronische muziek, zijn eerste liefde, en giet hij daar een pervers sausje overheen.

BJORN ERIKSSON «Daarvóór waren Nathalie en ik The Partchesz. We maakten een mix van country en elektronische muziek. Heel tof, maar het werkte niet in de culturele centra. De wat oudere mensen en de puristen stuurden klachtenbrieven: 'Aan welke drugs zitten die?' Ik heb graag dat de mensen zich amuseren, dus ik heb dat dan maar terug opgesplitst.»

HUMO Je noemt Blitzzega je 'elektronische speeltuin'.

ERIKSSON «Ik koester een grote liefde voor elektronische muziek, al van in de jaren '80, met de new beat die ik als 13-jarige hoorde op Radio S.I.S. Het is niet zomaar wat spelen met synths: ik ben de héle tijd bezig met Blitzzega. Dat begint met een bepaalde klank of een combinatie van synthesizers, en dan zit ik daar aan één stuk door aan te werken tot Nathalie er helemaal gek van wordt.»

HUMO Blitzzega is ook een liveband geworden, met drummer Jeroen Stevens van Gruppo di Pawlowski, bassist Tomas De Smet van Zita Swoon en keyboardspeler Peter Pask van Eriksson Delcroix.

ERIKSSON «De muziek klinkt dan letterlijk elke keer anders: we repeteren heel weinig. Live mag het ook wat ruiger. Mijn gitaar speelt een prominentere rol, Jeroen gaat volledig uit de bocht en Tomas gaat helemaal op in het grooven. Peter Pask was fan van Blitzzega van het eerste uur. Hij wilde bij de eerste cd, twintig jaar geleden, al proberen om dat live te brengen. Sinds vorig jaar zijn we dat écht gaan doen. Tijdens een van onze eerste optredens was onze sound toevallig disco-achtig en sindsdien staat één van onze grootste fans heel de tijd te roepen: 'Speel meer disco, godverdomme!' Dat is in mijn hoofd blijven steken. Het vorige album was wat ingewikkelder qua grooves en beats, deze keer wilde ik een soort discoplaat maken, met rechtlijnige grooves.»

HUMO Je zegt: 'It's disco, but the slow kind, the Belgian kind.'

ERIKSSON «Het tempo is meestal wat trager: dat is zeker een overblijfsel van mijn new-beatfase. Sommigen hebben al gezegd dat het 'precies één lang nummer' is (lacht). Tijdens onze optredens merkten we: hoe simpeler de beat, hoe harder er gedanst werd. Op alleen een basdrum, met niks anders erbij, begonnen ze nog het hardst te dansen.»

HUMO In je artwork duikt veel naakt en verknipte porno op. Ben je een vetzakske?

ERIKSSON (schatert vettig) «Soms vind ik het zelf wat gênant, als ik weer afkom met een platenhoes met een halfnaakte vrouw op. Op den duur gaan de mensen denken dat ik een oversekst ventje ben. Maar het blijft me inspireren, de vrouwelijke schoonheid, in combinatie met wat decadentie. Ik sta daar vaak niet bij stil, tot ik plots schrik. Het artwork van de vorige Blitzzega-plaat is redelijk expliciet en staat gewoon op de kast, terwijl de kinderen hier rondlopen. Er is ook een maxi-single uitgekomen en die heeft een héél expliciete foto. Ik heb die met blokjes gecensureerd, maar ik zie zelf nog heel duidelijk dat daar een pijpende vrouw op staat. Iemand van mijn label heeft daar T-shirts van laten maken, ook in kindermaten. Ik zie mijn neefjes daar heel de tijd in rondlopen en niemand beseft wat erop staat (lacht).»

HUMO De hoes van de nieuwe plaat is al iets minder expliciet.

ERIKSSON «Een distributeur zei me dat ze problemen hadden om die beelden online te zetten. Het werd dus wél een naakte vrouw, maar ook haar heb ik bewerkt met blokjes. Het ziet er uit alsof je aan een pad gelikt hebt en aan het flashen bent.»

'DISCO 5-HO-DMT' verschijnt op 1 juni op vinyl, bij Dim Din Records.

Downloaden via Bandcamp.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234