null Beeld Ruben Mertens
Beeld Ruben Mertens

‘Addio’Dienne Bogaerts

‘Mijn studenten kenden Nicolas Jaar niet eens’

Dienne Bogaerts kent u van Lili Grace, het zussenduo dat in de finale van Humo’s Rock Rally 2012 bewees dat ook een cello rock-’n-roll kan zijn, en dat twee jaar geleden aardig debuteerde met ‘Silhouette’. Deze week staat Bogaerts in Het Bos in Antwerpen zonder zus Nelle, maar met ‘Addio’: haar even abstracte als adembenemende elektronicaplaat, die deze zomer schandelijk onder de radar gleed. Gelooft net zozeer in ‘Addio’ als wij: knoppenkoning Nicolas Jaar, de man die de plaat op zijn label uitbracht.

Jasper Van Loy

DIENNE BOGAERTS «Ik had Nico gewoon een mailtje gestuurd met wat muziek die ik had geschreven na de dood van mijn grootmoeder. Zijn werk had mij door die periode gesleurd. Hij antwoordde terwijl ik aan het lesgeven was aan PXL-Music in Hasselt: drie berichten na elkaar. Ik móést het aan mijn studenten vertellen, maar die kenden hem niet eens.»

HUMO Hoeveel van die barbaren zijn even later gezakt bij mevrouw Bogaerts?

BOGAERTS (lacht) «Niemand. Maar: we hebben wel eventjes alles laten liggen om naar Nico’s muziek te luisteren.»

HUMO Wat had je ertoe aangezet om in je eentje muziek te schrijven?

BOGAERTS «Mijn oma is gestorven in volle lockdown: ik heb haar begrafenis moeten volgen via een livestream. Omdat ik vanwege diezelfde lockdown mijn zus niet mocht bezoeken, had ik geen keuze: ik moest de kronkels in mijn hoofd op eigen houtje gladstrijken met muziek. Voor elke kronkel zocht ik een andere klank.»

HUMO Het tweedelige nummer ‘Ti Saluto’ is opgehangen aan de dood van je grootmoeder.

BOGAERTS «Ze was een trotse vrouw met tien kinderen – onze familie is een man of tachtig groot. Maar vanwege de pandemie mochten we haar alleen per twee gaan groeten. Ik kruiste neven en nichten die ik al lang niet meer had gezien: het was zo absurd dat we elkaar niet mochten vastpakken. ‘Ti Saluto’ gaat over het gevoel dat ik daarbij had.»

HUMO Zaten de klankland-schappen op ‘Addio’ al in je toen je eind 2020 het wat toegankelijkere ‘Silhouette’ uitbracht met Lili Grace?

BOGAERTS «In de periode tussen die twee platen ben ik heel anders gaan kijken naar wie ik ben als muzikant. Het belangrijkste verschil: mijn muziek hoeft vandaag niet meer per se op de radio.

»Na de Rock Rally hebben Nelle en ik vijf jaar met veel plezier het pad gevolgd dat voor ons was uitgestippeld: singles uitbrengen voor op de radio, daarna spelen in clubs en op festivals. Na een tijdje begon ik te worstelen met wat andere mensen van ons probeerden te maken. Nelle en ik waren de zin om muziek te maken even helemaal kwijt. Ik wilde er zelfs mee stoppen.»

null Beeld rv
Beeld rv

HUMO Je speelde deze maand al op het gerenommeerde festival Le Guess Who? in Utrecht en volgend jaar mag je naar het al even fameuze Eurosonic, plekken waar je met Lili Grace nog niet hebt gestaan.

BOGAERTS «Tussen Nelle en mij is dat niet raar. We weten allebei dat een plaat loopt hoe ze loopt. Ook op dat vlak ben ik van mindset veranderd: het is leuk als iemand graag naar mijn muziek luistert, maar belangrijker is dat ik er zélf achter sta.

»Dat ik nu solo speel, betekent ook niet het einde van Lili Grace: begin 2023 trekken we weer de studio in.»

HUMO Welke les die je vandaag aan je studenten geeft, had je graag zelf gekregen>?

BOGAERTS «‘Je hebt al een artiest in je,’ zeg ik altijd tegen hen. Ze moeten hun unieke zelf respecteren in plaats van te doen wat een ander van hen verwacht.»

HUMO Hear, hear.

‘Addio’ is uit bij Other People.
Dienne stelt de plaat op 1 december voor in Het Bos, Antwerpen.

Luister ook naar onze playlist:

Schrijf je in op onze wekelijkse muzieknieuwsbrief:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234