null Beeld

InterviewWesterman

'Muziek is mijn medicijn tegen adhd'

De immer kritische TTT-redactie verkoos in 2018 'Confirmation' van Westerman tot het tweede beste nummer van het jaar. Een knul uit Londen stak daarmee Thom Yorke, Arctic Monkeys en Paul McCartney de loef af. Hij liet zijn geluid nog twee jaren rijpen en laat de wereld nu eindelijk proeven van 'Your Hero Is Not Dead', een debuutplaat vol verfijnde slaapkamerpop.

Joshua Migneau

HUMO Je bent 28, ouder dan de gemiddelde debutant. Ben je een laatbloeier?

WESTERMAN «Ja, ik heb mijn tijd genomen om uit te zoeken wat ik wilde doen met mijn leven. Ik heb er ook behoorlijk lang over gedaan om mijn diploma filosofie te behalen.»

HUMO Er bestaan opleidingen met meer kans op werkzekerheid.

WESTERMAN «Het is geen knelpuntberoep, nee. Je leest zelden: 'Dringend filosoof gezocht, flexibele werkuren en een royaal loon gegarandeerd.' (lacht

HUMO Heb je je na je opleiding meteen op muziek gestort?

WESTERMAN «Nee, want ik geloofde niet dat ik het ooit zou maken. Ik nam stomme klusjes aan en hield me ondertussen halfslachtig met muziek bezig. Ik heb in drie cafés en een yoghurtijsbar gewerkt. Ik werd telkens na enkele maanden ontslagen. Ik heb ADHD en ben zeer chaotisch. Ik vergat mijn taken. Of bracht jenever naar het oude vrouwtje dat een kopje thee had besteld.»

HUMO Ik had me jou, op basis van je muziek, helemaal anders voorgesteld. Jouw nummers zijn zo rustig.

WESTERMAN «Ik ben allesbehalve rustig (lacht). Ik heb lang niet geweten dat ik ADHD had. De leerkrachten noemden me lui, omdat ik niet kon opletten. Ik dacht dat er iets mis was met mij. Toen een dokter de diagnose stelde, veranderde mijn leven. Ik begrijp nu waarom ik zo moeilijk rust vind. Met muziek schep ik orde in mijn warrige hoofd. Niks dat me zo kalmeert als songschrijven.»

HUMO Waarover ging je eerste nummer?

WESTERMAN «Over een man die de doodstraf krijgt omdat hij zijn overspelige vrouw heeft vermoord. 'Billy the Kid' heette het. Ja, ik kom van ver (lacht).

»Zoals de meeste artiesten leerde ik de stiel door af te kijken van anderen. Ik imiteerde de sound van Kings of Leon en The Strokes. En later volgde een folkfase, à la Neil Young en Nick Drake. Ik propte mijn songs vol moeilijke woorden en melodieën, om te tonen hoe clever ik ben. Ik vond pas echt mijn draai toen ik mijn nummers begon te strippen van alle ballast.»

HUMO Je debuut heet 'Your Hero Is Not Dead'.

WESTERMAN «Ik hoorde die zin op café en hij is jaren blijven hangen. Ik had de albumtitel dus vóór ik ook maar één song had. Ik pende het titelnummer op de dag dat mijn held stierf: Mark Hollis, de frontman van Talk Talk. Maar wat ik precies bedoel met die titel, laat ik over aan de luisteraar. Ik wil dat mensen hun eigen invulling geven aan mijn nummers.»

HUMO Je coverde vorig jaar 'Kathy's Song' van Simon & Garfunkel. Weet je dan liever niet dat Paul Simon die song schreef voor een Brits meisje genaamd Kathleen Chitty, een geliefde die ook opduikt in 'America' en op de hoes van zijn debuutplaat?

WESTERMAN «O, nee. Ik ga zo'n uitleg zoveel mogelijk uit de weg. Ik denk dan meteen aan 'Every Breath You Take' van The Police. Mensen vinden dat een romantisch lied en kiezen het zelfs als openingsdans. Maar Sting heeft die song geschreven vanuit het standpunt van een voyeuristische stalker die elke ademhaling van zijn slachtoffer obsessief gadeslaat. Zijn uitleg verandert hoe je naar het nummer luistert. Jammer, toch?»

HUMO Het is commercieel gezien niet de beste periode om muziek uit te brengen. De platenverkoop is in elkaar gestuikt en je kunt je plaat niet met optredens promoten. Maak je je daar zorgen over?

WESTERMAN «Dat is allemaal waar, maar er spelen nu belangrijker zaken. Er zijn mensen aan het sterven. Kinderen verliezen hun ouders en grootouders. Ik ben blij dat mijn debuut niet boos of depressief is, maar wel hoopvol. Ik weet hoe zalvend muziek kan zijn. Ik zet dan mijn koptelefoon op, speel één van mijn lievelingsplaten en sluit me even af van de wereld. Misschien zal iemand anders dat nu doen met 'Your Hero Is Not Dead'?»

'Your Hero Is Not Dead' van Westerman komt op 5 juni uit bij PIAS.

null Beeld

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234