Fontaines D.C. Beeld
Fontaines D.C.

InterviewFontaines D.C.

‘Muzikanten praten zelden over de tol van het artiestenleven, behalve Billie Eilish’

Joshua Migneau

'My childhood was small, but I'm gonna be big!’ spuwde Grian Chatten in de vlammende en nog geen twee minuten durende opener 'Big' van Fontaines D.C.'s postpunkdebuut 'Dogrel'. De snaak uit Dublin zou weleens gelijk kunnen hebben: 'Dogrel' schitterde in onze jaarlijst van 2019 en opvolger 'A Hero's Death' (★★★★☆) zal - spoiler alert! - dat eind 2020 weer doen.

HUMO Jullie brachten eerst poëzie uit, dan pas platen.

GRIAN CHATTEN «Ik dacht altijd dat ik de enige was die van poëzie hield, tot ik de anderen zes jaar geleden op school in Dublin ontmoette. Die passie heeft ons bij elkaar gebracht. We schreven gedichten en lazen ze aan elkaar voor, wat tot twee bundels heeft geleid. We leerden daarna hoe we ze op muziek konden zetten. Ik bekijk onze songs nog steeds als poëzie: eerlijk, moedig en helemaal niet cool.»

HUMO In de single 'A Hero's Death' herhaal je keer op keer: 'Life ain't always empty'. Hoor ik een vleugje optimisme bij Fontaines D.C.?

CHATTEN «Nee. Ik was sarcastisch en wilde de holle woorden van advertenties en levenswijsheden op de korrel nemen. Slogans waarmee een mens overspoeld wordt en die je doen twijfelen aan je eigenwaarde.»

HUMO Jullie zouden 'You Said' in Brussel geschreven hebben. Ons Belgenlandje heeft geen positieve indruk gemaakt?

CHATTEN «We waren op dat moment uitgeput en ongelukkig. We konden ons niet meer herinneren wanneer we voor het laatst hadden gelachen. We schreven 'You Said' in een hotelkamer in Brussel in een poging de balans terug te vinden. De song klinkt als van iemand die de wereld een tijdje niet meer heeft gezien en plots zijn ogen opent.»

HUMO Zaten jullie zo diep?

CHATTEN «Elk optreden zagen we als nu of nooit: we stonden constant op scherp. En mentaal is het erg verwarrend om elke dag ergens anders te zijn. Fans leken aan de lopende band te passeren. Tijdens een signeersessie in een platenwinkel ontmoette ik driehonderd mensen in één uur tijd. Muzikanten praten zelden over de tol van het artiestenleven, behalve Billie Eilish. Zij raadt beginnende artiesten aan om nee te leren zeggen en op de rem te gaan staan. Door corona is de tournee van onze tweede plaat onderbroken en daar ben ik wel dankbaar voor. Ik kan ook weer veel lezen. Op mijn nachtkastje liggen nu een boek van de Ierse schrijver Kevin Barry en een overzichtswerk van de Europese filosofie. Wat een genot!»

HUMO Jullie openen jullie plaat met 'Big'. Je hebt het daarin over je ongelukkige kindertijd.

CHATTEN «We verhuisden constant naar een nog goedkopere huurwoning, maar ik besefte toen niet dat we arm waren. Mijn jeugdherinneringen kun je samenvatten als een schommel in het stadspark, een lapje gras en een voetbal. Kleine gelukjes. Ik geloof niet in de jacht op geld. Het is makkelijker om gelukkig te zijn met wat je hebt, zelfs al is het weinig.»

HUMO De 'D.C.' in de groepsnaam staat voor Dublin City: is je band met Ierland zo sterk?

CHATTEN (grinnikt) «We heetten eerst Fontaines, maar een groep uit Los Angeles met dezelfde naam dreigde met een rechtszaak. We hebben er dan maar D.C. aan toegevoegd, omdat Dublin ons heeft samengebracht.»

HUMO Wat is je favoriete plek?

CHATTEN «In The Liberties, de historische wijk in het centrum, vind je nog steeds authentieke pubs en paardenkarren. Het staat er vol karaktervolle oude gebouwen, en de Guinness-brouwerij vormt er het kloppende hart.»

HUMO Droom je soms van een ander leven?

CHATTEN «Ik droom altíjd van het leven dat ik niet leid. Ik fantaseer nu bijvoorbeeld vaak over een bestaan aan de rand van de samenleving, in Londen of Parijs. Cafés zijn dan mijn thuis en ik spendeer al mijn tijd aan gedichten en boeken. Romantiserende bullshit, ik weet het, maar ik kan het niet laten. Let wel, eigenlijk wil ik vooral aanwezig zijn voor mijn geliefden. Ik ben net verloofd en denk zelfs aan kinderen.»

HUMO Welk advies heb jij voor jonkies met een muzikale droom?

CHATTEN «Vorm een band met mensen die je graag hebt. En luister veel naar The Strokes. Dat is toch wat wij gedaan hebben.»

Fontaines D.C. speelt volgend jaar op 30 maart in de Trix in Antwerpen en op 1 juli op Rock Werchter.
Info & tickets: fontainesdc.com.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234