Warren Elis & Nick Cave Beeld RV
Warren Elis & Nick CaveBeeld RV

Interview

Nick Cave en Warren Ellis spelen in ’t Stad: ‘Het momentum is terug’

The Bad Seeds mogen nog wat langer in de wachtkamer blijven zitten scrabbelen: nadat ze eerder dit jaar de voortreffelijke lockdownplaat ‘Carnage’ hebben uitgebracht, zijn Nick Cave en zijn trouwe luitenant Warren Ellis nu bezig aan een Europese tournee. Nu dinsdag- en woensdagavond houden de twee halt in Antwerpen: even polsen wat de (behoorlijk veel) betalende bezoeker mag verwachten.

Noud Jansen

WARREN ELLIS «Samen met een drietal achtergrondzangeressen en allroundmuzikant Johnny Hostile brengen we een selectie van songs uit ‘Carnage’ en ‘Ghosteen’. Zelf zal ik vooral synthesizer spelen, gezeten op een krukje: een totaal nieuwe ervaring voor mij, die me aanvankelijk behoorlijk wat angst inboezemde. Maar dat is goed: als je je beperkt tot de dingen waar je je comfortabel bij voelt, ga je op veilig spelen, en komt de lat vanzelf lager te liggen. Zo werkt het altijd wanneer ik muziek maak: voel ik me angstig over een weg die ik ben ingeslagen, dan weet ik dat ik op het juiste spoor zit. Daarom ben ik ook zo tevreden over ‘Carnage’: het is een plaat die níét klinkt als de vorige.»

– Als lid van The Bad Seeds heeft u hoorbaar een grote stempel op die vorige plaat gedrukt. De soundscapes, de bijna volkomen afwezigheid van gitaren en drums op ‘Ghosteen’: dat is uw werk.

ELLIS «Deels, ja. Bij de opnames van ‘Ghosteen’ heb ik het gevoel gehad dat iemand anders dan Nick of ik de touwtjes in handen had. Er wás iemand in de studio, niet fysiek, maar spiritueel.»

– Nicks in 2015 overleden zoon Arthur?

ELLIS (knikt) «Nick heeft diep gezeten na de dood van zijn zoon, maar met ‘Ghosteen’ heeft hij zijn momentum hervonden. Toen we klaar waren met de opnames, had ik het gevoel dat we de plaat gemaakt hadden die ik altijd had willen maken. Hoe komen we hier ooit nog overheen, dacht ik. Maar dan krijg je plots een idee, en voor je het weet, is ‘Carnage’ een feit.»

– Amper twee weken na jullie optredens in Antwerpen komt u nog eens naar België, om te praten over uw onlangs verschenen boek ‘Nina Simone’s Gum’. Vanwaar die titel?

ELLIS «In 1999 was Nick er, als curator van het Londense Meltdown Festival, in geslaagd om de toen 66-jarige Nina Simone, mijn idool, nog eens op het podium te krijgen. Aanvankelijk leek het op een sof uit te draaien: haar eerste nummer blafte ze meer dan dat ze het zong, waarna ze van haar pianokrukje opstond en naar de coulissen strompelde. Maar toen ze even later terugkwam, had ze haar mojo teruggevonden – aan het einde strooide ze, met een glimlach van oor tot oor, kushandjes in het rond. Het was één van die zeldzame concerten waar je als een ander mens naar buiten wandelde dan je was binnengekomen.

»Helemaal in het begin, toen ze het podium betrad en het publiek groette, viel het me op dat ze kauwgom aan het kauwen was. Ze duwde die vervolgens in een handdoek, die ik na het optreden van het podium ben gaan weggrissen. Lichtjes gênant, ik geef het toe, maar de kauwgom in die handdoek, die ik sinds die tijd thuis als een reliek heb bewaard en gekoesterd, is mijn muze.»

Nick Cave & Warren Ellis spelen op 19 en 20 oktober in de Stadsschouwburg in Antwerpen. Kurt Overbergh interviewt Warren Ellis op de boekvoorstelling van ‘Nina Simone’s Gum’, op 5 november in de Passa Porta in Brussel.

Beluister ook onze playlist ‘Humo luistert’:

Schrijf je in op onze wekelijkse muzieknieuwsbrief:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234