Nilüfer Yanya
Nilüfer Yanya: ‘Ik zou nooit een wereldster geworden zijn: ik ben verlegen, kan niet dansen en wil een connectie voelen met mijn muziek’
In haar tienerjaren stelde Louis Tomlinson van One Direction Nilüfer Yanya (26) voor een keuze: óf ze vervoegde zijn nieuwe girlband, óf ze waagde het in haar eentje in de muziekbusiness. De Londense koos voor onafhankelijkheid, met succes: ze behaalde de status van indie darling met haar rockende debuut ‘Miss Universe’ (2019), mocht mee op tour met The xx en Interpol, en schrapte reeds Pukkelpop en Best Kept Secret van haar bucketlist. Nilüfer Yanya stelt haar tweede plaat ‘PAINLESS’ op 30 maart voor in de Botanique.
HUMO In een alternatief universum was jij nu popster in plaats van indierocker.
NILÜFER YANYA «Ik zou nooit een wereldster geworden zijn. Eén: ik ben verlegen op een podium. Twee: ik zie mezelf geen choreografie vanbuiten leren, mijn dansmoves zijn niet om aan te zien. Drie: ik wil een connectie voelen met de liedjes die ik breng, het liefst door ze zelf te schrijven. Die girlband is trouwens ook zonder mij niet van de grond gekomen.»
HUMO Journalisten vergelijken je graag met King Krule of The Strokes. Welke muzikanten inspireren jou?
YANYA «Ik heb onlangs Brittany Howard ontdekt, solo en bij Alabama Shakes. Ik luister naar alles wat Big Thief uitbrengt. SAULT fascineert me – Cleo Sol, de zangeres, heeft vorig jaar de prachtige soloplaat ‘Mother’ uitgebracht. Ik voel me verwant met PJ Harvey en haar gitaarspel. En Elliott Smith verdwijnt nooit uit de rotatie.»
HUMO De indiewereld lijkt uit een winterslaap te ontwaken, met nieuwe releases van Big Thief, Spoon, Beach House, Alt-J, Mitski en nu jij. Corona?
YANYA «Jep. Ik kreeg in het eerste pandemiejaar niet één song afgewerkt. Ik voelde me allesbehalve creatief, tot we weer naar buiten mochten. Ik herontdekte het plezier van muziek door eindelijk weer met muzikanten in één ruimte te zitten.»
HUMO Wat wilde je met ‘PAINLESS’ anders doen dan bij ‘Miss Universe’?
YANYA «Mijn debuut had een concept rond een fictief welzijnsbedrijf, inclusief valse advertenties en businesswebsite. Ik wil dat iedereen ditmaal zijn of haar eigen invulling aan de plaat kan geven.»
HUMO Je nieuwe songs zijn niet zonder verdriet, angst en pijn. Vanwaar de titel ‘PAINLESS’?
YANYA «We jagen allen een pijnloos bestaan na, maar dat is een fata morgana. Bovendien: het leven hóéft niet zonder wrevel te zijn. Dat een artiest moet afzien voor de kunst, vind ik dan weer een ouderwets idee, want ik krijg niets geschreven als ik me down voel. Er zitten dus veel laagjes aan het woord. Kortom: een goede titel.»
HUMO Hoe is de saz, een Turks snaarinstrument, op het lied ‘L_R’ beland?
YANYA «Ik had gitaarlijntjes die fijn maar niet speciaal klonken. Tijdens het brainstormen dacht ik aan het geluid van mijn jeugd: de Turkse muziek die mijn vader in huis liet weerklinken. Ik heb mijn papa’s oude saz tevoorschijn gehaald. Lastig instrument, ik bakte er niets van.»
HUMO Hoe is je band met Turkije, het geboorteland van je vader?
YANYA «Ik werk eraan. Ik leer Turks, al ben ik een trage student. Mijn moeder heeft trouwens Ierse en Caraïbische wortels. Ik was koppig als kind: ik identificeerde mezelf als een Londenaar, dus ik kon mijn roots negeren. Maar nu weet ik niet zo goed wie ik ben.»
HUMO Je pronkt op persfoto’s en in de video van ‘Midnight Sun’ met roze engelenvleugels. Ze staan je.
YANYA «Bedankt. Ik had een flamingo op de hoes van ‘PAINLESS’ gezet. Toen we het over video’s hadden, dacht ik: ‘Waarom transformeren we míj niet in een flamingo?’ Mijn vriendin heeft de vleugels gemaakt. Ze zijn beschadigd, maar als ze op tijd hersteld zijn, neem ik ze mee naar Brussel.»
Nilüfer Yanya stelt ‘PAINLESS’ op 30 maart voor in de Botanique.
Info & tickets: botanique.be