null Beeld Marco Mertens Humo 2019
Beeld Marco Mertens Humo 2019

Na 2 jaar uitstelDe comeback van Noordkaap

Noordkaap herrijst in de AB: ‘Voor iemand die zes minuten dood is geweest, voel ik me behoorlijk levendig’

Het staat er echt, op de website van de AB: ‘Op het programma: een greep uit het inmiddels klassieke oeuvre van Noordkaap’. Twee jaar nadat corona een streep trok door wat één grote zegetocht langs ’s lands middelgrote zalen en dito festivals had moeten worden, trappen Stijn Meuris, Lars Van Bambost, Nico Van Calster, Erik Sterckx en Wim De Wilde – Noordkaap in de originele bezetting – dan toch hun eerste tournee in 22 jaar af in de zaal waar ze ooit de Rock Rally wonnen. We bellen Stijn aan de vooravond van de enige try-out.

Noud Jansen

Stijn Meuris «De repetities verlopen uitstekend – ik merk bijvoorbeeld totaal niks van het feit dat we allemaal een stuk ouder zijn geworden. Het brutale bulldozergeweld van de beginjaren is wat ingedamd, maar qua energie zitten we volgens mij nog op exact hetzelfde niveau als een kwarteeuw geleden.»

HUMO Hoe gaat het met je gezondheid?

Meuris «Daar zal het zeker niet aan liggen: voor iemand die zes minuten dood is geweest, voel ik me behoorlijk levendig. Ik rook niet meer, ik fiets veel, ik neem braaf mijn medicijnen.

»Het enige waar ik me wat zorgen over maak, is het momentum. In 2020 klopte het verhaal tot in de puntjes: ’t was dertig jaar na onze winst in de Rock Rally, en twintig jaar na ons laatste gezamenlijke optreden, allebei in de AB. Stomme getalletjes, ik weet het wel, maar toch. We hebben nu ook geen nieuwe songs, hè? Het zijn alleen maar concerten. Die, daar kan ik niet genoeg de nadruk op leggen, geheel en al op het conto van Kurt Overbergh (artistiek directeur van de AB, red.) mogen worden geschreven. Hij was het die jaren geleden met het idee van een reünie op de proppen kwam, en hij was het die tot twee keer toe onze reeks AB-optredens heeft moeten uitstellen. Ik was op den duur bang dat ze bij de AB zouden zeggen: ‘Nu is ’t onderhand wel goed geweest met dat groepje’. Niet dus, waarvoor dank.»

HUMO Heb je, door opnieuw in jullie repertoire te duiken, oude Noordkaap-nummers herontdekt?

Meuris «Ja, toch wel een paar. ‘Soms schrik’ bijvoorbeeld, een nummer dat we vroeger zelden of nooit live speelden omdat we het niet goed genoeg beheersten. Maar door lang genoeg vol te houden, hebben we uiteindelijk toch een manier gevonden om het, hoe moet ik het zeggen, chic te maken. ’t Is een goed voorbeeld van de ‘slimmere’ Noordkaap, minder lawaaierig dan vroege nummers als ‘Arme Joe’ of ‘Wat is kunst?’.»

HUMO Stel: de reünietournee wordt een succes. Is het dan ondenkbaar dat jullie binnen afzienbare tijd met een nieuwe Noordkaap-plaat voor de dag komen?

Meuris «Nee. Zonder namen te noemen: er loopt een waterscheiding in de groep tussen zij die wel iets nieuws willen opnemen, en zij die dat niet willen. En die laatsten hebben vooralsnog gewonnen.»

HUMO Jij hoort bij de eersten?

Meuris (lacht) «Mijn visie op muziek maken is altijd heel simpel geweest: ‘Let’s do it’. Zo is dat niet bij iedereen, en dat respecteer ik. Maar wie weet vinden ze de concerten zo leuk dat ze van idee veranderen? Ik heb in ieder geval al een aantal teksten binnen handbereik.»

HUMO Weet je al met welk nummer jullie je set zullen openen?

Meuris «‘Het komt voor in de beste families’. Goed nummer, én het past in de gegeven omstandigheden. Zo van: we hebben 22 jaar ruziegemaakt, maar nu gaan we samen aan de feestdis zitten. Kom erbij, we trakteren!»

Noordkaap speelt op 12, 19 en 26 maart in de AB, en op 28 april in de C-Mine in Genk.

Schrijf je in op onze wekelijkse muzieknieuwsbrief:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234