David Bowie  Beeld WireImage
David BowieBeeld WireImage

ColumnJomme Rocks

‘Onze man is in tranen als hij de taart met fopkaarsen afgeeft’

Elke week fileert (mc) op inzichtelijke wijze de popgeschiedenis en de tijdgeest, zoals die beleefd werd in de kolommen van uw lijfblad. Deze week keert hij terug naar februari 1997.

Mark Coenen

‘Hoe fout de Duitsers ook geweest zijn, ze hadden wel een wereldact in huis.’ Jules Deelder laat in zijn kaarten kijken en schoppen is troef. ‘Hij was toch een man met een visie. Dat niemand ‘Mein Kampf’ au sérieux nam, kun je Hitler toch niet verwijten?’ Verbluft neemt Onze Man afscheid, nadat hij het voorstel om wat speed in zijn oogbol te laten spuiten beleefd heeft afgewezen.

‘De mensen zijn het zat door ons belogen te worden’: de vrolijke tweeling Jörgen Oosterwaal en Kris Hoflack meten de temperatuur in Vlaanderen, honderd dagen na de Witte Mars. Op 20 oktober 1996 trokken zo’n 300.000 mensen door de straten van Brussel, in een stil protest tegen de discutabele rol van de Belgische justitie in de zaak-Dutroux. Met de belofte van een staten-generaal die de werking van de politiek onder de loep zou nemen, werd de zaak gesust. Is er iets veranderd? Na drie pagina’s constateren Onze Mannen dat de nieuwe politieke cultuur niet voor morgen zal zijn. Of voor overmorgen. ‘Een praatbarak,’ roept de ene. ‘Puur tijdverlies,’ krijt de andere, en oude vos Mark Eyskens waarschuwt zelfs voor ‘een ultraparticratie’. De man blijkt naast een onverdienstelijk amateurschilder ook een verbluffende visionair.

‘De vuile handen van de CVP’: onze andere tweeling, Danny Ilegems en Raf Sauviller, weet beslag te leggen op de negen Atomaschriftjes van Leo Delcroix, waarin hij minutieus zijn schimmige afspraken heeft bijgehouden als nationaal secretaris van de partij. Er staat meer gefoefel en gemarchandeer in dan in de hele boekhouding van Lernout & Hauspie. Het is de tweede keer dat Humo Delcroix in de nek zit, want dankzij uw lijfblad wisten we al dat hij in 1994 zijn villa in Bormes-les-Mimosas deels heeft laten bouwen door Vlaamse postbodes, die in het zwart zijn betaald. Het leidde tot zijn ontslag als minister. In 2013 zal Delcroix opnieuw in opspraak komen bij een akkefietje rond het Belgisch paviljoen op de wereldtentoonstelling in Shanghai. Na onderzoek stelt het Rekenhof droog dat er ‘zoveel regels met de voeten zijn getreden dat controle van de financiën onmogelijk is’. Twee maanden later stelt de regering hem aan als commissaris-generaal voor de Wereldexpo 2015 in Milaan.

Onze Man interviewt Goedele Liekens, die met de naar haar eigen voornaam vernoemde talkshow in de top vijf der fel bekeken programma’s staat. Van Dwarskijker (rv) krijgt ze de wind van voren: Goedele is ‘op knalcijfers en escalerende kijkcijfers berekend simplisme’. Twee uur lang slaagt Onze Man erin om niet over seks te praten, waarna hij in een dwangbuis wordt afgevoerd.

(ss) brengt in één en dezelfde Humo verslag uit van twee concerten waar de modale Jan Modaal zijn hele hebben en houden voor over zou hebben. Eerst gaat hij beschaafd uit de bol – bij (ss) wil dat zeggen dat hij discreet ritmisch heen en weer wiebelt – bij een benefiet in Madison Square Garden, waar naast Frank Black en Foo Fighters ook David Bowie een dansje komt doen. Op zijn verjaardag dan nog. De eerste beursgenoteerde rockster laat zich van zijn beste kant zien en horen, schrijft Onze Man, die in tranen is wanneer hij de verjaardagstaart met fopkaarsen mag afgeven op het podium. Twee dagen later staat hij bij 24 graden onder nul aan te schuiven voor een exclusief concert van Prince, samen met Robert De Niro, Lou Reed, Peter Gabriel en Mickey Rourke. Twee uur later komt (ss), nat als een dweil, ‘200 dollar armer, maar zoveel rijker’ weer naar buiten. De borstverkoudheid die daarop volgt, houdt hem drie weken aan het bed gekluisterd.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234