Lintfabriek: Battery Beeld Patrick De Schutter
Lintfabriek: BatteryBeeld Patrick De Schutter

Jeroen Olyslaegers‘Het Lintfabriek’

‘Ooit kwamen vertegenwoordigers van Sabam langs, die mannen zijn letterlijk moeten gaan lopen’

Tussen 1982 en 2007 groeide Het Lintfabriek in Kontich uit van een jeugdhuis tot een concertzaal met internationale allure. Na een doorstart met voorzitter Ronny Lambert en programmator Peter Daems werd het in de jaren 90 ménens in het zaaltje aan de buitenrand van Antwerpen, waar 240 man binnen mocht maar vaak twee keer zoveel zwetende lijven samengepropt zaten. Groepen als Green Day, The Offspring, Blink 182, Pavement, Pennywise, At the Drive-In en Motorpsycho betraden er de planken. En ontelbare hardcore punkbandjes, natuurlijk: dat was de specialisatie van Het Lintfabriek.

Sid Meuris

Maar Het Lintfabriek lag in een woonwijk, waardoor de buren geregeld een klacht indienden bij de politie. De vrijwilligers probeerden het nachtlawaai en het wildplassen te beteugelen, maar er hielp geen lievemoederen aan. In 2007 werd de infrastructuur afgekeurd door de brandweer, wat het lot bezegelde van de Belgische tegenhanger van CBGB in New York.

Drie vrijwilligers van weleer hebben de geschiedenis van het punkhol nu in een lijvig boek gegoten. Schreef het emotionele voorwoord van ‘Het Lintfabriek’: Jeroen Olyslaegers.

null Beeld Johan Jacobs
Beeld Johan Jacobs

JEROEN OLYSLAEGERS «Het Lintfabriek werd opgericht door mijn leraar Latijn, Jean-Pierre Vets, bijgenaamd Jipi. Hij was een onconventionele leerkracht die iets wilde doen voor de jeugd van Kontich – er was in die tijd niks. Hij kocht de voormalige lintenfabriek en richtte een vzw op. Voor een deel met eigen geld, want subsidies waren schaars.

»Vanaf mijn 17de draaide ik mee, vanaf mijn 20ste ook in de raad van bestuur. Ik maakte het clubblad Sampled, samen met Humo’s Herbert Struyf, en zat meestal aan de kassa.

»Ik herinner me het optreden van de Amerikaanse punkgroep Alice Donut. De zaal zat vol, en toen kwamen vertegenwoordigers van Sabam langs. De manager van de groep, een struise kerel vol tattoos, werd razend op hen. Die mannen zijn letterlijk moeten gaan lopen (lacht). Naar de buitenwereld toe hadden we een ruige reputatie, maar eigenlijk was de sfeer in Het Lintfabriek meestal supervriendelijk.»

HUMO Hoe zat het met de buren?

OLYSLAEGERS «Er waren problemen, maar de tolerantie was toch groter dan nu. Het gemeentebestuur begreep dat de jeugd van Kontich zo’n plek nodig had, en ook onze ouders vonden Het Lintfabriek een goeie zaak.

»Ik ben eens met alle plaatselijke politieke partijen gaan onderhandelen. Dus ook met Vlaams Blok. Mijn vader gaf me een gouden raad: ‘Als ze moeilijk doen, zeg dan dat Het Lintfabriek van óns is, van Kontich. Moeten onze jonge gasten dan in Edegem of Mortsel gaan feesten?!’ (lacht) En het werkte.»

HUMO Wat maakte Het Lintfabriek bijzonder?

OLYSLAEGERS «Als we in Antwerpen uitgingen, kwamen we vaak tot de conclusie dat het in ons domme dorpje eigenlijk leuker was. Voor veel jonge mensen was Het Lintfabriek hun tweede thuis.

»Het geweldigste was dat iedereen een eigen groepje begon. Ik speelde in Hexenkräuter: na een paar maanden repeteren konden we al optreden in onze zaal. Samen met je vrienden op een podium staan en je de goden van het moment wanen: dat valt met niets te vergelijken (lacht)

HUMO Waarom kwamen buitenlandse bands er zo graag?

OLYSLAEGERS «Zo’n band stapte binnen en er werd meteen een pintje voor hen getapt. Wij waren muziekfans maar keken niet op naar die bands – het podium was ook maar een halve meter hoog (lacht). Meestal kwamen de artiesten na hun optreden gewoon meefeesten.»

HUMO Welk optreden in Het Lintfabriek staat in je geheugen gegrift?

OLYSLAEGERS «Eén van The Ex, een experimentele Nederlandse punkgroep. Ze hadden cellist Tom Cora meegebracht. Complexe muziek, grimmig maar vrolijk. Iedereen stond er met open mond naar te kijken. In hun voorprogramma stond dEUS – in hun embryonale fase, ze waren eigenlijk nog een coverbandje – en ook zij waren díép onder de indruk.»

‘Het Lintfabriek’ van Eric Bouwens, Peter Daems en Katrijn Sermeus wordt donderdag 26 mei voorgesteld in de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen.

De expo ‘This Place Could Be Your Life: Lintfabriek Archieven 1982-2007’ loopt er van donderdag tot zondag.

Lintfabriek Beeld rv
LintfabriekBeeld rv

Schrijf u in op de festivalnieuwsbrief en mis geen enkele wedstrijd!

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234