Zwangere Guy
28 june 2019 Beeld Alex Vanhee
Zwangere Guy28 june 2019Beeld Alex Vanhee

Humo's formidabele festivalgids

Ook geen Couleur Café in 2021, festival uitgesteld naar 2022

Hoe dichter de zomer komt, hoe duidelijker het wordt dat ook dit festivalseizoen niet in zijn volle glorie zal plaatsvinden. Humo houdt hieronder voor u bij welke festivals doorgaan en welke niet.

Stan De Coninck

Couleur Café: afgelast

Ergens voelde Brussels festival Couleur Café de bui al hangen: van de negen aangekondigde artiesten kwamen er slechts drie van over de grote plas. Maar zelfs een lokale editie van Couleur Café zal er dit jaar niet in zitten. De organisatie liet weten dat de tijdsdruk te groot geworden was om een volwaardig festival te organiseren en het uitblijven van perspectief bleek de doodsteek. Volgend jaar op 24 juni zou er wel een editie van Couleur Café moeten worden georganiseerd.

Tomorrowland: uitstel naar einde van de zomer

Tomorrowland hoopt nog steeds festivalgangers te verwelkomen in het groene gras van ‘De Schorre’ in Boom, maar kiest voor een uitstel van de laatste twee weekends van juli naar het einde van de zomer (27, 28 en 29 augustus en 3, 4 en 5 september). Dat heeft de festivalorganisatie bekendgemaakt. Het festival baseert zich daarvoor op advies van experts en overheden en de vooruitzichten van de vaccinatiestrategie en testevents. Als de toestand betert en de vaccinaties opschieten, zal Tomorrowland snel kunnen opstarten: zowel de line-up als tickets van vorig jaar worden overgeheveld naar de editie van 2021. Informatie voor tickethouders valt terug te vinden op de website www.tomorrowland.com.

Rock Werchter: afgelast

Festivaldirecteur Herman Schueremans liet eerder dit jaar weten dat Rock Werchter enkel in zijn volle glorie zal doorgaan. Nu blijkt dat zo’n volwaardig festival er niet in zit, heeft de organisatie na overleg met overheden en andere festivals besloten om dit jaar geen editie te laten plaatsvinden. De organisatie richt nu haar pijlen op de zomer van 2022 en zal een deel van de artiesten die dit jaar op de affiche stonden volgend jaar verwelkomen. Aangekochte tickets worden overgezet naar volgend jaar, al kunnen kopers ook kiezen om krediet in plaats van tickets te ontvangen. Volgend jaar zal Rock Werchter plaatsvinden van donderdag 30 juni tot zondag 3 juli. Meer namen en praktische info volgen later.

Pukkelpop: gaat voorlopig door

Pukkelpop kijkt de kat uit de boom en wacht op definitief uitsluitsel van de Belgische regering over massabijeenkomsten. Er wordt verwacht dat het festival in de komende weken de radiostilte zal doorbreken om een beslissing bekend te maken.

Geen Rock Werchter dit jaar. Beeld BELGA
Geen Rock Werchter dit jaar.Beeld BELGA

Graspop Metal Meeting: afgelast

Graspop liet als eerste Belgische zomerfestival weten dat er dit jaar geen editie zal plaatsvinden. De knoop werd doorgehakt toen Frans festival Hell Fest besloot om dit jaar over te slaan. Veel van de bands die daar zouden spelen maakten ook hun opwachting op Graspop, waardoor het te moeilijk werd voor het festival uit Dessel om internationale artiesten te lokken. Organisator Peter Van Geel liet weten dat hij liever een editie oversloeg dan ‘een flauw afkooksel in 2021 te organiseren’.

Dour: gaat voorlopig door

U hoeft uw synthetische partydrugs nog niet de vuilnisbak in te kieperen: vooralsnog gaat Dour door zoals gepland. De plannen zullen alleszins staan en vallen met de beslissingen van de regering, Damien Dufrasne van Dour liet al weten dat het festival zal doorgaan mét camping, ofwel helemaal niet.

Couleur Café Beeld Humo
Couleur CaféBeeld Humo

Les Ardentes: gaat voorlopig door

Met een line-up van wereldsterren als Kendrick Lamar, Cardi B, Future en Dababy houden hip hopfans in België hun hart vast dat Les Ardentes dit jaar doorgaat. Momenteel is er nog geen sprake van annulering en gaat het festival door zoals gepland van acht tot en met elf juli.

TW Classic: afgelast

Het kleine broertje van Rock Werchter volgt het voorbeeld van zijn grote broer en zal pas in 2022 een nieuwe editie organiseren. Het festival roept tickethouders op om vast te houden aan de tickets en volgend jaar langs te komen, anders dreigt een financieel bloedbad. De organisatie is, net als de organisatie van Rock Werchter, op zoek naar een alternatief voor deze zomer.

Dranouter: gaat voorlopig door

Om toch nog een vorm van muziek in Dranouter te hebben organiseerde het festival vorig jaar de Dranouter Zomersessies. Ook dit jaar zette de organisatie de deur wagenwijd open voor alternatieven en worden verschillende alternatieve pistes bestudeerd. Of het festival er dit jaar in zijn volle glorie zal komen is nog afwachten, maar één ding is wel zeker: van zes tot en met acht augustus zal er muziek in Dranouter klinken.

Dranouter Beeld BELGA
DranouterBeeld BELGA

Cactus festival: gaat voorlopig door

Het blijft akelig stil bij de organisatie van het Brugse Cactus Festival. Officieel gaat het door van negen tot tien juli, maar van de line-up is bijvoorbeeld nog niets bekend gemaakt. Ook hier zullen we moeten wachten op de beslissing van de regering over massabijeenkomsten midden maart.

Down The Rabbit Hole: gaat voorlopig door

De organisatie van Down The Rabbit Hole beweert op haar website met klem dat er gefeest zal worden op 2, 3 en 4 juli 2021. Tegelijk is ook te horen dat het festival geen toekomst heeft als er dit jaar geen editie plaats vindt. Over de line-up is nog niets bekend, al wordt er volgens de website hard aan gewerkt.

Best Kept Secret: afgelast

Onze noorderburen zijn deze zomer een festival armer. Vorige maand liet de organisatie van Best Kept Secret weten dat de editie van 2021 compleet afgelast wordt. Niet uitgesteld, maar afgelast. Alle tickets worden terugbetaald en de organisatie hoopt in 2022 met een schone lei een volwaardig festival te kunnen organiseren.

Best Kept Secret Beeld Getty Images
Best Kept SecretBeeld Getty Images

Pinkpop: afgelast

Als één van de weinige festivals pakte Pinkpop uit met klinkende internationale namen: Red Hot Chilli Peppers, Pearl Jam en Twenty One Pilots zouden dit jaar de festivalweide in Landgraaf in de fik komen zetten, moest COVID daar geen stokje voor gestoken hebben. De organisatie citeert het afzeggen van kleppers als Post Malone en Pearl Jam de doodsteek waren, zonder grote namen kon er geen kwalitatief festival georganiseerd worden.

Awakenings Festival: nieuwe datum

Oorspronkelijk ging Nederlands festival Awakenings dit jaar door op 26 en 27 juni. De organisatie greep in vanaf dit onhaalbaar bleek en koos een nieuwe datum voor het festival: 11 en 12 september. Tickets zijn nog niet verkrijgbaar, aangezien de Nederlandse regering nog aan geen enkel festival toelating gegeven heeft om zich op een bepaalde locatie te organiseren.

Lowlands: gaat voorlopig door

Voorlopig houdt Lowlands de boot af. Het festival zou doorgaan van 20 tot 22 augustus en maakte al enkele headliners bekend: Liam Gallagher, Stormzy, The Chemical Brothers en The Opposites. Voor de rest blijft het stil bij de organisatie, die hoogstwaarschijnlijk een volgende beslissing van de Nederlandse overheid afwacht.

Lowlands Beeld ANP Kippa
LowlandsBeeld ANP Kippa

Woo-Hah: afgelast

Het Nederlandse hip hopfestival vond normaal gezien plaats op 9, 10 en 11 juli dit jaar, maar die datum kwam met de aanhoudende onzekerheid over de festivalzomer te vroeg. De organisatoren besloten daarom om het festival ineens uit te stellen naar volgend jaar en de aangekochte tickets terug te betalen. Er werd gekeken om een editie in september te organiseren, maar de kwaliteit van de line-up kon niet worden verzekerd. Volgend jaar zou er een nieuwe editie op dezelfde data worden georganiseerd.

Glastonbury: afgelast

Als één van de eerste grote Europese festivals besloot Glastonbury om zijn plannen voor de editie van 2021 te begraven. De beslissing kan gevolgen hebben voor festivals in de rest van het continent: internationale bands komen alleen in Europa touren als ze verschillende optredens aan elkaar kunnen rijgen, zodat de tour winstgevend blijft. Verschillende artiesten zien een groot deel van hun inkomen wegvallen met de annulering van Glastonbury en zullen de afweging moeten maken of een Europese tour deze zomer nog genoeg geld in het laatje zal brengen.

Primavera Sound: afgelast

Ook Primavera Sound in Barcelona liet weten dat er geen editie in 2021 zal plaatsvinden. Spanje heeft nog geen definitieve beslissing over massabijeenkomsten in de zomer bekendgemaakt, maar de huidige beperkingen maakten volgens de organisatie de voorbereiding onmogelijk. Mensen die tickets kochten kunnen die overhevelen naar volgend jaar of kunnen een terugbetaling aanvragen.

Frank Carter op Primavera Sound Beeld WireImage
Frank Carter op Primavera SoundBeeld WireImage

Rock am Ring: afgelast

Het grootste rockfestival van Duitsland gaat ook dit jaar niet door. De cijfers in Duitsland zijn niet gunstig en met de tijdelijke stopzetting van het toedienen van het AstraZeneca-vaccin zal voor te veel vertraging in de vaccinatiecampagne zorgen. De eerstvolgende editie zal plaatsvinden van 3 tot 5 juni 2022.

Sziget: gaat voorlopig door

De organisatie van Sziget laat er op hun website geen twijfel over bestaan: er komt een editie in 2021. Op welke data deze zal plaatsvinden en welke artiesten de revue zullen passeren is nog niet bekend gemaakt. De beslissing zal afhangen van de Hongaarse regering. Momenteel bevindt Hongarije zich in een stevige tweede golf die alleen maar erger lijkt te worden, wat betekent dat de definitieve beslissing niet voor meteen zal zijn.

Coachella: afgelast

Coachella, eén van de meest iconische festivals ter wereld, heeft ook dit jaar besloten om geen festival te organiseren. De staat Californië, waar het festival georganiseerd wordt, is zwaar getroffen door COVID en de organisatie wil niet verantwoordelijk zijn voor verdere verspreiding van het virus.

Kygo op Coachella Beeld Getty Images
Kygo op CoachellaBeeld Getty Images

Lollapalooza: gaat voorlopig door

Lollapalooza begon in 2003 in Chicago en groeide ondertussen uit naar een festival met een editie in zeven verschillende landen. Naast Chicago worden edities georganiseerd in Duitsland, Brazilië, Zweden, Argentinië, Chilli en Frankrijk. Momenteel lijken al die festivals door te gaan zoals gepland, behalve in Duitsland en Chicago, waar nog geen data vastgelegd zijn.

Bonnaroo: nieuwe datum

De organisatie van muziek- en kunstfestival Bonnaroo besefte al snel dat het in juni te vroeg zou zijn om een festival te organiseren en besloot een nieuwe datum in te plannen. Het festival zal nu doorgaan van 2 tot en met 5 september in Tennessee, VS. Over de line-up is nog niets gelost.

Summerfest: nieuwe datum

Summerfest volgde in de voetsporen van Bonnaroo en besloot om hun festival te verplaatsen naar drie verschillende weekends in september. Aan ambitie ontbreekt het de organisatie niet, ze voorzien 1.000 concerten verdeeld over twaalf podia tijdens de drie weekends. Momenteel is er nog niets bekend over de line-up, wat doet vermoeden dat er nog heel wat ploeterwerk bij de invulling van die 1.000 optredens zal komen kijken.

South By Southwest: gaat online door

Van zestien tot twintig maart kunt u genieten van live-optredens op het digitale festival van South By Southwest. De artiesten blijven in hun thuisland en zullen via livestreams concerten geven vanuit speciale settings.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234