Stikstof, met Jazz (Jasper De Ridder), Zwangere Guy (Gorik van Oudheusden), Astrofisiks (Paulo Rietjens) en DJ Vega (Joris Ghysens), op Rock Affligem.  Beeld Tom Vierendeels
Stikstof, met Jazz (Jasper De Ridder), Zwangere Guy (Gorik van Oudheusden), Astrofisiks (Paulo Rietjens) en DJ Vega (Joris Ghysens), op Rock Affligem.Beeld Tom Vierendeels

'Moeras'Stikstof

‘Op restaurant tot drie uur en erna een siësta. Thuis vroegen ze: ‘Goed kunnen werken?’’

Minder stikstof? Doe ons maar méér. In hun studio in hartje Brussel, boven Café Les Brasseurs, tegenover de AB, stellen Astrofisiks, DJ Vega, Jazz Brak en Zwangere Guy hun vijfde plaat voor, getiteld ‘Moeras’. Gekke naam voor een plaat, niet?

Gert Van Nieuwenhove

JAZZ BRAK «Ik heb 24 jaar in Evere gewoond, en daar heb je Het Moeraske, een park naast de spoorweg met een echte swamp. Een beschermd gebied ook, dat altijd moeras zal blijven.»

ZWANGERE GUY «Je kunt Het Moeraske zelfs taggen op Instagram.»

HUMO Astro, jij bent als rapper terug van weggeweest.

ASTROFISIKS «Op onze vorige plaat, ‘Familie boven alles’, wilde ik me alleen nog focussen op de productie, omdat ik de tijd vroeger te veel verdeelde tussen schrijven én producen. Vaak kreeg ik het ene niet helemaal gedaan, omdat ik tijd moest maken voor het andere. Ik wilde opnieuw kunnen focussen op één ding. Nu wilde ik weer rappen. Op ‘Moeras’ staan er producties die niet van mij zijn, en dat geeft een geruststellend gevoel: we kunnen blijven evolueren, we vervallen niet in een vast patroon. We hadden tijdens de lockdown tussen deze muren aan ‘Familie boven alles’ zitten werken. Nu waren de grenzen en de studio’s open. Het normale leven kwam terug.»

JAZZ «We gingen graag een week weg om in afzondering te werken. Of dat in de Daft-studio in Malmedy, de Redbull-studio in Amsterdam, de ICP-studio in Elsene of de L-studio in Costa Rica was: het maakte niet zoveel uit.»

GUY «Hier in de studio spraken we eerst elke woensdag af. Om half elf dronken we koffie. Dan dachten we: wat zullen we deze middag eens eten? We reserveerden en gingen op restaurant tot drie uur. Terug in de studio deden we een siësta, en om half zes ging iedereen naar huis.»

JAZZ «Thuis vroegen ze: ‘En, goed kunnen werken?’ ‘Ja,’t was tof!’ (lacht)»

HUMO In ‘M5’ laten jullie iemand die Nativ heet in het Zwitserduits rappen.

GUY «Nativ komt uit het stadje Biel: mensen spreken er Frans en Zwitserduits zoals wij in Brussel Nederlands en Frans spreken. We hebben al sinds 2011 een gemeenschappelijke vriendenkring met Nativ, met wie we samen veel feesten organiseerden: we vierden Zwitserse avonden in Brussel, en omgekeerd waren er Brusselse soirees in Biel. Ik huurde dan een bus bij Albacars, om de hoek van onze oude studio, om naar Zwitserland te rijden. Die kruisbestuiving is blijven bestaan. Er zijn liefdesrelaties uit ontstaan, een paar Zwitsers wonen hier, een paar Brusselaars ginder.»

HUMO De machtige titeltrack is een wandeling door Brussel die begint aan metrostation Zwarte Vijvers en eindigt in de Rue d’Aerschot. Ter hoogte van Ribaucourt in Molenbeek rappen jullie: ‘Niemand kijkt hier Sporza’.

GUY «Veel voetbalsupporters kijken naar competitiematchen uit hun land van herkomst.»

JAZZ «En als ze al naar wedstrijden van hier kijken, zal het niet in het Nederlands zijn.»

HUMO Willen jullie het refrein van ‘Moeras’ eens spellen?

GUY «‘Houba, Madou, S.T.I.B. / Bizet, La Roue, M.I.V.B. / Arts-Loi, Louise, Coteaux, Schaarbeek / Merode, Aumale, Mollem ok’. Mollem is Molenbeek.»

HUMO Nu wordt het moeilijk.

GUY «PDH is Porte de Halle, CDA de Chaussée d’Anvers, CDG is Chaussée de Gand. BKZ is Berchem Zoo. CTG is de Cité van Ganshoren. Los Mar is de Marollen. En dan ‘Anneessens Lemonnier, BXL, représente ton quartier’

HUMO Bedankt!

‘Moeras’ is uit bij Top Notch.
Stikstof speelt o.a. op 26/6 op Couleur Café, op 1/7 op Rock Werchter en op 18/8 op Pukkelpop.

Schrijf u in op de festivalnieuwsbrief en mis geen enkele wedstrijd!

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234