Leonard Cohend Beeld Arista
Leonard CohendBeeld Arista

50 jaarleonard cohen

Op ‘Songs of Love and Hate’ van Leonard Cohen staan songs als bijbelse beelden

50 jaar geleden kwam ‘Songs of Love and Hate’ van Leonard Cohen uit. Dit vond Humo er toen van:

Er is deze week iets verschenen dat aandacht verdient, namelijk de nieuwe langspeler van Leonard Cohen. Die Cohen is een erg veelzijdige jongen die boeken schrijft — hoewel hij daarvoor wel nooit de Nobelprijs voor letterkunde zal winnen — gedichten maakt die al heel wat beter zijn en songs produceert. Hij vulde zoals wel bekend zal zijn al twee elpees met die op muziek gezette gedichten en die platen maakten hem tot een zeer vooraanstaande figuur op de scene waar ook mensen als Gordon Lightfoot, Bob Dylan en Tom Paston zich ophouden.

Met als gevolg dat de derde langspeler, waarvan de verschijning enkele malen werd uitgesteld, met ademloze spanning werd afgewacht. ‘Songs of love and hate’ is de titel van Cohens derde langspeler, die opnieuw in een sobere zwart-witte hoes is gestoken al werd Cohen daar ditmaal tegen de gewoonte in ook lachend op af-gebeeld. Dat was echter niet symbolisch voor de songs, want ook ditmaal blijft Cohen zweven tussen nostalgie en somberheid, een sfeer die nog wordt beklemtoond door die diepe, zwarte, op het valse af vlakke stem van deze Canadees.

Die songs. Bijbelse beelden, doorgaans voorbije, ongelukkige liefdes, en bittere autobiografische flarden. En ook de goeie en slechte kanten van het talent Cohen komen op deze plaats op dezelfde manier naar voren als in het verleden. Aan de negatieve kant zijn er de vaak met wel erg grote nadruk poëtische beelden, een soort abstracte poëzie die wel eens gemaakt aan wil doen en daarnaast het gebruik van zinnen als ‘As though wear a uniform I was not made to fight’, een nobel maar weinig oorspronkelijk verwoord sentiment.

Maar daartegenover staat er ook een hele lading echte, niet-geforceerde dichterlijkheid. ‘Dress Rehearsal Rag’ is daar een voorbeeld van, maar vooral het zeer simpele ‘Famous Blue Raincoat’. Dat is een song over de vriend die in het verleden de vriendin van Cohen er bijna toe bracht de zanger te verlaten, maar tegen wie hij geen wrok meer koestert: ‘Your enemy’s asleep and his woman is free’. Dat zijn natuurlijk teksten zoals je die niet elke week tegen komt.

Daarom is het erg jammer dat het kleine boekje dat bij de plaat zit niet — zoals zou mogen worden verwacht — de woorden van Cohens songs bevat maar slechts titels en muzikanten, zaken die heel best op de hoes hadden kunnen staan.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234