null Beeld rv
Beeld rv

CD★★☆☆☆

Op ‘This Is What I Mean’ van Stormzy staat anderhalve banger en een tiental inwisselbare sentimentele deunen

In 2017 kondigde de Londense rapper Stormzy (né Michael Omari) zijn debuut ‘Gang Signs & Prayer’ aan met ‘Big for Your Boots’, een felle grimetrack waarin hij zorgvuldig omschrijft hoe hij zijn voet in iemands gezicht wil planten (en niet nalaat zijn schoenmaat te vermelden: 46,5). In 2019 werd ‘Vossi Bop’, de leadsingle van zijn doorbraakplaat ‘Heavy is the Head’, zijn eerste nummer 1 in z’n thuisland ondanks (of dankzij?) de verwijten die hij naar het hoofd van toenmalig premier Boris Johnson slingerde. Maar de voorbije maanden krabde menige fan zich achter de oren bij de voorbodes van ‘This Is What I Mean’. ‘Hide & Seek’ was een doorsneepopballad en ‘Firebabe’ een smartlap op maat van ‘Blind getrouwd’: ‘My miracle / My happy place / My heart and soul / Forever yours’, zingt-ie – en niet eens om te lachen!

Joshua Migneau

Voor zijn derde plaat trok Stormzy met muzikanten en producers naar Osea, een eilandje voor de Britse zuidoostkust. Hij begon elke dag met een groepsgebed en daagde vervolgens zijn beatbakkers uit: ‘Maak eens een lied over de betekenis van de liefde.’ Naar verluidt was het een spirituele ervaring voor alle aanwezigen. Ja, Stormzy is ook een gevoelige jongen, niet alleen een stoere.

Voor alle duidelijkheid: een hiphopplaat heeft geen harde beats en lyrics nódig – Kendrick Lamar bewees het dit jaar nog met ‘Mr. Morale & the Big Steppers’. Maar Stormzy’s introspectie komt zelden verder dan platitudes, christelijk gepreek en tegelwijsheden. ‘Loving you was easy, because you’re beautiful’, declameert hij doodserieus in ‘Bad Blood’: tíéners schrijven betere liefdesbrieven. ‘If you knew the burdens / The burdens are so heavy / But Lord, you made me ready / To carry all my burdens’, mompelt-ie in het doodsaaie ‘Holy Spirit’, waarna hij ‘pieces’ nog laat rijmen op ‘Jesus’.

Zonde, want de eerste twee songs van ‘This Is What I Mean’ laten horen wat voor een geweldige plaat dit had kúnnen worden. ‘Fire + Water’ is een ambitieuze opener: 8 minuten, van intieme spoken word tot glorieuze gospel met sax, fluit en elektrische gitaar. Dan volgt de titeltrack, waarin Stormzy een wilde beat temt van ronkende bassen en een door de mangel gehaald kerkkoor.

‘De bangers leveren hem goud op,’ schreef Onze Man over Stormzy’s debuut, ‘de ballads zijn helaas te schmaltzy.’ Op ‘This Is What I Mean’ moeten we het stellen met anderhalve banger en een tiental van die inwisselbare sentimentele deunen.

Na ‘Heavy is the Head’ en zijn sterke headlineshow op Glastonbury werd Stormzy drie jaar geleden uitgeroepen tot ‘de koning van de Britse hiphop’. Maar die kroon behoort Little Simz toe, die met ‘Sometimes I Might Be Introvert’ dé plaat van 2021 afleverde en daarvoor ook dit jaar in de prijzen is blijven vallen.

Luister ook naar onze playlist:

Schrijf je in op onze wekelijkse muzieknieuwsbrief:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234