Phoebe Bridgers: 'ik heb mijn manager eens om een menstruatiecup gestuurd' Beeld Konkurrent
Phoebe Bridgers: 'ik heb mijn manager eens om een menstruatiecup gestuurd'Beeld Konkurrent

Interview

Phoebe Bridgers maakte de song van het jaar: ‘Humo gaat toch iemand ontslaan, mag ik hopen?’

We schrijven december en als je Phoebe Bridgers heet, is dit de tijd van het jaar waarin de complimenten door ramen en deuren binnenwaaien. Maar wanneer Humo haar opwacht te Zoom, is het om haar de enige écht betekenisvolle lof toe te zwaaien: haar folkrockmeesterwerk ‘Punisher’ bezet de tweede plaats in Humo’s Beste Platen van 2020, en het als de droefste herfstwind zuchtende ‘Garden Song’ is zelfs Nummer van het Jaar.

Vincent Van Peer

HUMO Gefeliciteerd!

PHOEBE BRIDGERS «Wauw, bedankt! Maar wat is dat van die twééde plaats voor ‘Punisher’? Daar wordt toch nog iemand voor ontslagen, mag ik hopen? (lacht

HUMO Had je zelf voor ‘Garden Song’ gekozen?

BRIDGERS «Oh yeah, ik hou van ‘Garden Song’. Het is het simpelste nummer op de plaat: een kale tak van een song, karig geproducet, zonder grote opsmuk of opeengestapelde lagen zang. Als mensen dít nummer leuk vinden, dan hebben ze zich alvast niet in de luren laten leggen door studio trickery. In die zin is het mijn eerlijkste werk.

»Aan ‘Garden Song’ ging een lang rijpingsproces vooraf. Toen ik met mijn vrienden Conor Oberst en Christian Lee Hutson aan de band Better Oblivion Community Center timmerde, bedacht ik de kladversie al. Hun reacties waren op zijn best schouderophalend: ‘Huh, oké.’ Pas een jaar later werd het iets. Zo gaat dat wel vaker bij mij: dan schrijf ik een geweldige regel, en kom ik pas maanden later op het perfecte vervolg. Ik kán in recordtempo een nummer schrijven, maar het zal nergens op lijken.»

HUMO ‘Garden Song’ is deels geïnspireerd door terugkerende nachtmerries op tournee. Waarover gaan die?

BRIDGERS «Het zijn van die typische idiote muzikantendromen. Dan sta ik op een podium, maar zijn al mijn snaren weg. Komt ontstéllend vaak terug: een nachtmerrie waarin ik opeens Julien Baker ben (singer-songwriter die samen met Phoebe in de band Boygenius zit, red.). Dan sta ik als háár op het podium, met al haar fans voor me die verwachten dat ik heel haar oeuvre van buiten ken. En ik kan op dat moment niet eens gitaarspelen!»

HUMO Normaal blow je niet, maar in de videoclip van ‘Garden Song’, geregisseerd door je broer, zit je stevig aan een bong te lurken. Zat er echt iets in?

BRIDGERS «In het midden van de opnames draaide ik mij naar mijn manager en vroeg ik hem of hij een herinnering was. (Droog) I was very, very stoned

HUMO De nagelnieuwe videoclip van ‘Savior Complex’ is dan weer geregisseerd door Phoebe Waller-Bridge, van de tv-serie ‘Fleabag’. Ze wordt weleens met jou verward.

BRIDGERS «Oh ja, ik mag vaak felicitaties in ontvangst nemen voor het schitterende tweede seizoen van ‘Fleabag’. Een vriendin van me werkt toevallig als communicatieverantwoordelijke voor Phoebe Waller-Bridge: zij zegt dat het grootste deel van haar job eruit bestaat om post die eigenlijk aan míj gericht is uit haar inbox te filteren. Tijdens de opnames zei Andere Phoebe me dat meerdere mensen denken dat ik haar muzikale alter ego ben (lacht).»

HUMO Je bent de clip gaan opnemen in Engeland. Lukte dat met de coronamaatregelen?

BRIDGERS «De wereld overvliegen was behoorlijk weird – je bent dat niet meer gewoon. En in Londen aangekomen, moest ik meteen dagenlang moederziel alleen in quarantaine. Ik heb vier dagen aan een stuk chips gegeten in de zetel, wat ook zijn charmes heeft.»

HUMO Wat is het gekste dat je hebt gedaan tijdens de lockdown?

BRIDGERS «Mensen van lang geleden opbellen. Voor mij is dat speciaal. Meestal kan dat soort shit me weinig boeien.»

HUMO Sommige van jouw teksten lijken beeldspraak, maar zijn écht gebeurd. Zoals in ‘Garden Song’: ‘The doctor put her hands over my liver / She told me my resentment’s getting smaller’.

BRIDGERS «Dat zijn de letterlijke woorden van mijn voedingsdeskundige in L.A. Zij is ook muzikante, ze ging vroeger aldoor zelf op tournee. Dankzij haar weet ik dat ik voor een concert geen kaas mag eten als ik niet halfweg een tweede keer van die kaas wil genieten. Toen ik op controle kwam nadat ze had gezegd dat ik moest stoppen met alcohol en suiker, sprak ze die befaamde woorden. Ik heb ze altijd onthouden.»

HUMO Welke teksten worden het vaakst fout geïnterpreteerd?

BRIDGERS «Als ik in ‘Kyoto’ zeg: ‘25 felt like flying’, dan gaat iedereen ervan uit dat ik het over mijn leeftijd heb, maar eigenlijk gaat het over mijl per uur (lacht). Er hebben mij dit jaar ook veel mensen aangesproken over een stukje uit ‘I Know the End’: ‘Windows down, scream along / To some America First rap country song’. Iedereen dacht dat ik fan was van ‘Old Town Road’ van Lil Nas X

HUMO Wat is ‘America first rap country’ dan?

BRIDGERS «Racistische country die hier in Amerika wel vaker de radiogolven teistert. Op de zender waar mijn opa graag naar luisterde bijvoorbeeld, waardoor ik veel van die teksten rats van buiten ken. Pas veel later dacht ik: wacht even, is dat niet extreem fout?»

HUMO Waar was je toen duidelijk werd dat Biden het pleit had gewonnen tegen Trump?

BRIDGERS «In mijn bed: het was de beste manier ooit om wakker te worden. Alsof ik ontwaakte uit een nachtmerrie.

»Ik heb verder niks speciaals gedaan, omdat ik dubbele gevoelens had bij de straatfeestjes her en der. Ik ben er eens langsgereden met de auto, maar ben terug naar huis gegaan. Gelukkig, blijkt nu: L.A. County is er qua coronabesmettingen momenteel het slechtst aan toe in heel Amerika.»

HUMO Hoe mag jouw eerste feestje na corona eruitzien?

BRIDGERS (lachje) «Ik wil gewoon weer in het midden van de nacht naar een diner kunnen met vrienden. Ik mis onze laatavonddates, het gemoedelijke samenzijn.»

HUMO Na de Humo-lauweren betekenen ze niet veel meer, maar toch: hoe belangrijk waren je vier Grammy-nominaties? Denk je dat je er eentje kan winnen?

BRIDGERS «Zoals mijn mama graag zegt: ‘Het leven is geen wedstrijd, maar het voelt wel goed om te winnen.’ Omdat ik in de categorie Best Rock Performance naast fucking Fiona Apple, Big Thief, Brittany Howard, Grace Potter én HAIM mag staan – allemaal favorieten van mij en stuk voor stuk vrouwen – kan het sowieso niet meer stuk.»

HUMO Vertoon je al divatrekjes?

BRIDGERS «Heb ik niet geëist dat er iemand van Humo ontslagen moet worden omdat ik maar op de tweede plaats sta?

»In februari heb ik mijn manager eens om een menstruatiecup gestuurd – ik was die van mij vergeten en was te laat voor een interview. De arme man heeft zeker twintig foto’s vanuit de apotheek moeten doorsturen voor hij het juiste doosje had. En daarná heb ik hem om een pakje kauwgum gestuurd. Ja, man, I’ve always been a diva

‘Punisher’ is uit bij Dead Oceans/Konkurrent.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234